Behandellocatie: Eikenstein

Cannabis / Wiet verslaving

Cannabis wordt gezien als relatief ongevaarlijk en niet verslavend. Dit is echter niet waar. Psychische verslaving is een groot gevaar bij cannabis.

Niet het lichaam heeft behoefte aan cannabis maar de geest. De belangrijkste werkzame stof in cannabis is THC (afkorting van delta-9-tetrahydrocannabinol). Ons brein bestaat uit neuronen en neurotransmitters en maakt zelf stoffen aan die op THC lijken. Deze stoffen worden opgenomen door receptoren die in ons brein zitten. Bij het roken van cannabis wordt THC die in cannabis zit via de longen in het bloed opgenomen waarna het in de hersenen terechtkomt. Ons brein ziet THC aan als een neurotransmitter en neemt het met zijn receptoren op.

Verslaafd aan wiet (cannabis)

Cannabis heeft gevolgen op het kortetermijngeheugen. Gebruikers moeten meer nadenken bij wat ze zeggen, omdat ze vaak vergeten wat ze het moment ervoor hebben gezegd en daardoor de draad van het verhaal kwijtraken. Naast negatieve gevolgen op het kortetermijngeheugen is psychische verslaving aan cannabis een groot gevaar. Cannabis maakt de hersenen als het ware lui. De hersenen produceren minder neurotransmitters omdat ze via het roken van cannabis toch een stofje ontvangen die op de eigen geproduceerde stof lijkt. Hierdoor wordt men onrustig bij stoppen met roken van cannabis. De hersenen produceren namelijk zelf minder van het stofje en het stofje komt ook niet meer door middel van roken in de hersenen terecht.

LET OP: De kosten van de behandeling voor een softdrugs-verslaving wordt soms niet vergoed door de zorgverzekering. Vraag dit na bij jouw zorgverzekering of vraag ons advies. Indien er geen vergoeding mogelijk is, is particuliere zorg wel mogelijk!
Lees meer over de kosten & vergoedingen voor verslavingszorg.

Symptomen van cannabisverslaving

  • niet meer kunnen slapen zonder een joint
  • vermoeid uitzien
  • werk, school, vrienden/familie en hobby’s verwaarlozen
  • veel activiteiten gaan gepaard met blowen
  • denken niet meer zonder te kunnen
  • evenwichtsstoornissen of concentratiestoornissen
  • slechter geheugen
  • problemen met concentratie

Herken je deze symptomen van wietverslaving?

Herken je deze symptomen bij jezelf of bij een dierbare en denk je dat jij of jouw dierbare een wiet/blow probleem heeft? Neem dan contact op met ons.


Behandeling gedragsverslavingen en softdrugs

Behandeling van een gedragsverslaving en van sommige softdrugs wordt soms alleen in combinatie met een middelenverslaving (zoals alcohol-, drugs- of medicijnverslaving) vergoed door de zorgverzekering.

Neem contact op als je meer wilt weten over de mogelijke kosten en vergoedingen van behandeling.

GGZ Interventie biedt ook de mogelijkheid van particuliere zorg. Lees meer over onze particuliere verslavingszorg.

Stel jouw vraag of bel nu: 020 – 231 00 00
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© 2020 GGZ Interventie

Nu hulp

Bel ons