Afkicken van medicijnen

Afkicken = het ondergaan van een ontwenningskuur om met het gebruik van een verslavend middel zoals pijnstillers, slaappillen of andere medicijnen te stoppen.

Een verslaving is een ziekte. Voordat je kan herstellen, moet je afkicken. Dit kan het beste in een afkickkliniek. Sommige verslavingen aan medicijnen kun je niet zomaar stoppen. Dit kan gevaarlijk zijn en moet geleidelijk, met andere medicijnen of het langzaam afbouwen en met professionele begeleiding gebeuren.

Afkicken van medicijnen in een kliniek

Van sommige verslavingen is het makkelijker afkicken dan anderen.

Je kan met bepaalde medicijen niet zomaar stoppen. Je lichaam moet langzaam wennen aan de gestopte inname maar hiervoor zijn gelukkig oplossingen. Met sommige medicijen kun je wel zelfstandig stoppen maar heb je begeleiding nodig om dit langzaam af te bouwen. Laat ons je helpen om erge lichamelijke ontwenningsverschijnselen te voorkomen zodat jij je kunt concentreren op jouw herstel.

Wij hebben een afkickkliniek in Portugal en een eigen afkickkliniek in Nederland waar wij 14, 28 of 39-daagse behandelingen aanbieden waar je op een professionele wijze wordt begeleid bij het afkicken van jouw medicijnenverslaving. Goede zorg, professionele begeleiding, persoonlijk aandacht en uitstekende nazorg zijn voor ons net zo belangrijk als voor jou en jouw naasten.

LET OP: De behandeling voor een medicijnverslaving is soms niet mogelijk wanneer je jouw medicijnen nog op recept krijgt. Neem altijd eerst contact op met jouw behandelend arts! Ben jij verslaafd aan medicijnen zonder recept of in combinatie met een andere verslaving, dan is behandeling bij ons vaak wel mogelijk.
Lees meer over de kosten & vergoedingen voor verslavingszorg.

Ambulante hulp

GGZ Interventie biedt naast opname kliniek ook ambulante en dagbehandelingen aan. Elke verslaving is anders en ieder mens is anders. Tijdens het intakegesprek bespreken wij de opties en geven wij je advies welke behandeling het beste bij jou, jouw verslaving en situatie past. Zo kan het zijn dat je na een eerste afkick periode ambulant behandeld kunt worden. Maar soms is opname in een kliniek in Nederland of Portugal beter. Dit overleggen wij eerst met jou.

Risico’s stoppen met verslavende medicijnen

Zelfstandig ontwennen van medicijnen is niet altijd zonder risico. Dit is afhankelijk per persoon en de mate van de verslaving/middelenmisbruik. Maar professionele begeleiding is zeer raadzaam, zodat het afkicken veilig en gecontroleerd gebeurt. Tevens verhoog je hiermee jouw succes met het afkicken van medicijnen. De ontwenningsverschijnselen kunnen plots opkomen. Als je alleen probeert af te kicken kan het bij bepaalde middelen zeer gevaarlijk zijn.

Schakel professionele hulp in, bel of e-mail ons!

Ontwenningsverschijnselen

De ontwenningsverschijnselen zijn afhankelijk van het medicijn waarmee je stopt. Maar de meest voorkomende ontwenningsverschijnselen van bijvoorbeeld pijnstillers en slaapmiddelen zijn:

  • Slapeloosheid, rusteloos
  • Terugkerende klachten, zoals pijn / depressie
  • Zweten, koorts
  • Hartkloppingen
  • Griepachtige klachten
  • Geheugenverlies en concentratiegebrek

De ontwenningsverschijnselen en mate van ernst verschillen per persoon en per type medicijn waaraan je verslaafd bent. Niet alleen lichamelijk maar soms ook geestelijk moet je afkicken. Je kan je depressief voelen, schuldgevoelens krijgen, stemmingswisselingen, onrustig, angstig en/of onzeker. Om niet terug te vallen, is het belangrijk dat je steun en begeleiding krijgt. Wij bieden ook geestelijke en emotionele steun. Je staat er niet alleen voor.

Helaas kunnen wij de verslaving aan opiaten niet behandelen. Vraag jouw behandelend arts om hulp en voor een verwijzing als jij verslaafd ben aan opiaten.

Meld je hieronder aan bij GGZ Interventie of bel voor vragen naar: 020 – 231 00 00
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© 2024 GGZ Interventie | Beelden van Pexels.com of eigen beelden

Nu hulp

Bel ons