Medicijnverslaving

Verslaafd aan medicijnen

Wanneer je afhankelijk bent geworden van medicijnen (zoals slaapmiddelen, pijnstillers, antidepressiva), ben je verslaafd. Een medicijnverslaving komt vaak voor en wordt helaas vaak laat opgemerkt. Sommige medicijnen zijn verslavender dan anderen.

Je wordt niet meteen verslaafd bij het gebruik van de voorgeschreven medicijnen. Zoiets gaat geleidelijk. Het is daarom belangrijk altijd de instructies van jouw arts op te volgen. Mocht je toch verslaafd zijn geraakt of vermoeden dat je verslaafd bent geworden, neem contact op met je huisarts en schakel onze hulp in. Soms is de verslaving zo erg dat je onder begeleiding moet afbouwen.

De kosten worden volledig vergoed!

GGZ Interventie is een in Nederland toegelaten GGZ-instelling volgens de Wet Toelating Zorginstellingen (WTZi). Dit houdt in dat de kosten van de behandeling worden vergoed vanuit de in Nederland verplichte basisverzekering.

Neem contact op voor een adviesgesprek.
Lees hier meer over de kosten en vergoedingen van zorgverzekeraars.

slide3

Ben jij verslaafd aan slaappillen, antidepressiva, pijnstillers of andere medicijnen?

Toegeven dat je een probleem hebt, is de eerste grote stap die je kunt maken. Verslaving is een ziekte van de terugval en herstellen doe je niet alleen. Er is professionele hulp die wij je kunnen bieden. Elk mens is anders en onze zorg is maatwerk. Samen met jou stellen wij een plan op. Je kan kiezen voor ambulante zorg of opname in één van onze klinieken. De zorg die wij jou bieden wordt vergoed door de zorgverzekeraar. Wacht niet langer en kom bij ons op gesprek voor een vrijblijvende intake. Heb je vragen? Stel ze gerust.

Is een dierbare verslaafd aan medicijnen?

Ook dan kunnen wij helpen. Doormiddel van een interventie.

Een interventie is een methode de verslaafde samen met zijn of haar dierbaren te confronteren met zijn of haar verslaving. Dit gebeurt op een liefdevolle en respectvolle manier en alleen met professionele begeleiding. Wij hebben de ervaring en kennis in huis.

Neem gerust contact met ons op als je vragen hebt.

Advies

Vul geheel vrijblijvend het intakeformulier in

Wanneer ben je verslaafd?

Elke verslaving is anders. Maar als je merkt dat je meer van hetzelfde middel nodig hebt voor een zelfde effect of dat je klachten verergeren als je stopt of mindert met de inname van het medicijn, is de kans groot dat je verslaafd bent. Een verslaving kan onbewust er langzaam insluipen of je bent het bewust gaan gebruiken voor de 'prettige' neveneffecten. Denk aan pijnstillers en antidepressiva welke door gezonde personen als drugs worden gebruikt.

Gebruik je de medicijnen volgens de instructies van jouw arts en bouw je het gebruik weer langzaam af, hoeft het in veel gevallen niet zo te zijn dat je verslaafd raakt. Maar mocht je toch verslaafd raken vanwege langdurig of verkeerd gebruik, schakel dan onze hulp in.

Welke medicijnen zijn verslavend?

 • Medicijnen voor angstgevoelens, gespannenheid, depressie, slapeloosheid
 • Pijnstillers
 • Steroïden
 • Middelen tegen epilepsie
 • Medicijnen voor gedragsstoornissen

De bekende medicijnen die verslavend zijn:

Benzodiazepinen
Midazolam
Temazepam
Zopiclon
Oxazepam
Lorazepam

Opiaten = opioïden (bij hevige pijn), zoals:

Fentanyl
Morfine

Corticosteroïden, vaak voorgeschreven bij astma en reuma en middelen tegen epilepsie.

Symptomen van medicijnverslaving

 • concentratieverlies en/of geheugenverlies
 • stemmingswisselingen of juist weinig emotie
 • vaker en/of hogere dosis nodig van de medicijnen
 • slaapproblemen
 • nervositeit

De belangrijkste symptoom is wanneer je merkt dat je meer en/of vaker het middel moet innemen. Dat je klachten niet weggaan maar dat je afhankelijk bent geworden van het medicijn. En dat je deze langer moet/wil gebruiken dan voorgeschreven. Sommige middelen verergeren bij te langdurig gebruik je oorspronkelijke klachten waardoor je een vicieuze cirkel terecht komt. Je hebt dan hulp nodig deze verslaving te doorbreken.

Herken je deze symptomen?

Herken je deze symptomen bij jezelf of bij een dierbare en denk je dat jij of jouw dierbare een probleem heeft? Neem dan contact op met GGZ Interventie.
Bel: 020 – 231 00 00 of gebruik onderstaand contactformulier.

Heb je nog vragen over medicijnverslaving?

Wij zijn er om jou te helpen. Neem vrijblijvend contact met ons op.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.