Na de feestdagen hebben we allemaal behoefte aan een kleine detox. We hebben teveel gegeten, misschien zelfs (iets) teveel gedronken en weinig beweging gehad. Eind december maken wij vol goede moed voornemens voor het nieuwe jaar. Maar het is een feit dat na de eerste 2 weken van januari de meeste voornemens alweer zijn gestopt, mislukt of vergeten. Hoe komt dat?
De belangrijkste reden: we zijn veel te streng voor onszelf. We stellen hoge eisen, willen grote veranderingen toepassen en stellen te hoge verwachtingen. Gewoontes zijn heel erg moeilijk te veranderen. Als je te grote veranderingen wilt, lukt dat in het begin wel door wilskracht maar naar verloop van tijd is het natuurlijk dat je terugvalt in je gewoontes. Als je een gewoonte echt wilt veranderen, zijn kleine aanpassingen nodig. Dus in plaats van “ik eet helemaal geen vette dingen meer, geen patat, geen snoep”, kun je beter ervoor kiezen eerst de frequentie te verminderen wanneer je iets “slechts” eet. Als je altijd elke vrijdag patat of andere afhaal bestelde, kun je de frequentie aanpassen naar maximaal 2x per maand. Het is ook belangrijk dat je jezelf beloont voor het verbeterde gedrag. Het mag geen straf zijn. Anders werkt het totaal niet. Ook moet je resultaten, hoe klein ook, erkennen en vieren. Als je probeert af te vallen, vier elke halve kilo! En gun jezelf ook de tijd. Verwacht niet dat je direct 1 week na 1 januari al die hele kilo kwijt moet zijn. Wees wat liever en geduldiger voor jezelf.
Heb je als voornemen twee keer per week naar de spotschool te gaan en ging je daarvoor nooit, is dat een heel goed voornemen maar de kans dat je na een maand excuses vindt om niet meer niet meer te gaan is heel erg groot. Ga eerst na wat jouw doel is om naar de sportschool te gaan. Is dat voor een gezonder lijf, om af te vallen? Pak het dan niet direct rigoureus aan maar begin met kleinere stapjes. Wandel een extra kilometer met de hond per dag, pak vaker de fiets, neem de trap in plaats van de lift. Door kleine aanpassingen te maken die je een gewoonte kunt maken, kun je soms veel sneller en betere resultaten behalen dan grote beloftes die je na verloop van tijd gaan tegenstaan. Als dat goed gaat, je voelt je fitter, dan is die stap naar de sportschool te gaan en dit ook echt vol te houden een stuk makkelijker.
Alcohol
Alcohol is algemeen geaccepteerd. Niemand kijkt er van op als je een wijntje neemt bij het eten of een biertje teveel drinkt op een feestje. Ondanks dat alcohol een harddrug is, wordt het niet genoemd in de Opiumwet. Het is legaal, gewoon in de supermarkt verkrijgbaar en als iemand aangeschoten is wordt daar om gelachen. De schade die alcohol kan toebrengen wordt enorm onderschat.
Alcohol is een gewoonte en voor sommigen zelfs een verslaving
De meeste mensen hebben niet door dat ze verslaafd zijn. Totdat ze bijvoorbeeld mee willen doen aan Dry January en een hele maand geen druppel alcohol van zichzelf mogen drinken. Alcoholisme heeft vele vormen en kent verschillende stadia. We hebben allemaal een verkeerd beeld over een alcoholist, zoals: hij/zij verstopt flessen drank, moet al bij het ontbijt drinken, is vergeetachtig, heeft ondergewicht, allerlei gezondheids- en sociale problemen. Maar dat is alleen het geval bij een zware alcoholverslaving. Je kan al alcoholverslaafd zijn als je geen weekend zonder alcohol kunt, onder het excuus “ja maar het is gezellig” of “ik kan zonder maar ik wil niet zonder”. Als je al tegen het einde van de week hunkert naar dat glas alcohol omdat je anders niet goed kunt ontspannen. Misschien krijg je geen lichamelijke ontwenningsverschijnselen als je mee doet aan Dry January maar heb je er psychisch wel veel moeite mee. Het is misschien tegen verwachting in moeilijker helemaal geen alcohol te drinken dan je dacht. En dat kan best confronterend zijn.
En hoe weet je wanneer je echt behandeling nodig hebt voor een mogelijke alcoholverslaving?
Laten we even duidelijk zijn, bij een zware alcoholverslaving is het levensgevaarlijk plotseling te stoppen. Je lichaam is afhankelijk geworden van alcohol en de ontwenningsverschijnselen kunnen levensbedreigend zijn. Dus vermoed jij een serieuze verslaving, zoek altijd hulp! Ga niet zelf proberen volledig te stoppen. De behandeling van verslaving wordt vergoed vanuit de basis zorgverzekering. Er is voor iedereen hulp!
Stel je bent niet zwaar verslaafd maar je merkt wel dat je moeite hebt met minder of helemaal niet drinken. Dan is er dus wel al sprake van een (lichte) verslaving en is actie zeker nodig. Iedereen kan verslaafd worden. Dus ook jij!
Hieronder enkele tips om ieder geval minder te drinken maar liever helemaal te stoppen met alcohol.
Tips minder of helemaal niet te drinken
Tip 1: Vertel je omgeving dat je van plan bent minder te drinken. Vraag hun begrip en hiermee rekening te houden, zodat die ene vriendin niet op visite komt met een fles wijn of jou niet automatisch een biertje wordt aangeboden. Misschien dat er familieleden of vrienden zijn die met je mee willen doen.
Tip 2: Vermijd tijdelijk situaties waarbij het een gewoonte voor je was om te drinken. Ging jij elke vrijdag naar de vrijmibo? Ga dan even niet. De verleiding is te groot en vooral als er al mensen zijn die aangeschoten zijn, zullen ze door hun ‘staat’ minder respect tonen en je misschien proberen te overtuigen “ach 1tje kan toch geen kwaad?’ Door het nuttigen van alcohol (ja zeker ook na maar 1tje) vervagen grenzen en neem je snel de 2e. Daag jezelf in het begin niet te veel uit, wees liever voor jezelf en vermijd deze moeilijke situaties. Later als je gewend bent niet meer te drinken, zul je sterker in je schoenen staan. Je voelt dan ook de positieve effecten van het niet drinken en zal dat je helpen gemotiveerd te blijven.
Tip 3: Probeer alternatieven! En maak daar een feestje van. Er zijn tegenwoordig heerlijke alcoholvrije bieren en de alcoholvrije wijnen worden beter. Ook komen er nieuwe merken en smaken op de markt voor bijvoorbeeld gin en andere sterkere dranken. Op het internet kun je zeer smaakvolle mocktails (cocktails zonder alcohol) vinden. Veel restaurants en kroegen bieden spannende alternatieven zonder alcohol die qua smaak net zo prikkelend kunnen zijn als dranken met alcohol.
Tip 4: Als “nooit meer alcohol” of “een hele maand geen alcohol” te heftig voor je klinkt, maak die stap dan kleiner en beloof jezelf “vandaag geen alcohol”. En als je toch een keer zwicht, word niet meteen boos op jezelf maar pak het meteen weer positief op. Terugvallen naar een gewoonte is zeer menselijk. Je hebt niet gefaald. Leer van dat moment. Ga na waarom je was teruggevallen en hoe je dat voor een volgende keer kunt voorkomen. Het is een leermoment waar je juist profijt van kunt hebben.
Tip 5: Hou je gevoelens, je gewicht en je gezondheid bij. Het beste is dat echt op te schrijven maar het helpt al als je er een paar keer per week even bewust over nadenkt. Alcohol is echt vergif voor je lichaam en geen alcohol drinken geeft al zeer snel voordelen. Je zal beter slapen, je conditie verbeterd, je slaat minder vet op (alcohol maakt dik!), je stofwisseling verbeterd. Al met al ga je er echt beter door voelen. Wees hier bewust van want dit motiveert. Als het aanpassen van een gewoonte zichtbare en voelbare voordelen geeft, motiveert het enorm.
Tip 6: Koop geen alcohol, geen flessen in huis. Als je er niet elke keer als je de koelkast opent mee wordt geconfronteerd, word je er niet gedwongen aan herinnert. En zo ook zaken die je met dat ene drankje associeert compleet vermijden. Simpele dingen als dat ene risotto recept waar je witte wijn in deed gewoon niet maken dus. Wees lief voor jezelf. Maak het jezelf niet moeilijker dan het hoeft te zijn. De intentie te stoppen of in ieder geval drastisch te minderen is al sterk genoeg. Je hoeft niemand en zeker niet jezelf te bewijzen hoe sterk jouw wilskracht wel niet is door jezelf onnodig uit te dagen.
Tip 7: Doe meer! In plaats van in het weekend uitgebreid te tafelen of op de bank met een boek wijn drinken… ga wandelen, ga naar de markt, doe een leuke activiteit met vrienden. Ga erop uit waar je ook lichaamsbeweging van krijgt. Als je lijf lekker aan de slag kan, is de verleiding even “door te zakken” afwezig. Van sport komen ook endorfines vrij… een veilige lichaamseigen “drug” waar je een kick uit krijgt en je lekkerder voelt. En het ontspant. Nog veel beter dan alcohol dat kan.
En als het je lukt, waarom maak je er niet meteen ook een Dry February van?
Hulp bij alcoholverslaving
Heb jij of ken jij iemand met een alcoholprobleem? Er is hulp! Behandeling wordt vergoed door de zorgverzekering. Neem contact op of vul direct het intakeformulier in. Wacht niet langer. Bel: 020 – 231 00 00