Meest gestelde vragen over cocaïne

Na alcoholisme komt een verslaving aan cocaïne het meeste voor in Nederland. Ondanks cocaïne illegaal is, is het vrij gemakkelijk aan coke te komen. Cocaïne is erg verslavend. Cocaïne geeft de gebruiker een blij en verliefd gevoel. Iemand die cocaïne heeft gebruikt voelt zich energieker en zelfverzekerder. Maar zodra cocaïne is uitgewerkt kan iemand stemmingswisselingen, onrust en depressieve gevoelens ervaren. Sommigen ervaren een kater en is de drang opnieuw te gebruiken groot.

Op deze pagina beantwoorden wij de meest gestelde vragen over cocaïneverslaving.

Wanneer is iemand verslaafd aan cocaïne?

Als iemand drugs, zoals cocaïne, gebruikt om ontwenningsverschijnselen te verdringen of om bepaalde emoties, gevoelens en gedachtes te dempen (of juist te versterken), dan spreken wij over een verslaving. Maar ook wanneer iemand bijvoorbeeld alleen in het weekend gebruikt, kan er sprake zijn van een afhankelijkheid aan cocaïne.

Omdat coke je een sterker gevoel van zelfvertouwen kan geven, wordt coke soms ook misbruikt in sociale settings. Iemand die normaal introvert of onzeker is, kan cocaïne snuiven om juist wat meer zelfverzekerder te voelen. Coke zorgt ook voor meer energie en wordt daarom ook regelmatig gebruikt door mensen die veel werkdruk ervaren of moeten overwerken. Cocaïne kan het gevoel van dronken zijn verminderen en gebruiken sommigen een snuifje coke om zich “nuchterder” te voelen. Je wordt echter niet nuchter, het voelt alleen zo. De combinatie kan mede daardoor zeer gevaarlijk zijn.

Door het gebruik van cocaïne word je snel afhankelijk van de drugs omdat je anders denkt niet te kunnen functioneren (zoals jij wilt). Ook de kater is vervelend en gebruikt iemand al snel ook op andere dagen en tijdstippen om de ontwenningsverschijnselen op te heffen.

Hoe herken je een cocaïneverslaving?

Elk mens is anders en elke verslaving is anders. Maar er zijn wel bepaalde kenmerken die vaak terugkomen bij een verslaving aan coke. Bijvoorbeeld: hij /zij is vaak energieker dan je gewend bent, ze hebben veel zelfvertrouwen en zijn soms overmoedig. Ze hebben vaak last van hun neus en gaan vaker naar de wc.

Om cocaïnegebruik te herkennen, hebben wij een artikel geschreven over hoe je cocaïne gebruik kunt herkennen en wat jij als naaste kunt doen.

Wat zijn de gevolgen van een cocaïneverslaving?

Een verslaving is altijd progressief. Dat wil zeggen: het wordt altijd erger. Een cocaïneverslaving is zeer schadelijk voor lichaam en geest. Zonder behandeling ontstaan fysieke –en psychische klachten en niet zelden zelfs de dood. Daarbij is het duur een cocaïneverslaving in stand te houden. Door gebruik verliezen coke gebruikers niet zelden hun baan, krijgen schulden en verliezen huis en haard. Niet te vergeten familie en vrienden die het cocaïne gebruik niet meer kunnen accepteren. Daarom is een behandeling aan cocaïneverslaving zo belangrijk.

Kun je zelf stoppen met cocaïne?

In de meeste gevallen is het zelf stoppen met cocaïne ontzettend moeilijk. Bij een zware verslaving aan cocaïne is zelfs een detox onder medische begeleiding noodzakelijk om de ontwenningsverschijnselen verdraagzaam te maken. Na de eventuele detox volgt een intensieve behandeling om weer zonder cocaïne en andere middelen gezond te leven en terugval te voorkomen. Wanneer er nog geen sprake is van verslaving is het soms mogelijk dat iemand zelf kan minderen of volledig te stoppen. Cocaïne is erg verslavend en eenmaal verslaafd is het wel raadzaam professionele hulp te vragen. Hier kunnen wij helpen. Lees meer over cocaïneverslaving en onze behandelingen.

Welke behandelingen zijn er voor cocaïneverslaving?

Ambulant (je komt op afspraken voor 1 op 1 gesprekken en groepsmeetings)
• Intensieve dagbehandelingen (je komt voor een hele dag maar overnacht thuis) en
Klinische opname (ongeveer 28 dagen volg je een behandeling in de kliniek).
Welke behandeling voor jou het beste is, wordt besproken tijdens de eerste intakegesprek. Wij bieden altijd maatwerk. Dus wij bekijken eerst samen jouw problematiek, jouw situatie en welke behandeling voor jou het meest effectief is. Na de behandeling volgt altijd een intensieve nazorgtraject van 3 maanden.

Hoe lang duurt een behandeling voor een verslaving aan cocaïne?

Dat verschilt per persoon. En het verschilt per type behandeling. Een detox duurt max 10 dagen. De klinische opname kan 14 of 28 dagen duren. En soms moet de behandeling nog even verlengd worden. Dat is allemaal afhankelijk van jouw verslaving, hoe lang je al verslaafd bent, hoe goed jouw behandeling verloopt, etc… In sommige gevallen is een ambulante behandeling prima mogelijk. Tijdens je eerste intakegesprek kunnen wij een inschatting maken. Na je behandeling volgt 3 maanden nazorg. Dit is om terugval te voorkomen en je te begeleiden bij thuiskomst.

Hoe kan ik zelf minderen / stoppen met cocaïne?

Laten we meteen eerlijk zijn: minderen helpt niets. Enige oplossing is volledig stoppen!
Als je geen verslaving hebt en we spreken over problematisch gebruik (dat wil zeggen, je snuift af en toe) dan helpt het als je opschrijft wanneer en waarom je gebruikt. Probeer inzicht te krijgen waarom je met cocaïne bent begonnen en waarom je het nu nog gebruikt. Is het omdat je meer energie nodig hebt? Je een stressvolle baan hebt? Mensen in je omgeving ook gebruiken? Je bepaalde gevoelens wilt onderdrukken? Je meer zelfvertrouwen wenst? Probeer voor het antwoord op die vragen een oplossing te vinden waar geen middelen voor nodig zijn. Zoek een oplossing voor je hoge werkdruk. Leer beter te ontspannen. Doe een cursus voor zelfvertrouwen of kies een spannende hobby wat je meer zelfverzekerder kan maken. Om een paar voorbeelden te noemen. Cocaïne is in ieder geval nooit de juiste oplossing!
Het helpt ook als je het je omgeving vertelt dat je wilt stoppen, zodat zij je eventueel kunnen aanspreken als je je grenzen overschrijdt. Maar besef wel, niemand behalve jezelf is verantwoordelijk voor jouw gedrag. Zoek hulp! Er is ook veel online hulpgroepen. En als je moeite hebt, schaam je niet en vraag onze hulp! Of ga naar je huisarts.

Wat zijn de afkickverschijnselen van cocaïne?

Wanneer je stopt met coke snuiven (of roken of spuiten) kun je ontwenningsverschijnselen ervaren. De meest voorkomende afkickverschijnselen als je stopt met cocaïne zijn:
• Stemmingswisselingen, depressie, rusteloos of angstig.
• Hallucinaties
• Slecht slapen
• Weinig energie en erge vermoeidheid
• Verhoogde eetlust
Zelf stoppen kan erg moeilijk zijn. Het is niet vreemd als je je erg onrustig voelt, erg vermoeid en depressieve gedachtes ontwikkelt. Het is daarom raadzaam professionele hulp te vragen, zodat je begeleid wordt met het afkicken van cocaïne. En om je daarna ook verder te helpen en een terugval te voorkomen!

Lees meer over de behandeling voor verslaving.

Mijn dierbare is verslaafd aan cocaïne. Wat kan ik doen?

Iemand die verslaafd is aan cocaïne heeft vaak de neiging zijn drugsgebruik te ontkennen of zeggen dat het allemaal wel meevalt. Vaak speelt schaamte een rol. Of de persoon denkt dat hij elk moment kan stoppen, maar wil het (nog) niet. Of de persoon is bang dat hij opgenomen moet worden tussen de “junks” (wat een compleet verkeerd beeld is van verslavingszorg). Vaak heeft een verslaafde allerlei excuses en leugens klaar. Het is belangrijk in gesprek te blijven en goed te beseffen dat verslaving een ziekte is, geen keuze. Geef een cocaïne verslaafde geen geld. Stel duidelijk je grenzen. En zorg dat je je niet verantwoordelijk gaat voelen voor de keuzes en gedrag van de verslaafde. Er is hulp. Als de verslaafde wil stoppen, dan is er verslavingszorg welke vergoed wordt door de zorgverzekering. Stoppen kan iedereen met hulp, mits hij of zij dat echt wil.

Interventie bij verslaving
Kom je er zelf niet uit met de verslaafde? Dan is een interventie een optie. Dat is een motiverende en confronterende gesprek met de verslaafde en zijn of haar dierbaren onder begeleiding van een ervaren interventionist.

Heb je hulp of advies nodig? Neem gerust contact op!

Je kan ons bellen, e-mailen of chatten wanneer wij online zijn.

Telefoon: 020 – 231 00 00
E-mail: info@ggzinterventie.nl
Chat: rechts onderin de website als wij online zijn (dagelijks)

Stel jouw vraag of bel nu: 020 – 231 00 00
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© 2023 GGZ Interventie | Beelden van Pexels.com of eigen beelden

Nu hulp

Bel ons