Verslaving

Een verslaving is lichamelijk en/of geestelijk afhankelijk zijn van één of meerdere middelen. De afhankelijkheid daarvan gaat gepaard met het gedwongen doorgaan gebruiken van het middel of middelen.

Wanneer ben je verslaafd?

Wanneer je niet meer de drang kunt beheersen tot het gebruik van die middelen waarvan je lichamelijk en/of geestelijk afhankelijk bent geworden.

Er zijn twee soorten verslavingen. Namelijk de verslaving aan stoffen/middelen en verslaving aan gedrag/handelingen.

1: Verslaving aan stoffen

Bijvoorbeeld een verslaving aan alcohol, nicotine, drugs, etc…
Bij een verslaving aan stoffen of middelen wordt de verslaving in stand gehouden door het blijven gebruiken van middelen.

Lees meer over de verschillende middelen verslavingen:

2: Verslaving aan gedrag

Bijvoorbeeld een verslaving aan gamen, shoppen, gokken, sex, eten, etc…
Bij een verslaving aan gedrag ontstaat er een kick door handelingen die worden uitgevoerd waardoor je dit wilt blijven herhalen.

Hoe herken je verslavingsgedrag?

Als je verslaafd bent dan vertoon je verslavingsgedrag. Je zult het volgende kunnen ervaren:

  • Je bent constant bezig met het middel om een bepaald effect te bereiken.
  • Door verlangen (hunkering of zucht) ontstaat een herhalend patroon.
  • Dit patroon is niet of nauwelijks te doorbreken.
  • Je dagelijkse leven lijdt hieronder.

Verslaving is een lichamelijke en/of geestelijke ziekte die met de dag toeneemt.
Door de schaamte die de verslaafde kan ervaren zal hij/zij steeds meer geneigd te zijn zich te isoleren van zijn of haar familie, vrienden en omgeving. Het kan erg eng zijn om te erkennen dat je verslaafd bent en hulp daarbij nodig hebt. Hoe langer het proces van verbergen aanhoudt, hoe zwaarder en moeilijker jouw herstel wordt. Het is zelden dat men op eigen wilskracht met alcohol, drugs of een andere verslaving kan stoppen. Misschien heb jij dit al ervaren?

Twijfel jij of je verslaafd bent? Doe online anoniem de test: alcoholverslavingstest | drugsverslavingstest

Bij GGZ Interventie staat samen centraal. Samen met elkaar lukt het. Je kan jouw isolement doorbreken door met GGZ Interventie een nieuw netwerk op te bouwen met mensen en specialisten die jou zullen begrijpen en ondersteunen.

Geestelijke afhankelijkheid

Bij geestelijke afhankelijkheid verlang je zo naar het middel dat je alleen nog maar kunt denken aan het gebruiken van het middel, dit geeft je het gevoel niet meer zonder te kunnen.

Lichamelijke afhankelijkheid

Bij lichamelijke afhankelijkheid is je lichaam gewend geraakt aan het gebruik van een middel. Dit zorgt ervoor dat als je het middel niet gebruikt, je lichaam gaat protesteren. Dit kan resulteren in ziekteverschijnselen zoals koorts, misselijkheid, hoofdpijn en slapeloosheid. De zogenaamde ontwenningsverschijnselen.

Hoe ontstaat verslaving?

Drugs beïnvloeden de werking van stofjes die elektrische signalen van de ene zenuw naar de andere zenuw overbrengen. Daardoor worden bepaalde hersengedeelten gestimuleerd of geremd. Hierdoor ontstaat een beloningssysteem.

Dopamine behoort tot het beloningssysteem van onze hersenen en zorgt ervoor dat je je tevreden en beloond voelt. Door middelengebruik ontstaat meer dopamine. Hierdoor voel je je anders, prettiger, sterker en meer alert. Ook kun je vlucht of vechtgedrag vertonen. Omdat dit vaak goed voelt, wil je dit gevoel herhalen. Door herhalen ga je vaker gebruiken en heb je steeds meer nodig om hetzelfde effect te krijgen. Zo onstaat er verslavingsgedrag.

Oorzaken van verslaving

Er zijn verschillende oorzaken van verslaving:
Bij 35-80% van de verslaafde speelt erfelijkheid een rol bij de ontwikkeling van een verslaving.
Kinderen waarbij een of beide ouders verslaafd zijn geweest hebben meer kans op het ontwikkelen van een verslaving.
Daarnaast kunnen persoonlijke- en omgevingsfactoren ook een rol spelen. Denk bijvoorbeeld aan een psychische stoornis, het vroegtijdig verlaten van school of financiële problemen.

Hoe kom je van een verslaving af?

Wij bieden hulp aan mensen met een verslavings- of doseringsproblematiek. Verslaving is een behandelbare ziekte. Wij helpen je weer handvatten te geven in het leven waardoor jouw leven zal veranderen. Lees meer over de behandeling van verslaving. Wij bieden ambulante verslavingszorg en opname in een verslavingskliniek.

Wij bieden de eerste stap naar herstel door met jou aan het werk te gaan en kijken wat we voor jou en jouw dierbaren kunnen betekenen.

De kosten van de behandeling worden vergoed vanuit de in Nederland verplichte basisverzekering. Lees meer over de kosten & vergoedingen voor verslavingszorg.

Je staat er niet alleen voor

Ons team bestaat uit ervaren psychologen, psychiaters, counselors, verpleegkundigen en ervaringsdeskundigen. Onze ervaringsdeskundigen hebben vaak zelf ook de ziekte van verslaving overwonnen en begrijpen daarom heel goed wat je doormaakt. Zij begeleiden je stap voor stap. Ons doel is jou zo snel maar vooral zo goed mogelijk te behandelen waardoor je weer gezond jouw leven weer kan oppakken. Met onze uitstekende nazorg en door het betrekken van familie bij de behandeling, wordt terugval zo goed als mogelijk voorkomen. Je staat er niet alleen voor!

Stel jouw vraag of bel nu: 020 – 231 00 00
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© 2022 GGZ Interventie | Beelden van Pexels.com of eigen beelden

Nu hulp

Bel ons