Cannabis wordt gezien als relatief ongevaarlijk en niet verslavend. Dit is echter niet waar. Psychische verslaving is een groot gevaar bij cannabis.
Niet het lichaam heeft behoefte aan cannabis maar de geest. De belangrijkste werkzame stof in cannabis is THC (afkorting van delta-9-tetrahydrocannabinol). Ons brein bestaat uit neuronen en neurotransmitters en maakt zelf stoffen aan die op THC lijken. Deze stoffen worden opgenomen door receptoren die in ons brein zitten. Bij het roken van cannabis wordt THC die in cannabis zit via de longen in het bloed opgenomen waarna het in de hersenen terechtkomt. Ons brein ziet THC aan als een neurotransmitter en neemt het met zijn receptoren op.
Verslaafd aan wiet (cannabis)
Cannabis heeft gevolgen op het kortetermijngeheugen. Gebruikers moeten meer nadenken bij wat ze zeggen, omdat ze vaak vergeten wat ze het moment ervoor hebben gezegd en daardoor de draad van het verhaal kwijtraken. Naast negatieve gevolgen op het kortetermijngeheugen is psychische verslaving aan cannabis een groot gevaar. Cannabis maakt de hersenen als het ware lui. De hersenen produceren minder neurotransmitters omdat ze via het roken van cannabis toch een stofje ontvangen die op de eigen geproduceerde stof lijkt. Hierdoor wordt men onrustig bij stoppen met roken van cannabis. De hersenen produceren namelijk zelf minder van het stofje en het stofje komt ook niet meer door middel van roken in de hersenen terecht.
Symptomen van cannabisverslaving
- niet meer kunnen slapen zonder een joint
- vermoeid uitzien
- werk, school, vrienden/familie en hobby’s verwaarlozen
- veel activiteiten gaan gepaard met blowen
- denken niet meer zonder te kunnen
- evenwichtsstoornissen of concentratiestoornissen
- slechter geheugen
- problemen met concentratie
Herken je deze symptomen van wietverslaving?
Herken je deze symptomen bij jezelf of bij een dierbare en denk je dat jij of jouw dierbare een wiet/blow probleem heeft? Neem dan contact op met ons.
Behandeling wietverslaving
Wij bieden professionele hulp bij een verslaving aan cannabis.
Ambulante / Deeltijd behandeling
Wij bieden ambulante en intensieve ambulante (deeltijd) behandeling aan. Een ambulante behandeling bestaat altijd uit individuele sessies en groepssessies. Wij bieden maatwerk. Specifiek voor jouw problematiek wordt een behandelplan opgesteld. Onze behandelingen bestaan onder andere uit cognitieve gedragstherapie, mindfulness, ACT, en de 12-stappen methodiek.
Kliniek opname
Mocht een ambulante behandeling in jouw situatie niet voldoende zijn, bieden wij nog 14, 28 of 35-daagse behandelingen aan in één van onze klinieken. Je volgt een intensief behandelprogramma. Na jouw behandeling volgt altijd minimaal 3 maanden een ambulante nazorg. Het is ook mogelijk dat je na jouw kliniek opname tijdelijk in een Safe House gaat verblijven. Dit gaat altijd samen met ambulante nazorg.
Nazorg
Na de klinische opname krijg je gedurende minimaal 3 maanden nazorg. De nazorg bestaat uit groeps- en individuele sessies, de frequentie wordt persoonlijk vastgesteld in overleg met jouw behandelaar.
Verslavingszorg cannabis in Nederland en buitenland
Wij hebben door heel Nederland locaties voor de behandeling van een wietverslaving. Je kan bij ons terecht voor advies, interventie, ambulante (deeltijd) behandeling en nazorg. Verder hebben wij een eigen afkickkliniek in Bilthoven en afkickkliniek in Portugal voor klinische behandelingen van de ziekte van verslaving.
ℹ️ Behandellocaties voor verslaving