Verslaving

Een verslaving is lichamelijk en/of geestelijk afhankelijk zijn van één of meerdere middelen. De afhankelijkheid merk je, doordat je langer dan je wilt gebruikt en ook steeds meer gebruikt.

Wanneer ben je verslaafd?

Je bent verslaafd als je de drang om te gebruiken niet meer kan weerstaan en steeds vaker en meer moet gaan gebruiken om hetzelfde effect te krijgen of als je middelen moet gebruiken om je niet beroerd te voelen.

Er zijn twee soorten verslavingen. Namelijk de verslaving aan stoffen/middelen en verslaving aan gedrag/handelingen.

Verslaving aan middelen

Bijvoorbeeld een verslaving aan alcohol, nicotine of drugs.
Bij een verslaving aan stoffen of middelen wordt de verslaving in stand gehouden door het blijven gebruiken van middelen.

Wij behandelen de volgende middelenverslavingen:

ℹ️ Alcoholverslaving

ℹ️ Drugsverslaving
ℹ️ Cocaïneverslaving
ℹ️ Cannabis verslaving
ℹ️ 3-MMC verslaving
ℹ️ Crystal meth (Tina) verslaving
ℹ️ XTC / MDMA verslaving
ℹ️ Speedverslaving

ℹ️ Medicijnverslaving

Verslaving aan gedrag

Bijvoorbeeld een verslaving aan gamen, shoppen, gokken, sex of eten.
Bij een verslaving aan gedrag ontstaat er een kick door handelingen die worden uitgevoerd waardoor je dit wilt blijven herhalen.

Wij behandelen de volgende gedragsverslaving:

ℹ️ Gokverslaving

Het behandelen van een gokstoornis wordt betaald door de zorgverzekeraar. Mocht jouw primaire verslaving alcohol, drugs, medicijnen of gokken zijn en heb je daarnaast een verslaving aan eten, roken, gamen o.i.d. dan kunnen wij dat wel meenemen in jouw behandeling. In alle andere gevallen kunnen wij gedragsverslavingen, zoals seks, gamen, internet e.d. alleen particulier behandelen. De behandeling aan deze verslavingen worden helaas niet vergoed door de zorgverzekering.

Hoe herken je verslavingsgedrag?

Als je verslaafd bent dan vertoon je verslavingsgedrag. Je zult het volgende kunnen ervaren:

  • Je bent een groot deel van de dag bezig met het verkrijgen of gebruiken van het middel.
  • Door verlangen (trek of zucht) ontstaat een herhalend patroon.
  • Dit patroon is niet of nauwelijks te doorbreken.
  • Je dagelijkse leven lijdt hieronder.

Verslaving is een lichamelijke en/of geestelijke ziekte die met de dag toeneemt.
Door de schaamte die jij kan ervaren zal je steeds meer geneigd zijn je te isoleren van je familie, vrienden en omgeving. Het kan erg eng zijn om te erkennen dat je verslaafd bent en hulp daarbij nodig hebt. Hoe langer het proces van verbergen aanhoudt, hoe zwaarder en moeilijker jouw herstel wordt. Het is zelden dat men op eigen wilskracht met alcohol, drugs of een andere verslaving kan stoppen. Misschien heb jij dit al ervaren?

Geestelijke afhankelijkheid

Bij geestelijke afhankelijkheid verlang je zo naar het middel dat je alleen nog maar kunt denken aan het gebruiken van het middel, dit geeft je het gevoel niet meer zonder te kunnen.

Lichamelijke afhankelijkheid

Bij lichamelijke afhankelijkheid is je lichaam gewend geraakt aan het gebruik van een middel. Dit zorgt ervoor dat als je het middel niet gebruikt, je lichaam gaat protesteren. Dit kan resulteren in ziekteverschijnselen zoals koorts, misselijkheid, hoofdpijn en slapeloosheid. De zogenaamde ontwenningsverschijnselen.

Hoe ontstaat verslaving?

Verslavende stoffen verhogen de afgifte van dopamine in de hersenen, hierdoor voel je je prettiger en dat smaakt naar meer. Maar na verloop van tijd veranderen de verslavende stoffen de vorm van zenuwcellen in het beloningssysteem (nucleus accumbens), en verandert het dopaminesysteem in het dan verslaafd geraakte brein.

Oorzaken van verslaving

Er zijn verschillende oorzaken van verslaving:

Genetische factoren

Bij 35-80% van de verslaafden speelt erfelijkheid een rol bij de ontwikkeling van een verslaving. Kinderen waarbij een of beide ouders verslaafd zijn geweest hebben meer kans op het ontwikkelen van een verslaving.

Psychische aandoeningen

Ook zijn psychische aandoeningen als ADHD of depressie van invloed op de ontwikkeling van een verslaving. 

Persoonlijke- en omgevingsfactoren

Persoonlijke- en omgevingsfactoren kunnen ook een rol spelen. Denk bijvoorbeeld aan het vroegtijdig verlaten van school of financiële problemen. Maar ook de omgeving waarin je bent opgevoed of grote, ingrijpende veranderingen.

Iedereen kan verslaafd worden. Maar sommige mensen hebben een hogere kans. Verslaving is vaak ontstaan als een symptoom van onderliggende problematiek. Men gebruikt om bepaalde gevoelens, emoties of gedachtes te verdoven en/of te verdringen. Uiteindelijk is het een op zichzelf staande ziekte.

Hoe kom je van een verslaving af?

Wij bieden hulp aan mensen met een verslavings- of doseringsproblematiek. Verslaving is een behandelbare ziekte. Wij helpen je weer handvatten te geven in het leven waardoor jouw leven zal veranderen. Lees meer over de behandeling van verslaving.

Ambulante / Deeltijd behandeling

Wij bieden ambulante en intensieve ambulante (deeltijd) behandeling aan. Een ambulante behandeling bestaat altijd uit individuele sessies en groepssessies. Wij bieden maatwerk. Specifiek voor jouw problematiek wordt een behandelplan opgesteld. Onze behandelingen bestaan onder andere uit cognitieve gedragstherapie, mindfulness, ACT, en de 12-stappen methodiek.

ℹ️ Ambulant & Deeltijd behandeling
ℹ️ Behandelingen

Kliniek opname

Mocht een ambulante behandeling in jouw situatie niet voldoende zijn, bieden wij nog 14, 28 of 35-daagse behandelingen aan in één van onze klinieken. Je volgt een intensief behandelprogramma. Na jouw behandeling volgt altijd minimaal 3 maanden een ambulante nazorg. Het is ook mogelijk dat je na jouw kliniek opname tijdelijk in een Safe House gaat verblijven. Dit gaat altijd samen met ambulante nazorg.

ℹ️ Kliniek opname

Nazorg

Na de klinische opname krijg je gedurende minimaal 3 maanden nazorg. De nazorg bestaat uit groeps- en individuele sessies, de frequentie wordt persoonlijk vastgesteld in overleg met jouw behandelaar.

Je staat er niet alleen voor

Ons team bestaat uit ervaren psychologen, psychiaters, addiction counselors, ervaringsdeskundigen, verslavingsartsen, verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten, GZ-psychologen en casemanagers. Onze counselors hebben vaak zelf ook de ziekte van verslaving overwonnen en begrijpen daarom heel goed wat je doormaakt. Zij begeleiden je stap voor stap. Ons doel is jou zo snel maar vooral zo goed mogelijk te behandelen, waardoor je weer gezond jouw leven weer kan oppakken. Met onze uitstekende nazorg en door het betrekken van familie en naasten bij de behandeling, wordt terugval zo goed als mogelijk voorkomen. Je staat er niet alleen voor!

Cocaïneverslaving

Herstellen van een cocaïneverslaving doe je niet alleen. Er is professionele hulp beschikbaar en wij bieden jou die graag aan. Elk mens is anders; onze zorg is maatwerk. Samen met jou bepalen wij welke behandeling voor jouw cocaïneverslaving het beste is.

Neem contact met ons op via 020 231 00 00.

De ziekte van de terugval

Vaak geven alcoholisten en drugsgebruikers aan dat het afkicken van hun verslaving niet het grootste probleem is. De ‘terugval’ is een dreiging die lang aanwezig blijft. Iedereen komt namelijk vroeg of laat weer in een lastige situatie terecht en het brein herinnert zich nog lang de ‘beloningen’ die gebruik van verslavende middelen met zich mee brachten.

Door de verslaving zijn er dingen veranderd in het brein en in het lichaam en dit wordt niet teruggedraaid door het stoppen met gebruiken. Het duurt heel lang voordat de beloningssignalen in het brein door verslaving gereorganiseerd zijn naar een ‘gezond’ patroon.

Verslaving is een ziekte en vooral de ziekte van de terugval. Naast het veranderingsproces van het brein, moet ook het lichaam een leerproces ondergaan. De lichamelijke reactie bij inname van een middel is bij verslaafden ook anders dan bij niet-verslaafden. Deze reactie is geprogrammeerd in het lichaam en is onomkeerbaar.

Hulp bij verslaving

Toegeven dat je een probleem hebt is voor veel mensen erg moeilijk, laat staan als het om een verslavings- of doseringsprobleem gaat. Er kunnen dan ook jaren verstrijken voordat er wordt ingezien dat het probleem niet zomaar verdwijnt en professionele hulp noodzakelijk is. 
Vaak is het zo dat er wel gekeken wordt naar mogelijke hulp maar dat er toch nog een drempel is naar daadwerkelijke behandeling.

GGZ Interventie biedt daarom altijd een intake gesprek aan met een professionele behandelaar. Zo krijg je meer inzicht in het probleem en kunnen wij een op maat gemaakt programma aanbieden wat bij jouw situatie past. De vormen van verslavingszorg variëren van een intensief ambulant traject tot opname in één van onze klinieken. Aansluitend vindt altijd een nazorgtraject plaats.

Meld je hieronder aan bij GGZ Interventie of bel voor vragen naar: 020 – 231 00 00
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© 2024 GGZ Interventie | Beelden van Pexels.com of eigen beelden

Nu hulp

Bel ons