Herken verslaving in de praktijk

Wanneer een patiënt in de praktijk komt, is het niet altijd duidelijk dat een verslaving ten grondslag ligt aan de klachten waarmee een patiënt op spreekuur komt. Helaas berust nog altijd een taboe op verslaving of wil de patiënt zijn verslaving nog niet erkennen.

In veel gevallen zal een verslaafde patiënt niet uit zichzelf aangeven dat hij of zij met verslaving worstelt. Omdat zelfkritiek verdwijnt, zal iemand de verslaving vrijwel altijd ontkennen. Men denkt lange tijd dat het gedrag onder controle is, zelfs al wijst de praktijk anders uit.

Een verslaafde zoekt pas hulp voor zijn ziekte van verslaving als hij zogenaamd “rock bottom” heeft bereikt. Een enkeling herkent wel zijn probleem en komt “op tijd” op de praktijk voor hulp.

Hoe herkent u een verslaving bij uw patiënt?

Bij een beginnende verslaving spelen bijvoorbeeld de volgende indirecte signalen een rol:

Onderstaande lijst is niet compleet, maar geeft een indicatie met welke klachten een patiënt in de praktijk komt maar waar mogelijk een verslaving aan alcohol of drugs het onderliggende probleem van kan zijn.

  • Psychische en sociale / relationele problemen
  • Slaapstoornissen
  • Frequent gebruik van benzodiazepinen en hypnotica
  • Klachten als vermoeidheid, tremoren, palpitaties, overmatig transpireren en maag-darmproblemen
  • Regelmatige ongevallen
  • Alcoholgeur of de aanwezigheid van andere sterke geuren ter maskering van de alcoholgeur
  • Jicht
  • Littekens (van bijvoorbeeld naald gebruik)
  • Neus / keel / mond beschadigingen en/of ontstekingen
  • Verminderde conditie
  • Slechte mondhygiëne en/of tandbederf
  • Aandoeningen aan zenuwstelsel
  • Neurologische problemen, inclusief: vergeetachtigheid, concentratie problemen
  • Gewichtstoename of afname zonder andere oorzaak

Hoe stelt u de diagnose verslaving?

Het begint bij het bespreekbaar maken van het alcohol of drugs gebruik. Hoe normaler het wordt om bij klachten of voorschrijven van medicatie te vragen of iemand middelen gebruikt en hoeveel, hoe minder het een taboe wordt. Soms is het moeilijk een duidelijke diagnose te stellen als uw patiënt zelf nog niet toegeeft dat hij/zij verslaafd is. U kunt dan overgaan tot monitoren.

Als uw patiënt regelmatig terugkeert met dezelfde problemen en/of vaker komt met nieuwe symptomen, kunt u de patiënt de directe vraag stellen over mogelijke alcohol of drugs gebruik. Vaak speelt schaamte een grote rol en is de patiënt opgelucht wanneer u er zelf over begint.

Wanneer is er sprake van een verslaving?

Een diagnose kan niet alleen gesteld worden aan de hand van de hoeveelheid dat iemand drinkt of drugs gebruikt. Het gaat ook om de mate van afhankelijkheid. Wanneer iemand alcohol of drugs gebruikt als “medicatie”, is er al gauw sprake van een verslaving. Te denken aan het wegdrinken van emoties, speed of cocaïne gebruiken om langer door te werken, cannabis voor het verdringen van pijn, slapeloosheid of gevoelens, etc… Er kan dus al sprake van verslaving zijn als iemand “alleen in het weekend” gebruikt.

Ook als iemand zijn alcohol of drugs niet ‘wil’ missen, betekent dit vaak niet ‘kunnen’ missen.

Zeker wanneer uw patiënt door langdurig gebruik psychische en lichamelijke klachten vertoont, is het gebruik schadelijk en dient dit voor de gezondheid van de patiënt te stoppen. Als het uw patiënt niet zelfstandig lukt, kunnen wij als verslavingszorginstelling hierbij helpen. Zelfstandig stoppen is vaak erg moeilijk en bij alcoholisme en bepaalde drugs zelfs gevaarlijk zonder medische begeleiding.

Wij behandelen verslaving als een op zichzelf staande psychiatrische aandoening.

Uw patiënt doorverwijzen

U kunt eenvoudig digitaal verwijzen via ZorgDomein. Ook wanneer u geen gebruik maakt van ZorgDomein kunt u doorverwijzen naar GGZ Interventie. Uiteraard is het meegeven van een verwijsbrief aan uw patiënt ook mogelijk.

Intercollegiaal overleg

Indien u vragen heeft of een casus wilt overleggen, kunt u ons tijdens kantoortijden bereiken op:
Telefoon: 020 – 231 00 00
E-mail: [email protected]

Wij vertellen u graag meer over de behandeling en procedure voor het aanmelden van uw patiënt.

Meer informatie over onze zorg, onze behandellocaties en de verwijzingsprocedure, leest u hier.

Meld je hieronder aan bij GGZ Interventie of bel voor vragen naar: 020 – 231 00 00
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© 2024 GGZ Interventie | Beelden van Pexels.com of eigen beelden

Nu hulp

Bel ons