Stoppen met drinken

Je bent waarschijnlijk op deze pagina beland omdat je wilt stoppen met alcohol drinken of je kent iemand die teveel alcohol drinkt?

Je kan alcohol drinken om verschillende redenen. Misschien omdat je de smaak lekker vindt, om te ontspannen, om gevoelens weg te drukken, om een trauma te vergeten, omdat je verlegen bent of omdat je bent opgegroeid met alcohol en het drinken een gewoonte is geworden.

Soms kan het drinken problematisch worden en soms is er sprake van een alcoholverslaving.

Wanneer ben je verslaafd aan drinken?

Een alcoholverslaving is niet te definiëren met de hoeveelheid of regelmaat dat je drinkt. Het heeft te maken met je afhankelijkheid van alcohol en de reden waarom je drinkt. Als je niet drinkt ervaar je dan ontwenningsverschijnselen? Functioneer je niet zoals je wilt? Voel je je niet lekker? Of heb je moeite met bepaalde emoties? Soms is het moeilijk een alcoholverslaving te herkennen omdat het een gewoonte is geworden en je denkt “ik kan stoppen maar ik wil het niet”. Dat kunnen al tekenen zijn van een verslaving. Stoppen met drinken is dan raadzaam.

ℹ️ Alcoholverslavingstest
ℹ️ Symptomen van alcoholverslaving
ℹ️ Afkicken van alcohol
ℹ️ Informatie over alcoholisme

Hoe kan je zelf stoppen met drinken?

Daar is geen simpel antwoord op te geven. Want zeker als je verslaafd bent aan alcohol is zelfstandig stoppen met alcohol ontzettend moeilijk. Als je alcoholist bent, kan plotseling stoppen zelfs gevaarlijk zijn.

Begeleiding bij het stoppen met alcohol drinken is zéér raadzaam. Want naast het veilig lichamelijk afkicken van alcohol, moet er ook gekeken welke alternatieven er zijn om een zinvol leven zonder alcohol te krijgen.

Behandelingen voor stoppen met drinken

Wij bieden professionele hulp bij alcoholisme of problematisch alcoholgebruik.

Ambulante / Deeltijd behandeling

Wij bieden ambulante en intensieve ambulante (deeltijd) behandeling aan. Een ambulante behandeling bestaat altijd uit individuele sessies en groepssessies. Wij bieden maatwerk. Specifiek voor jouw problematiek wordt een behandelplan opgesteld. Onze behandelingen bestaan onder andere uit cognitieve gedragstherapie, mindfulness, ACT, en de 12-stappen methodiek.

ℹ️ Ambulant & Deeltijd behandeling
ℹ️ Behandelingen

Kliniek opname

Mocht een ambulante behandeling in jouw situatie niet voldoende zijn, bieden wij nog 14, 28 of 35-daagse behandelingen aan in één van onze klinieken. Je volgt een intensief behandelprogramma. Na jouw behandeling volgt altijd minimaal 3 maanden een ambulante nazorg. Het is ook mogelijk dat je na jouw kliniek opname tijdelijk in een Safe House gaat verblijven. Dit gaat altijd samen met ambulante nazorg.

ℹ️ Kliniek opname

Nazorg

Na de klinische opname krijg je gedurende minimaal 3 maanden nazorg. De nazorg bestaat uit groeps- en individuele sessies, de frequentie wordt persoonlijk vastgesteld in overleg met jouw behandelaar.

Zelf stoppen met drinken

Wil je geen hulp en het eerst zelf proberen? Doe dit dan wel in overleg met je huisarts. Als je (nog) niet verslaafd bent, kun je gerust eerst zelf proberen te stoppen met alcohol. Let wel altijd op of je geen ontwenningsverschijnselen krijgt zoals: trillen, zweten, psychische klachten en/of andere lichamelijke klachten. Zodra je toch afkickverschijnselen ervaart, neem contact op met je huisarts!

ℹ️ Lees meer over afkicken van alcohol

Tips om te stoppen met drinken

Als je zelf gaat proberen te stoppen, of je twijfelt of je verslaafd bent, probeer dan een maand niet te drinken. Hou goed bij hoe je je lichamelijk en psychisch voelt. Het helpt niet als je heel streng tegen jezelf zegt “ik drink nooit meer!”. Maar probeer eerst kleinere beloftes te maken, zoals “vandaag drink ik niet”. Dat maakt het overzichtelijker en pak je het stapje voor stapje aan.

Tip 1: Vermijd risicosituaties dat je gewend bent te drinken

De situaties waarin je gewend bent te drinken, kunnen risicosituaties zijn voor terugval. Sla het feest in het weekend over. Of ga stressvolle situaties even uit de weg. Gun jezelf en vooral je lichaam de kans om te herstellen. Dat heeft tijd nodig. Probeer daarna een situatie waarin je alcohol dronk op te zoeken en kijk wat het met je doet. Herken de “triggers” en werk hier actief aan. Herkennen en erkennen is al de helft van de oplossing.

Tip 2: Zoek andere manieren om te ontspannen

Gebruik jij alcohol om makkelijker te ontspannen? Zoek dan een gezond alternatief wat bij je past. Bijvoorbeeld als je na een stressvolle werkdag normaal gesproken een fles wijn opent, ga dan wandelen. Je moet je hersenen weer leren zelf te kunnen ontstressen en los te laten, zonder middelen. Dit opnieuw trainen heeft tijd nodig, dus verwacht niet meteen resultaat en kies een alternatief waar je echt plezier van krijgt.

Tip 3: Pak het probleem aan en niet het symptoom

Drink je vooral om spannende situaties te vergemakkelijken? Zoals presenteren of daten? Of drink je om nare gevoelens te onderdrukken? Zoek dan coaching om die problemen aan te pakken. Gebruik alcohol niet als zelf-medicatie , maar pak de oorzaak aan. Verbreek de cirkel.

En schaam je vooral niet als het niet lukt!

Verslaving is echt een ziekte. Stoppen met drinken heeft niets te maken met hoe sterk jouw wilskracht is. Natuurlijk moet je gemotiveerd zijn om het anders te doen, maar verslaving wint het van je. Verslaving is een hersenziekte. Niemand kiest ervoor verslaafd te worden. Je hebt dat eerste glaasje wel gekozen maar niet om ziek te worden. Dus straf jezelf niet. Pak jezelf weer op, begin opnieuw en vraag hulp. Bespreek je middelen probleem met je huisarts en meld je aan voor een verslavingsbehandeling. Verslaving komt ontzettend veel voor en in alle sociale klasse, opleidingsniveaus en culturen. Je bent geen junk, je bent ziek.

Cocaïneverslaving

Herstellen van een cocaïneverslaving doe je niet alleen. Er is professionele hulp beschikbaar en wij bieden jou die graag aan. Elk mens is anders; onze zorg is maatwerk. Samen met jou bepalen wij welke behandeling voor jouw cocaïneverslaving het beste is.

Neem contact met ons op via 020 231 00 00.

Vind je contact opnemen nog een te grote stap, start dan een chat met ons. De chat is anoniem en je kan dan zonder enige verplichtingen praten over jouw wens te stoppen met drinken. Als we online zijn, zie je rechts onderin een chat knop. Hou de moed erin, er is echt hulp. Of je nou af en toe te veel drinkt of zwaar alcoholverslaafd bent, er is altijd hulp.

Ervaringsverhalen

Meld je hieronder aan bij GGZ Interventie of bel voor vragen naar: 020 – 231 00 00
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© 2024 GGZ Interventie | Beelden van Pexels.com of eigen beelden

Nu hulp

Bel ons