Afkicken van medicijnen

Afkicken van medicijnen

Afkicken = het ondergaan van een ontwenningskuur om met het gebruik van een verslavend middel zoals pijnstillers, slaappillen of andere medicijnen te stoppen.

Een verslaving is een ziekte. Voordat je kan herstellen, moet je afkicken. Dit kan het beste in een afkickkliniek. Sommige verslavingen aan medicijnen kun je niet zomaar stoppen. Dit kan gevaarlijk zijn en moet geleidelijk, met andere medicijnen of het langzaam afbouwen en met professionele begeleiding gebeuren.

Medicijnverslaving

Langdurige medicijn gebruik kan leiden tot geestelijke en lichamelijke afhankelijkheid. Er is sprake van een verslaving wanneer men zowel lichamelijk als geestelijk afhankelijk is van zijn of haar gebruik. Soms heeft men niet door dat hij/zij verslaafd is, totdat gestopt wordt met de inname en klachten ontstaan.

De kosten worden volledig vergoed!

GGZ Interventie is een in Nederland toegelaten GGZ-instelling volgens de Wet Toelating Zorginstellingen (WTZi). Dit houdt in dat de kosten van de behandeling worden vergoed vanuit de in Nederland verplichte basisverzekering.

Neem contact op voor een geheel VRIJBLIJVEND adviesgesprek.
Lees hier meer over de kosten en vergoedingen van zorgverzekeraars.

Advies

Vul geheel vrijblijvend het intakeformulier in

Afkicken in een kliniek

Van sommige verslavingen is het makkelijker afkicken dan anderen. Je kan met bepaalde drugs of medicijnen niet zomaar stoppen. Je lichaam moet langzaam wennen aan de gestopte inname maar hiervoor zijn gelukkig oplossingen. Met sommige medicijnen kun je wel zelfstandig stoppen, anderen niet omdat er sprake is van lichamelijk en/of geestelijke afhankelijkheid. Een medicijnverslaving dus. Laat ons je helpen om erge lichamelijke ontwenningsverschijnselen te voorkomen zodat jij je kunt concentreren op jouw herstel.

Wij werken samen met diverse afkickklinieken in Zuid-Afrika en hebben sinds kort ook een partner afkickkliniek in Nederland waar je op een professionele wijze wordt begeleid bij het afkicken van medicijnen en/of drugs. Goede zorg, professionele begeleiding, persoonlijk aandacht en uitstekende nazorg zijn voor ons net zo belangrijk als voor jou.

GGZ Interventie biedt naast kliniekopname ook ambulante hulp. Elke verslaving is anders en ieder mens is anders. Tijdens het intakegesprek bespreken wij de opties en geven wij je advies welke behandeling het beste bij jou, jouw verslaving en situatie past. Zo kan het zijn dat je na een eerste afkick periode ambulant behandeld kunt worden. Maar soms is opname in een kliniek in Nederland of Zuid-Afrika beter. Dit overleggen wij eerst met jou.

Stop met pillen en medicijnen

Risico's stoppen met verslavende middelen

Zelfstandig ontwennen van medicijnen is niet altijd zonder risico. Dit is afhankelijk per persoon en de mate van de verslaving/middelenmisbruik. Maar professionele begeleiding is zeer raadzaam, zodat het afkicken veilig en gecontroleerd gebeurt. Tevens verhoog je hiermee jouw succes met het afkicken van medicijnen. De ontwenningsverschijnselen kunnen plots opkomen. Als je alleen probeert af te kicken kan het bij bepaalde middelen zeer gevaarlijk zijn.

Schakel professionele hulp in, bel of email ons!

Ontwenningsverschijnselen

De ontwenningsverschijnselen zijn afhankelijk van het medicijn waarmee je stopt. Maar de meest voorkomende ontwenningsverschijnselen van bijvoorbeeld pijnstillers en slaapmiddelen zijn:

 • Slapeloosheid, rusteloos
 • Terugkerende klachten, zoals pijn / depressie
 • Zweten, koorts
 • Hartkloppingen
 • Griepachtige klachten
 • Geheugenverlies en concentratiegebrek

De ontwenningsverschijnselen en mate van ernst verschillen per persoon en per type medicijn waaraan je verslaafd bent. Niet alleen lichamelijk maar soms ook geestelijk moet je afkicken. Je kan je depressief voelen, schuldgevoelens krijgen, stemmingswisselingen, onrustig, angstig en/of onzeker. Om niet terug te vallen, is het belangrijk dat je steun en begeleiding krijgt. Wij bieden ook geestelijke en emotionele steun. Je staat er niet alleen voor.

Uitstekende nazorg

Ben je afgekickt van de medicijnen dan sta je er niet alleen voor. Wij bieden een uitstekend nazorg traject. In de nazorg bieden wij je houvast en bouw je verder aan je herstel. De nazorg bestaat in ieder geval uit een wekelijkse individuele sessie met een therapeut en daarnaast bieden wij de mogelijkheid om deel te nemen aan groepssessies die op gezette tijden plaatsvinden. Mocht er een indicatie of behoefte zijn aan meerdere contactmomenten, kan dit altijd uitgebreid worden.

Advies

Vul geheel vrijblijvend het intakeformulier in

Is er iemand in jouw omgeving verslaafd aan medicijnen?

Verslaving gaat vaak gepaard met ontkenning en schaamte, waardoor hulp vragen steeds moeilijker wordt. Als naaste zie je vaak veel sneller dat het gebruik grenzeloos wordt of hij/zij niet meer zonder het middel kan. Een interventie kan dan net dat duwtje in de juiste richting geven.

Lees hier meer over interventie.

AMBULANTE BEHANDELING

 • Snelle diagnose
 • Persoonlijke behandelaar
 • Behandeling naast je werk
 • Uniek familieprogramma

KLINISCHE BEHANDELING

 • Interventies zonder kosten
 • Intensief nazorgtraject
 • Klinieken in binnen- en buitenland
 • Uniek familieprogramma

Vragen? Neem vrijblijvend contact op

Wij zijn er om jou te helpen. Neem vrijblijvend contact met ons op.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.