Alcoholisme, de meest gestelde vragen

Alcoholisme is de meest voorkomende verslaving in Nederland, gevolgd door cocaïneverslaving en verslaving aan cannabis (wiet / hasj). Toch heerst er nog altijd een taboe op verslaving. Onterecht, want het is een ziekte. Een hersenziekte om precies te zijn. Niemand kiest bewust verslaafd te worden. Sommigen zijn gevoeliger voor verslaving dan anderen. Verslaving komt bij alle lagen van de bevolking voor. Ongeacht leeftijd, geslacht, culturele achtergrond of opleiding. Het kan iedereen overkomen.

Op deze pagina beantwoorden wij de meest gestelde vragen over alcoholverslaving.

Wat is alcoholisme?

Alcoholisme is de ziekte van verslaving aan alcohol. Wanneer iemand drinkt om de ontwenningsverschijnselen of bepaalde emoties en gedachtes te onderdrukken, spreken we over een afhankelijkheid aan alcohol. Iemand voelt zich niet goed als hij / zij niet drinkt.

Wanneer is iemand verslaafd aan alcohol?

Als iemand drinkt om ontwenningsverschijnselen te verdringen of om bepaalde emoties, gevoelens en gedachtes te dempen, dan spreken wij over alcoholisme. Maar ook wanneer iemand bijvoorbeeld alleen in het weekend overmatig drinkt, kan er sprake zijn van een alcoholverslaving.

Hoe herken je een alcoholist?

Elk mens is anders en elke verslaving is anders. Maar er zijn wel bepaalde kenmerken die vaak terugkomen bij een alcoholverslaving. Bijvoorbeeld: vergeetachtigheid, slechte concentratie, verbergen van drank, leugens, stemmingswisselingen, op niet gebruikelijke tijden drinken, vaker ziek, trillen en zweten.
Bekijk de volledige lijst van kenmerken van een alcoholist.

Wat zijn de gevolgen van een alcoholverslaving?

Een verslaving is altijd progressief. Dat wil zeggen: het wordt altijd erger. Alcoholisme is zeer schadelijk voor lichaam en geest. Zonder behandeling zullen er ernstige gezondheidsproblemen ontstaan. Te denken aan de ziekte van Korsakov. Levercirrose. Hartklachten. Psychische klachten als depressie en agressie. Maar ook sociale en financiële problemen. Zonder behandeling is alcoholisme uiteindelijk dodelijk. Doordat organen falen of zeer ernstige psychische klachten ontstaan. Daarom is een behandeling aan alcoholverslaving zo belangrijk.

Kun je zelf stoppen met drinken?

In de meeste gevallen is het zelf stoppen met alcohol ontzettend moeilijk en zelfs gevaarlijk. Een detox onder medische begeleiding is vaak nodig om het lichaam geleidelijk en veilig te laten ontwennen van alcohol. Na de detox volgt een intensieve behandeling om weer zonder alcohol en andere middelen gezond te leven en terugval te voorkomen. Wanneer er nog geen sprake is van alcoholisme is het soms mogelijk dat iemand zelf kan minderen of volledig te stoppen. Alcohol is erg verslavend en eenmaal verslaafd is het wel raadzaam professionele hulp te vragen. Hier kunnen wij helpen. Lees meer over alcoholverslaving en onze behandelingen.

Welke behandelingen zijn er voor alcoholisme?

Ambulant (je komt op afspraken voor 1 op 1 gesprekken en groepsmeetings)
• Intensieve dagbehandelingen (je komt voor een hele dag maar overnacht thuis) en
Klinische opname (ongeveer 28 dagen volg je een behandeling in de kliniek).
Welke behandeling voor jou het beste is, wordt besproken tijdens de eerste intakegesprek. Wij bieden altijd maatwerk. Dus wij bekijken eerst samen jouw problematiek, jouw situatie en welke behandeling voor jou het meest effectief is. Na de behandeling volgt altijd een intensieve nazorgtraject van 3 maanden.

Hoe lang duurt een behandeling voor alcoholverslaving?

Dat verschilt per persoon. En het verschilt per type behandeling. Een detox duurt max 10 dagen. De klinische opname kan 14 of 28 dagen duren. En soms moet de behandeling nog even verlengd worden. Dat is allemaal afhankelijk van jouw verslaving, hoe lang je al verslaafd bent, hoe goed jouw behandeling verloopt, etc… Maar tijdens je eerste intakegesprek kunnen wij een inschatting maken. Na je behandeling volgt 3 maanden nazorg. Dit is om terugval te voorkomen en je te begeleiden bij thuiskomst.

Hoe kan ik zelf minderen / stoppen met alcohol?

Als je geen verslaving hebt en we spreken over problematisch drinken (dat wil zeggen, je drinkt af en toe te veel en kan moeilijk je grenzen aanhouden) dan helpt het als je zelf bijhoudt hoeveel je drinkt, wanneer je drinkt, wat de aanleiding was en hoe je daarbij voelde. Met een soort dagboek kun je beter inzicht krijgen in jouw gedrag en dit vervolgens veranderen. Het simpelste en eerlijkste antwoord is: gewoon niet meer drinken. En als je verslaafd bent, stoppen met professionele begeleiding. Maar als er geen sprake is van verslaving en je kan veilig zelf stoppen met drinken, dan moet je voldoende motivatie hebben en regels met jezelf afspreken. Het helpt ook als je het je omgeving vertelt dat je wilt minderen of stoppen, zodat zij je eventueel kunnen aanspreken als je je grenzen overschrijdt. Maar besef wel, niemand behalve jezelf is verantwoordelijk voor jouw gedrag. Zoek hulp! Er zijn ook veel online hulpgroepen. En als je moeite hebt, schaam je niet en vraag onze hulp! Of ga naar je huisarts.

Wat zijn de afkickverschijnselen van alcohol?

Wanneer je stopt met alcohol drinken kun je ontwenningsverschijnselen ervaren. De meest voorkomende afkickverschijnselen als je stopt met drinken zijn:
• Stemmingswisselingen, depressie, rusteloos of angstig.
• Hoofdpijn
• Slecht slapen
• Trillen, zweten, hyperventilatie en/of hartkloppingen
• Verandering van eetlust en stoelgang
Soms zijn de ontwenningsverschijnselen zo heftig, dat medische hulp noodzakelijk is. Als je zwaar alcoholverslaafd bent of langdurig alcohol hebt gebruikt, kan het gevaarlijk zijn als je zelf plotseling gaat stoppen. Daarom is een detox (ontgiften onder medische toezicht en hulp) raadzaam. Als je lichaam is ontwent, volgt een behandeling om het gedrag, de zucht en de triggers beter te herkennen en niet meer terug te vallen in gebruik. Verslaving is een hersenziekte. Zelf stoppen kan erg moeilijk zijn. Maar daarvoor is hulp!

Lees meer over de behandeling voor verslaving.

Mijn dierbare is verslaafd aan alcohol. Wat kan ik doen?

Iemand die verslaafd is aan alcohol heeft vaak de neiging zijn drankgebruik te ontkennen. Vaak speelt schaamte een rol. Of de persoon denkt dat hij elk moment kan stoppen, maar wil het (nog) niet. Of de persoon is bang dat hij opgenomen moet worden tussen de “junks” (wat een compleet verkeerd beeld is van verslavingszorg). Vaak heeft een verslaafde allerlei excuses en leugens klaar. Het is belangrijk in gesprek te blijven en goed te beseffen dat verslaving een ziekte is, geen keuze. Geef een verslaafde geen geld. Stel duidelijk je grenzen. En zorg dat je je niet verantwoordelijk gaat voelen voor de keuzes en gedrag van de verslaafde. Er is hulp. Als de verslaafde wil stoppen, dan is er verslavingszorg welke vergoed wordt door de zorgverzekering. Stoppen kan iedereen met hulp, mits hij of zij dat echt wil.

Interventie bij verslaving
Kom je er zelf niet uit met de verslaafde? Dan is een interventie een optie. Dat is een motiverende en confronterende gesprek met de verslaafde en zijn of haar dierbaren onder begeleiding van een ervaren interventionist.

Heb je hulp of advies nodig? Neem gerust contact op!

Je kan ons bellen, e-mailen of chatten wanneer wij online zijn.

Telefoon: 020 – 231 00 00
E-mail: info@ggzinterventie.nl
Chat: rechts onderin de website als wij online zijn (dagelijks)

Stel jouw vraag of bel nu: 020 – 231 00 00
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© 2023 GGZ Interventie | Beelden van Pexels.com of eigen beelden

Nu hulp

Bel ons