Meest gestelde vragen

Wij kunnen ons voorstellen dat je veel vragen hebt over de behandeling van verslaving. Hieronder vind je de meest gestelde vragen. Mocht jij zelf nog een andere vraag hebben, kun je contact opnemen via telefoon: 020 – 231 00 00, email: info@ggzinterventie.nl of start anoniem een chat.

Vragen over verslaving

Kun je genezen van een verslaving?

Nee. De ziekte verslaving is niet te genezen. Wel is langdurig in herstel blijven absoluut mogelijk. Je zal echter nooit meer alcohol, drugs, medicatie of een andere verslavende middelen kunnen gebruiken. Doe je dit wel, zelfs 1 biertje, riskeer je een terugval.

Waarom is verslaving niet geneesbaar?

Tijdens jouw gebruik hebben er veranderingen in je brein plaatsgevonden waardoor je snel terug in verslaving kunt vallen na gebruik van een verslavend middel. Een terugval kan al ontstaan na 1 drankje, 1 keer drugs gebruiken of medicatie gebruiken welke verslavend is. Daarnaast kun je weer terugvallen in je oude patronen. Daarom is volledige abstinentie belangrijk. Tijdens jouw behandeling voor verslaving leren wij je hoe verslaving werkt, welke risico’s er zijn en hoe jij een terugval kunt voorkomen zodat jij in herstel kan blijven.

Waarom wordt de ene persoon wel verslaafd en de ander niet?

Een verslaving kan ontstaan door verschillende factoren:

Biologisch: genen, gewenning, onthoudingsverschijnselen, afhankelijkheid;
Psychologisch: opvoeding, conditionering, denkpatronen, trauma’s;
Sociaal en maatschappelijk: omgeving, vrienden, cultuur;
Zingeving: verbinding, doel en sturing, waardevol leven.

De ene persoon die een traumatische ervaring meemaakt raakt wel verslaafd, de ander niet. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de genen, in combinatie met de sociale omgeving (is het middel beschikbaar) in combinatie met zingeving. Het kan dus ook zo zijn dat iemand een genetische kwetsbaarheid heeft voor verslaving maar door zogenaamde ‘beschermende factoren’ zoals een veilige opvoeding en veel verbinding, geen verslaving ontwikkelt. Je kunt het vergelijken met iemand die veel pigment heeft. Als diegene nooit in de zon (in dit voorbeeld het verslavende middel) komt, of altijd lange mouwen (beschermende factor) draagt, zal diegene nooit bruine armen krijgen.

Waar kun je verslaafd aan raken?

Veel middelen zijn verslavend. Wij behandelen de verslaving aan:

Alcohol
Drugs (zoals: Cocaïne, GHB, Cannabis, Heroïne, 3MMC, Crystal meth, etc…)
Medicatie (zoals: slaapmiddelen, anti-depressiva en pijnstillers (opiaten))
Gokken

Wij behandelen geen verslaving aan nicotine, medicatie welke door jouw arts wordt voorgeschreven (tenzij jouw arts je naar ons doorverwijst), eten, sex, werk, e.d. Wel kunnen wij bepaalde gedragsverslavingen behandelen als jouw primaire verslaving aan alcohol of drugs is.

Rook jij en wil je stoppen? Dan kunnen wij dit ook meenemen in jouw behandeling bij ons.

ℹ️ Meer over verslaving

Vragen over de behandeling van verslaving

Wat kost een behandeling?

Onze behandelingen worden vergoed door de zorgverzekering. Wij hebben diverse locaties in Nederland waar ambulante behandelingen en klinische opname worden aangeboden. Mocht je het advies krijgen opgenomen te worden in een kliniek in het buitenland, houd rekening met de kosten voor de vliegtickets. Wij hebben een pagina met alle informatie over de kosten en vergoeding van een behandeling voor verslaving.

ℹ️ Kosten en vergoeding behandeling verslaving

Wat als mijn zorgverzekering niet het volledige bedrag voor behandeling vergoed?

Wij nemen genoegen met het bedrag dat de verzekeraar aan ons of aan jou vergoedt voor behandelingen in Nederland. Mocht dit bedrag lager uitvallen dan het gefactureerde bedrag, dan hoef je niet zelf bij te betalen.

ℹ️ Kosten en vergoeding behandeling verslaving

Hoe snel kan ik geholpen worden?

Wij hebben een korte wachttijd. De actuele wachttijden staan onderin deze website in de zwarte ‘footer’.

Gemiddeld kun je binnen 5 werkdagen voor je eerste intakegesprek komen. Na jouw intake kun je vaak binnen een week starten met jouw ambulante behandeling en binnen 2 tot 3 weken opgenomen worden voor een klinische behandeling.

Voor particuliere zorg zijn er vaak geen wachttijden en kan de behandeling zeer snel starten.

Hoe lang duurt een behandeling?

De duur van de behandeling verschilt per persoon. Wij bieden altijd maatwerk.
Een opname duurt 7 dagen, 14 dagen, 28 dagen of 39 dagen. Aansluitend vindt er minimaal drie maanden nazorg plaats op één van onze locaties in Nederland.

ℹ️ Meer informatie over onze behandelingen

Kan ik mijn familielid bezoeken in de kliniek?

Het is helaas niet mogelijk om een bezoek te brengen aan je familielid tijdens zijn of haar verblijf in de kliniek. Wel vindt er soms een systeemgesprek plaats in de kliniek en we organiseren met regelmaat een familiedag.

Moet ik mij van werk ziek melden als ik opgenomen wordt?

Wij adviseren je om je ziek te melden op je werk en aan te geven dat je bij GGZ Interventie in behandeling bent. Je werkgever kan dan contact met ons opnemen en wij voorzien de werkgever van de nodige informatie om aan te geven dat de ziekmelding geoorloofd is. Wij kunnen ook al het contact met een eventuele Arboarts afhandelen. Als je hier vragen of zorgen over hebt, neem gerust contact met ons op.

Als je een deeltijdbehandeling volgt, kun je nog naar je werk gaan of jouw studie volgen. Je meld je dan alleen ziek voor de dagen of tijden dat je bij ons je behandeling volgt.

Kan ik samen met mijn partner of familielid opgenomen worden?

Het is helaas niet mogelijk om tegelijkertijd met je partner of familielid opgenomen te worden. Wel kunnen we meedenken voor een behandeling elders. Voor meer informatie kun je contact opnemen met ons casemanagement.

Wat gebeurt er als ik uit de kliniek kom?

Na de behandeling in één van onze klinieken biedt GGZ Interventie een nazorgprogramma van gemiddeld drie maanden op één van onze nazorglocaties. Dit programma bestaat uit wekelijkse individuele en groepssessies.

Vragen van naasten

Kan ik mijn naaste aanmelden voor behandeling?

Een behandeling voor verslaving is vrijwillig. Jouw naaste kan alleen behandelt worden als hij/zij zichzelf hiervoor aanmeldt. Jij kan niet een ander aanmelden. Wel kun je met ons overleggen of je mee kan tijdens de eerste intakegesprek.

Mijn naaste wil zich niet aanmelden voor behandeling. Wat kan ik doen?

Als jouw naaste niet wil stoppen met zijn of haar gebruik of zichzelf niet wil aanmelden voor een behandeling, zijn er een paar opties welke je nog kunt proberen. Wij hebben in een artikel hier speciaal aandacht aanbesteed.
ℹ️ Mijn dierbare wil niet stoppen. Wat kan ik doen?

Wat is een interventie?

Het doel van een interventie is de verslaafde confronteren met de gevolgen van zijn/haar verslaving waardoor hij/zij hulp gaat accepteren. Dit gebeurt altijd vanuit liefde en mededogen; om te laten zien dat het ook anders kan.
ℹ️ Interventie

Wat kan ik doen wanneer mijn naaste terugkomt uit de kliniek?

Uit ervaring weten wij dat er heel veel op je afkomt als je dierbare in behandeling gaat. Er ontstaan verschillende emoties. Misschien ben je opgelucht maar ook angstig? Hoe moet het nu als je kind, partner of ouder straks weer thuis is? Om de vragen zo goed mogelijk te beantwoorden en je te begeleiden, organiseren we een familiedag en systeemgesprekken.
–> Familiedag

Meld je hieronder aan bij GGZ Interventie of bel voor vragen naar: 020 – 231 00 00
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

© 2024 GGZ Interventie | Beelden van Pexels.com of eigen beelden

Nu hulp

Bel ons