Afkickkliniek Berg & Bosch

Interventie bij verslaving

Is er iemand in jouw omgeving verslaafd? Wij helpen!

Misschien heb je het programma Verslaafd! op RTL4 gezien. Interventionist Maarten Dammers biedt de helpende hand aan verslaafden en zijn of haar wanhopige familieleden. In het programma zie je verslaafden opgevangen worden in één van onze klinieken.

Vaak kunnen mensen heel lang verborgen houden dat ze verslaafd zijn, ze lijken succesvol en hebben vaak ook gewoon werk en een sociaal leven. Toch dragen ze een groot geheim met zich mee, namelijk een verslaving. Dit kan een verslaving aan alcohol zijn maar ook een verslaving aan drugs, medicijnen of gokken komt steeds vaker voor.

Doordat een verslaving obsessief en dwangmatig gedrag met zich meebrengt heeft de verslaafde vaak moeite om zijn of haar leven op de rit te houden en beginnen er zichtbaar scheurtjes te komen in het leven van de verslaafde. Als naasten zie je dat vaak als eerst omdat je dichtbij staat, echter is dit ook een moeilijke positie omdat je niet goed weet wat je ermee moet doen.

Uit de praktijk is gebleken dat 85% van de uitgevoerde interventies uiteindelijk leidt tot het aanvaarden van hulp.

Hulp voor de verslaafde

GGZ Interventie biedt je hulp. Door een persoonlijk gesprek kunnen we inventariseren hoe we het beste te werk kunnen gaan. Dit kan zijn door middel van gesprekken de persoon te motiveren om voor behandeling te kiezen. Mocht dit niet lukken dan kan er ook voor een interventie gekozen worden. Vaak is het zo dat na een gesprek de verslaafde al inziet dat hij of zij een probleem heeft en ook opgelucht is om hier aan te werken.

De kosten van de behandeling worden vergoed vanuit de in Nederland verplichte basisverzekering.

De kosten voor een interventie zijn op aanvraag. Deze kosten worden in rekening gebracht als de verslaafde op intakegesprek is geweest nadat de interventie heeft plaatsgevonden. Lees meer over de kosten & vergoedingen voor verslavingszorg.

Wat is interventie?

Het doel van een interventie is de verslaafde te laten inzien wat de gevolgen van zijn/haar verslaving is en hulp te accepteren. Dit gebeurt op een liefdevolle manier maar met de duidelijke boodschap dat hij/zij nu echt hulp moet accepteren.

Verslaving gaat vaak gepaard met ontkenning en schaamte, waardoor hulp vragen steeds moeilijker wordt. Als naaste zie je vaak veel sneller dat het gebruik grenzeloos wordt en dat je dierbare steeds verder afglijdt. Een interventie kan dan net dat duwtje in de juiste richting geven.

Wie kan een interventie aanvragen?

Als jouw vader, moeder of kind verslaafd is, kun je onze hulp inschakelen. Maar ook als een vriend of vriendin verslaafd is. Of als een werknemer of collega een verslaving heeft.

Interventionisten

Wij werken alleen met ervaren interventionisten. Zij zijn ervaringsdeskundigen. Hierdoor zijn zij goed in staat zich in te leven bij de verslaafde en dat wekt vertrouwen op. Als ervaringsdeskundige kan de interventionist de verslaafde laten inzien dat hulp aanvaarden noodzakelijk is en een beter leven mogelijk is.

Maarten DammersMaarten Dammers

Maarten was zelf jaren verslaafd aan alcohol, speed, cocaïne, XTC en hasj. Hij heeft zijn verslaving overwonnen en heeft nu als doel anderen te helpen. Maarten Dammers is een ervaren interventionist, verslavingsconsulent en familie therapeut.

Bekijk Maarten in actie in het TV programma Verslaafd!

Lees hier meer over Maarten Dammers.

Interventie stappenplan:

1) Eerste Gesprek
Wanneer je onze hulp inschakelt om een interventie te plegen op een dierbare, nodigen wij eerst alle betrokkenen uit voor een gesprek. In dit gesprek wordt in kaart gebracht wat de hulpvraag is van de verslaafde en jullie als betrokkenen. Wij bespreken wat de beste manier van aanpak zal zijn.

2) Interventie Plan
Na dit gesprek zal de interventionist een zorgvuldig plan opstellen en worden verdere afspraken met jullie gemaakt. Zoals hoe en wanneer de interventie plaats zal gaan vinden.

3) Dag van Interventie
Op de dag van de interventie zal de interventionist de bijeenkomsten leiden en de verslaafde op een respectvolle manier confronteren met zijn of haar verslaving. Alle aanwezige dierbaren worden betrokken bij het overtuigen van de verslaafde om de aangeboden hulp te aanvaarden

4) Hulp & Acceptatie
Als de verslaafde de hulp vol overtuiging accepteert, neemt de interventionist hem of haar mee voor een medische intake bij GGZ Interventie waarna hij of zij opgenomen zal worden in één van onze klinieken.

Behandeling verslaving na interventie

Na een succesvolle interventie zijn er twee mogelijkheden. Kliniekopname of ambulante zorg. Bij een geslaagde interventie gaat de verslaafde door naar het intakeproces waar een passende behandeling wordt aangeboden.

–>  Lees hier meer over de behandeling.

Stel jouw vraag of bel nu: 020 – 231 00 00
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© 2020 GGZ Interventie

Nu hulp

Bel ons