10 leugens die gokverslaafden vertellen

Waarom liegen gokverslaafden vaak? Deze vraag wordt regelmatig gesteld door naasten. In vrijwel alle vormen van verslaving sluipt bedrog en misleiding binnen, en dat geldt ook voor gokverslaving en de mensen in hun omgeving. Te midden van verschillende redenen voor spanningen in relaties tussen gokkers en hun naasten, blijkt liegen en bedriegen om de verslaving in stand te houden vaak een cruciale factor te zijn. Bedrog is vaak verweven met de psychologische toestand die gepaard gaat met verslaving, ongeacht of deze nu gerelateerd is aan drugs, alcohol, voedsel of gokken.

Waarom vertellen gokverslaafden leugens aan degenen van wie ze houden?

Er bestaan tal van redenen voor het gokken en het verbergen ervan, zoals:

Schaamte en Schuldgevoel: Gokverslaafden kunnen zich diep beschaamd en schuldig voelen over hun verslaving. Ze vrezen het oordeel van anderen en kiezen er daarom vaak voor om te liegen en hun gokverslaving verborgen te houden voor vrienden en familie.

Vermijding van Confrontatie: Toegeven aan een verslaving vereist eerlijkheid en confrontatie met de werkelijkheid. Gokverslaafden ontlopen vaak de confrontatie met de gevolgen van hun verslaving door te blijven liegen tegen de mensen om hen heen.

Valse Hoop op Herstel: Sommige gokkers zijn overtuigd dat ze dicht bij het herwinnen van hun verloren geld zijn en dat ze hun verliezen kunnen goedmaken. Ze geloven stellig dat een volgende weddenschap de ‘grote overwinning’ zal zijn die al hun problemen oplost.

Angst voor Afwijzing: Gokverslaafden kunnen bang zijn voor de reacties van hun dierbaren als ze ontdekken dat ze gokken en verslaafd zijn. Ze vermijden liever de confrontatie en de mogelijke afwijzing door te blijven liegen en vol te houden dat het geen probleem is.

Behoud van Controle: Gokkers proberen vaak controle te behouden door te liegen. Ze denken dat als anderen hun verslaving kennen, ze hun vrijheid om te gokken verliezen. Door te liegen denken ze hun verslavingsgedrag te kunnen voortzetten. Dwangmatige gokkers proberen hun naasten vaak te misleiden door te liegen over het ontbreken van een probleem of door te beweren dat ze hun verslavingsgedrag onder controle hebben.

10 leugens die gokverslaafden vertellen

Of ze nu liegen over het hebben van een probleem of over de controle over de situatie, gokverslaafden kunnen proberen hun dierbaren om de tuin te leiden of zelfs volledig te misleiden. Hier zijn 10 leugens die gokkers kunnen gebruiken wanneer verslaving de overhand krijgt:

1. “Ik heb gewoon plezier”

Een van de meest voorkomende leugens van mensen met een gokverslaving is dat ze gewoon onschuldig vermaak zoeken. Ze minimaliseren de negatieve gevolgen en overtuigen zichzelf dat overmatig gokken eerder leuk dan problematisch is.

2. “Ik kan stoppen met gokken wanneer ik maar wil”

Verslaafde gokkers misleiden zowel zichzelf als anderen door te beweren dat ze volledige controle hebben over hun gokgedrag. Ze onderschatten de complexiteit van het probleem en vermijden zo de behoefte aan professionele hulp bij gokken.

3. “Ik ga binnenkort veel geld winnen met gokken

De overtuiging dat een grote overwinning op komst is, is een andere veelvoorkomende leugen. Ondanks oplopende schulden blijven gokkers geloven dat een grote jackpot hun verlies zal compenseren. Helaas komt dit haast nooit voor.

4. “Ik gok om geld te verdienen”

Velen proberen hun verslaving te rechtvaardigen door te beweren dat ze bekwaam genoeg zijn om van gokken te profiteren. Ze houden zichzelf voor dat ze controle hebben, terwijl ze vastzitten in een cyclus van verlies.

5. “Ik gok alleen met extra geld”

Gokverslaafden minimaliseren hun probleem vaak door te beweren dat ze alleen geld inzetten dat ze kunnen missen. Deze grens vervaagt na verloop van tijd, naarmate ze essentiële uitgaven aanspreken en leningen gebruiken om hun verslaving te voeden.

6. “Ik doe niemand kwaad met gokken”

Verslaafde gokkers onderschatten vaak de impact van hun gedrag op zichzelf en anderen. Ze negeren hoe het hun relaties, financiën en emoties beïnvloedt.

7. “Ik heb geen probleem”

De meest voorkomende leugen die verslaafde gokkers vertellen, is dat ze geen probleem hebben. Ze onderschatten de complexiteit en kracht van verslaving, en weigeren professionele hulp.

8. “Ik heb gewoon pech, dat is waarom ik verlies”

In plaats van verantwoordelijkheid te nemen, wijten verslaafde gokkers hun verlies vaak aan pech. Ze blijven vasthouden aan de overtuiging dat een herkansing na een groot verlies uiteindelijk zal leiden tot een overwinning.

9. “Ik gok niet zoveel”

Het minimaliseren van hun gokprobleem is een veelvoorkomende strategie. Ze ontkennen de ernst en verbergen de financiële en emotionele impact.

10. “Ik zal nooit meer gokken”

Wanneer gokverslaafden worden geconfronteerd met hun verslaving, beloven ze vaak te stoppen. Maar zonder de juiste steun en begeleiding vallen velen weer terug in oude gewoonten.

Vraag hulp!

Herken je deze uitspraken bij jezelf of iemand die je kent? Denk je dat er een gokprobleem is? Neem contact op met GGZ Interventie, waar we gespecialiseerd zijn in de behandeling van gokverslaving.

We bieden op maat gemaakte professionele behandelingen en werken samen met een multidisciplinair team om de juiste aanpak te vinden voor jou of je dierbare.

Neem contact met ons op via 020 – 231 00 00 of e-mail: info@ggzinterventie.nl, en we helpen je graag verder op weg naar herstel.


Wij helpen bij verslaving.
Heb jij hulp nodig?

020 – 231 00 00
Hulp aanvragen
Chat met ons

Stel jouw vraag
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

© 2024 GGZ Interventie | Beelden van Pexels.com of eigen beelden

Nu hulp

Bel ons