Verslaafd aan Methadon

Methadonverslaving

Het herstellen van een verslaving is erg lastig, maar gelukkig sta je er niet alleen voor. Met onze professionele hulp staan wij jou bij in dit proces. Ieder mens is anders en daarom is onze zorg maatwerk. Samen met jou bepalen wij welke behandeling voor jouw methadonverslaving het beste is.

Wij helpen je stoppen met methadon

De eerste grote stap die je kunt nemen is toegeven dat je een probleem hebt. Zonder hulp is het stoppen met methadon erg moeilijk door de bijkomende ontwenningsverschijnselen en de grote kans op een terugval. Wij bieden professionele verslavingszorg en hebben al talrijke mensen geholpen met het overwinnen van hun verslaving.

Zowel methadon als heroïne zijn opiaten en hebben dus een gelijkwaardige werking. Het verschil tussen methadon en heroïne is dat methadon een medicijn is en daarmee legaal is. Zo wordt methadon gebruikt bij het afkicken van een heroïneverslaving, omdat het de ontwenningsverschijnselen wegneemt. Dit medicijn komt met een kanttekening, het is namelijk net zo verslavend als heroïne. Het gebruik moet dus onder professionele hulp zeer geleidelijk afgebouwd worden.

Behandeling methadonverslaving

Bij een methadonverslaving zijn veranderingen noodzakelijk om de negatieve gevolgen van methadon tegen te gaan. Het kan erg gevaarlijk zijn om plotseling te stoppen met methadon door de ontwenningsverschijnselen die erbij komen kijken. Afhankelijk van jouw situatie wordt besloten of een klinische opname nodig is of dat je ambulant geholpen kan worden. Tijdens de eerste intake kunnen wij je meer vertellen over de behandeling voor methadonverslaving. Wij adviseren welke methode het beste bij jou past.

Je staat er niet alleen voor!

Ons team bestaat uit ervaren psychologen, psychiaters, counselors, verpleegkundigen en ervaringsdeskundigen. Onze ervaringsdeskundigen hebben vaak zelf ook de ziekte van verslaving overwonnen en weten daarom als geen ander waar jij doorheen gaat. Zij begeleiden je stap voor stap. Ons doel is jou zo snel maar vooral zo goed mogelijk te behandelen waardoor je weer gezond jouw leven op kan pakken. Met onze uitstekende nazorg en door het betrekken van familie bij de behandeling wordt terugval zo goed mogelijk voorkomen. Je staat er niet alleen voor!

Wat is methadon?

Methadon wordt gebruikt als een legaal vervangmiddel voor heroïne. Het medicijn is net zoals heroïne een opium-achtige stof, maar volledig chemisch bereid en daardoor niet versneden met andere stoffen (zoals bij heroïne). Hierdoor is de drug veel veiliger. Wanneer een heroïneverslaafde methadon neemt, worden de ontwenningsverschijnselen weggenomen en hoeft hij/zij zich niet meer ziek te voelen. De werking van methadon is aanzienlijk langer dan die van heroïne. Waar de effecten van heroïne zo’n 4 tot 6 uur waargenomen worden, kan methadon wel 2 dagen zijn effect hebben. De roes (‘flash’) die heroïnegebruikers ervaren komt bij methadon niet voor. Om toch die roes te krijgen, gebruiken verslaafden naast methadon ook heroïne, wat het risico op een overdosis verhoogd.

Hoe herken je een methadonverslaving?

Een gebruiker van drugs zoals heroïne en methadon zal continu de behoefte hebben om de drug te gebruiken om te ontsnappen van de ontwenningsverschijnselen. De controle over het gebruik wordt hierdoor snel verloren. Daarnaast staat het gebruik in de weg van het dagelijks leven. Een verslaafde heeft steeds meer nodig voor hetzelfde effect en stelt het stoppen of verminderen steeds uit. Het is erg moeilijk om te stoppen met heroïne en methadon door de grote trek die ontstaat. De gebruiker weet dat slechts een kleine dosis al alle onthoudingsverschijnselen wegneemt en hij/zij zich weer beter zal voelen. Hierdoor moet het gebruik langzaam en onder begeleiding worden afgebouwd.

Neem vrijblijvend contact met ons op als jij of een naaste hulp nodig heeft voor de behandeling van een methadonverslaving. Je staat er niet alleen voor!

Stel jouw vraag of bel nu: 020 – 231 00 00
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© 2023 GGZ Interventie | Beelden van Pexels.com of eigen beelden

Nu hulp

Bel ons