Interventie bij verslaving

Interventie bij verslaving

Is er iemand in jouw omgeving verslaafd? Wij helpen!

Misschien heb je het programma Verslaafd! op RTL4 gezien. Een interventionist biedt de helpende hand aan verslaafden en zijn of haar wanhopige familieleden. In het programma zie je verslaafden opgevangen worden in één van onze klinieken.

Vaak kunnen mensen heel lang verborgen houden dat ze verslaafd zijn, ze lijken succesvol en hebben vaak ook gewoon werk en een sociaal leven. Toch dragen ze een groot geheim met zich mee, namelijk een verslaving. Dit kan een verslaving aan alcohol zijn maar ook een verslaving aan drugs, medicijnen of gokken komt steeds vaker voor.

Verslaving gaat vaak gepaard met ontkenning en schaamte, waardoor hulp vragen steeds moeilijker wordt. Doordat een verslaving obsessief en dwangmatig gedrag met zich meebrengt heeft de verslaafde vaak moeite om zijn of haar leven op de rit te houden en beginnen er zichtbaar scheurtjes te komen in het leven van de verslaafde. Vaak wil een verslaafde zich alleen laten helpen als hij of zij geheel aan de grond zit en geen enkele uitweg meer ziet. Is hij of zij het huis, het werk en de partner kwijt? Dan is het dieptepunt, ‘hitting rock bottom’ genoemd, bereikt.

Als naaste zie je vaak als eerst dat iemand steeds verder afglijdt omdat je dichtbij staat, echter is dit ook een moeilijke positie omdat je niet goed weet wat je ermee moet doen. Wanneer je naaste (nog) niet openstaat voor een behandeling, dan is het organiseren van interventie een goede optie.

Uit de praktijk is gebleken dat 85% van de uitgevoerde interventies uiteindelijk leidt tot het aanvaarden van hulp.

ℹ️ Tips en adviezen voor wanneer jouw dierbare verslaafd is

Wat is interventie?

Het doel van een interventie is de verslaafde confronteren met de gevolgen van zijn/haar verslaving waardoor hij/zij hulp gaat accepteren. Dit gebeurt altijd vanuit liefde en mededogen; om te laten zien dat het ook anders kan.

Wie kan een interventie aanvragen?

Iedere naaste van een verslaafde kan een interventie aanvragen. Bijvoorbeeld als jouw vader, moeder of kind verslaafd is. Ook als een vriend of vriendin, werknemer of collega een verslaving heeft kun je onze hulp inschakelen.

Interventionist

GGZ Interventie kan een bemiddelende rol spelen in het organiseren van een interventie uitgevoerd door Peter ter Horst en zijn team. Het team bestaat uit (ervaringsdeskundige) professionals. Hierdoor zijn zij in staat zich in te leven in de verslaafde en dat wekt vertrouwen op. Het interventieteam kan als geen ander de verslaafde laten inzien dat hulp aanvaarden noodzakelijk is en een beter leven mogelijk is.

Peter ter Horst Interventies Peter ter Horst Interventies

Interventie stappenplan:

1) Telefonisch contact
Wanneer je onze hulp inschakelt om een interventie te plegen op een dierbare, sturen wij je aanvraag door naar de interventionist. Daarop volgt een vrijblijvend telefonisch gesprek met de interventionist om kennis te maken en te bespreken hoe het interventietraject eruit ziet.

2) Eerste Gesprek
Wanneer je besluit om het interventietraject op te starten zal een intakegesprek worden gepland. Dit gesprek kan plaatsvinden bij jou thuis of in de buurt. Tijdens dit gesprek wordt de hulpvraag van de verslaafde en jullie als betrokken in kaart gebracht. Ook wordt er een plan van aanpak gemaakt.

3) Voorbereiding
Na dit gesprek zal de interventionist een zorgvuldig plan opstellen en worden verdere afspraken met jullie gemaakt. Er wordt een datum gepland voor de interventie. Daarnaast worden jullie begeleid in het schrijven van schadebrieven aan de verslaafde.

4) Pre-interventie
Voorafgaand aan de formele interventie wordt een bijeenkomst georganiseerd met de direct betrokken om de laatste belangrijke zaken door te spreken. Het tijdstip van de interventie, de locatie waar wordt verzameld en de positionering binnen de ruimte wordt besproken. Daarnaast wordt er geoefend met het voorlezen van de brieven.

5) Dag van de interventie
Op de dag van de interventie komen alle direct betrokken samen op de afgesproken plaats, waarna jullie binnenvallen bij de verslaafde en hem/haar op een respectvolle manier confronteren met zijn of haar verslaving. De interventionist en zijn team leiden de interventie. Alle aanwezige dierbaren worden betrokken bij het overtuigen van de verslaafde om de aangeboden hulp te aanvaarden.

6) Hulp & Acceptatie
Als de verslaafde de hulp accepteert, neemt de interventionist hem of haar diezelfde dag nog mee voor een intake bij GGZ Interventie. Hierna zal een passende behandeling worden gepland in één van onze klinieken. De opname vindt enkel bij uitzondering direct na de interventie plaats.

7) Begeleiding
Gedurende de behandeling van de verslaafde houdt het interventieteam contact met jullie als naasten om de voortgang te bespreken. Er zal tussentijds een sessie plaatsvinden op locatie. Na de opname volgt nog een eindgesprek.

Kosten interventie

De kosten van een interventie worden niet vergoed door de zorgverzekeraar. De exacte kosten zijn op aanvraag en worden in rekening gebracht door het interventieteam.

De kosten van de behandeling na een succesvolle interventie worden vergoed vanuit de in Nederland verplichte basisverzekering. Indien de verslaafde verzekerd is bij DSW of Zorg & Zekerheid kunnen wij helaas geen behandeling bieden.

Vraag een interventie aan

Stel jouw vraag of bel nu: 020 – 231 00 00
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© 2022 GGZ Interventie | Beelden van Pexels.com of eigen beelden

Nu hulp

Bel ons