In sommige situaties is het noodzakelijk om voor de start van de behandeling eerst te detoxificeren.
Wat is detoxificatie?
Detoxificatie houdt in dat het lichaam ontgift en ontdaan wordt van alle drugs, alcohol en verslavende medicijnen. Medische begeleiding bij detoxificatie kan ambulant plaatsvinden of in de kliniek. Door middel van afbouw of tijdelijke medicatie worden de ontwenningsverschijnselen behandeld. De duur van de detoxificatie is afhankelijk van het middel of de combinatie van middelen en de lichamelijke afhankelijkheid. Na detoxificatie kan er direct gestart worden met de verslavingsbehandeling.
Detox van alcohol, medicijnen of drugs
Medische begeleiding bij detoxificatie, oftewel ontgiften, is nodig omdat jouw lichaam zo afhankelijk is geworden door jouw gebruikte middel, dat het gevaarlijk of tenminste erg zwaar is er plots mee te stoppen. Daarom beoordelen wij, alvorens jij in behandeling gaat voor jouw verslaving, of medische begeleiding bij detoxificeren noodzakelijk is.
Tijdens het ontgiften kun je last hebben van ontwenningsverschijnselen. Zoals hartkloppingen, zweten, rillen, slecht slapen, spierpijn, hoofdpijn etc. Wij begeleiden je en zullen er alles aan doen deze ontwenningsverschijnselen te minimaliseren.
Niet alleen lichamelijk ben je afhankelijk van een middel, maar ook geestelijk. Na jouw detox bieden wij intensieve verslavingsbehandeling aan.
Ambulante / Deeltijd behandeling
Wij bieden ambulante en intensieve ambulante (deeltijd) behandeling aan. Een ambulante behandeling bestaat altijd uit individuele sessies en groepssessies. Wij bieden maatwerk. Specifiek voor jouw problematiek wordt een behandelplan opgesteld. Onze behandelingen bestaan onder andere uit cognitieve gedragstherapie, mindfulness, ACT, en de 12-stappen methodiek.
Kliniek opname
Mocht een ambulante behandeling in jouw situatie niet voldoende zijn, bieden wij nog 14, 28 of 35-daagse behandelingen aan in één van onze klinieken. Je volgt een intensief behandelprogramma. Na jouw behandeling volgt altijd minimaal 3 maanden een ambulante nazorg. Het is ook mogelijk dat je na jouw kliniek opname tijdelijk in een Safe House gaat verblijven. Dit gaat altijd samen met ambulante nazorg.
Nazorg
Na de klinische opname krijg je gedurende minimaal 3 maanden nazorg. De nazorg bestaat uit groeps- en individuele sessies, de frequentie wordt persoonlijk vastgesteld in overleg met jouw behandelaar.
Afkicken met medische begeleiding
Een detoxificatie kan beangstigend en gevaarlijk zijn. Het is daarom belangrijk dat je door gespecialiseerde artsen, verpleegkundig specialisten en verpleegkundigen wordt gemonitord. Je ontvangt wanneer nodig medicatie en begeleiding.
Na de detoxificatie voel je je lichamelijk al een stuk beter. Dan kan het proces van herstel echt beginnen. Verslaving is de ziekte van terugval, dus we zullen jou goed begeleiden en behandelen naar een leven in herstel.