Een dag in de kliniek

Toegeven aan je verslaving is al een flinke stap. Maar de stap zetten om je op te laten nemen kan heel eng zijn omdat je niet weet wat je te wachten staat tijdens het programma. Om je een kijkje in de kliniek te geven, liep ik, Charissa, een dag mee in de GGZ Interventie-kliniek in Bilthoven. Tijdens deze dag mocht ik meedoen met het programma en ervaren hoe het is om in de kliniek te zitten. In dit artikel deel ik graag deze ervaring met jou, om hopelijk de beslissing om je op te laten nemen makkelijker te maken.

GGZ Interventie Bilthoven

Terwijl de zon langzaam opkomt, worden de patiënten wakker. Ze zijn klaar voor een nieuwe dag waarin zij hard gaan werken aan hun herstel. Om 8 uur schuiven we met zijn allen aan de grote eettafel voor het gezamenlijke ontbijt. Het is een prachtige dag, wat het uitzicht op de grote tuin extra speciaal maakt. Ondanks het feit dat we in een kliniek zitten waar patiënten, psychologen en artsen rondlopen, merk je daar weinig van. De villa, die dankzij de grote ramen veel lichtinval heeft, is voorzien van verschillende zithoeken waar de patiënten heerlijk kunnen relaxen. Ik kijk eens rond naar mijn gezelschap en zie gelijk hoe divers de samenstelling is. Zo valt mijn oog op een jongen van halverwege de 20 in sportieve kleding, die alles rustig over zich heen laat komen. Tegenover hem zit een man van middelbare leeftijd, zichtbaar een zakenman in hart en nieren. Aan de andere kant van de grote tafel zit de enige dame van het gezelschap, die zeker haar mannetje staat. Door zo eens rond te kijken zie ik een samenvatting van de maatschappij. Dit bewijst maar weer dat de ziekte van verslaving iedereen kan overkomen. Jong, oud, hoogopgeleid of arbeider. Verslaving is niet racistisch, seksistisch, kent geen religie of afkomst. Jij, ik, iedereen kan verslaafd raken.

GGZ Interventie Bilthoven

Na een lekker en uitgebreid ontbijt is het tijd voor huishoudelijke taken. Nadat we samen de tafel hebben afgeruimd, vertrekt iedereen naar zijn eigen kamer. Hoe eenvoudig elke ochtend je bed opmaken en stofzuigen ook lijkt, het is een simpele stap om weer een dagelijkse routine te krijgen. Goed voor jezelf, maar ook voor anderen zorgen staat hoog in het vaandel tijdens de behandeling. Als om half 10 iedereen klaar is maken we ons op voor de dagopening. Deze staat vandaag in het teken van omgaan met gedachtes. Eén van de patiënten deelt dat hij tijdens zijn verslaving continu een stemmetje had die vertelde dat hij de drugs nodig had omdat dit het leven leuker maakte. De rest van de groep kan dit alleen maar beamen, een herkenbare gedachte dus. Een onderdeel van deze sessie is meditatie. Een goede, maar confronterende manier om gedachtes te controleren. Eén van de patiënten krijgt tijdens de meditatie een beeld van een open haard voor zich, waar hij het vuur hoort knisperen en de warme chocolademelk kan ruiken. Door te mediteren kan je je focus verplaatsen van negatieve gedachtes naar leuke, fijne dingen zoals die warme chocolademelk. Het is dan ook mooi om te horen en zien wat meditatie doet voor iedereen. Bij de één zorgt het voor bewustwording, bij de ander voor controle over zijn geestelijke gesteldheid. Weer een ander kan opeens veel makkelijker emoties tonen, waar hij eerst dacht nooit meer te kunnen huilen.

GGZ Interventie Bilthoven

Om half 11 is het tijd voor de eerste groepssessie van de dag. De patiënten vertrekken naar de villa aan de overkant van de weg, waar een gevoel van rust en sereniteit over je heen komt door de knusse indeling en de mooie tuin. Tijdens deze groepssessie ben ik aanwezig bij de opname van een nieuwe patiënt. Na nog één knuffel voor de familie en als de laatste tranen weg zijn geveegd, is het tijd voor de opname. De patiënt geeft gelijk aan dat hij bang is voor wat hem te wachten staat. Maar ondertussen kan hij niet wachten om een grote verandering door te voeren in zijn leven. Er wordt ruim de tijd genomen om meer te weten te komen over hem. Over zijn verslaving, de gevolgen ervan, maar ook juist zijn persoonlijke interesses en dagelijkse leven. Er worden een aantal testen gedaan en hij krijgt een kamer toegewezen waar hij de komende dagen zal verblijven totdat hij vertrekt naar Zuid-Afrika voor het vervolg van zijn behandeling.

De patiënten komen even voor 12 uur weer binnen druppelen. Samen met de nieuwe patiënt neem ik aan de grote tafel plaats voor de lunch. Voor elke maaltijd wordt er een minuut stilte gehouden om eenieder die daar behoefte aan heeft de tijd te geven voor een gebed. Onder het genot van een broodje gezond zijn er (soms iets te) enthousiaste gesprekken tussen de patiënten en begeleiders en hangt er een ontspannen sfeer aan tafel. De heren aan weerszijde van mij kennen duidelijk de weg in Utrecht, niet één straatje blijft onbesproken. Verderop vang ik aan tafel een gesprek op over de dagopening van vandaag. Door deze gesprekken merk ik dat naast de ontspannen sfeer de patiënten ook echt bezig zijn met hun herstel.

GGZ Interventie Bilthoven

Als iedereen uitgegeten is, ruimt de groep gezamenlijk de tafel af en maakt zich klaar voor de middagwandeling, een activiteit die iedere dag op het programma staat. Betere omstandigheden hadden we ons niet kunnen wensen. Het zonnetje schijnt nog steeds en het Berg en Bosch terrein is een prachtige bosrijke omgeving om een luchtje te scheppen. Als we een stukje over een blubberig pad moeten, maakt één van de patiënten een grapje over mijn mooie schoenen die vies worden. Tijdens deze wandeling praat ik met een paar patiënten. We hebben het over wat de behandeling voor hun doet, maar ook over alledaagse dingen. Een jongen die ik eind 20 schat vertelt dat hij nu 8 dagen in de kliniek zit. Hij vertelt mij dat je probleem tijdens de opname misschien niet helemaal opgelost wordt, maar dat alle nodige handvaten de ziekte van verslaving te overwinnen zeker aangereikt worden. Door de ambulante zorg die hij na de opname zal krijgen, weet hij dat hij er niet alleen voor staat en na de opname door kan pakken om te herstellen.

Na de ontspannende wandeling is het tijd voor serieuze zaken, de groepsmeeting van vanmiddag die in het teken staat van omgaan met gevoelens. Een sessie die veel emoties en herinneringen oproept bij iedereen. Door de drugs werden de gevoelens van de patiënten tijdelijk uitgeschakeld, wat voor hun op dat moment een verlichting leek te zijn. Maar juist op die momenten hebben een paar patiënten de dood in de ogen gekeken. Zo vertelt een jongen dat hij ter nauwe nood aan een zwaar auto-ongeluk is ontsnapt. Waarschijnlijk was dat ongeluk nooit gebeurd als hij nuchter was geweest. Deze persoonlijke verhalen laten veel indruk achter, zowel bij mij als bij de andere patiënten. Iedereen luistert zoals afgesproken naar elkaar en is open en eerlijk, een belangrijk punt tijdens de groepsmeeting. Wat erg mooi is tijdens deze sessie is om te zien hoe patiënten steun bij elkaar kunnen zoeken. Niemand staat er alleen voor tijdens het programma. Zo vraagt een gezellige Brabantse man aan de andere patiënten om hem aan te spreken wanneer hij van een serieuze aangelegenheid een grapje maakt, wat hij erkent als één van zijn valkuilen. Soms valt hier en daar een scheldwoord, waarop de psychologen direct reageren met de vraag om het anders te verwoorden. Er wordt van de patiënten verwacht dat hun taalgebruik aansluit bij de taal die op hun werk verwacht wordt. Hieruit blijkt opnieuw dat het hele programma in het teken staat van het terugkrijgen van een geroutineerd, gezond en functioneel leven.

GGZ Interventie Bilthoven

Met genoeg stof tot nadenken keren we terug naar de villa. Tijdens deze korte wandeling praat ik met een jongen van halverwege de 20 die gisteren in de kliniek is gekomen. We komen er al snel achter dat we interesses delen, namelijk marketing en fotografie. Een leuk gesprek volgt, waarin we het hebben over ons werk, maar ook over zijn onzekerheden waaruit zijn verslaving is ontstaan. Voor hem waren de drugs een uitweg om de gedachte van er niet toe doen en de angst wat andere mensen over hem denken te verstoppen. Hij vertelt mij dat hij door de steun van zijn vriendin inzag dat het tijd was voor verandering en dat de keuze om zich op te laten nemen snel genomen was.

Half 6, tijd voor het avondeten! Een gezonde levensstijl is één van de belangrijkste punten in de kliniek. Goed zorgen voor je lichaam, zeker na een verslaving, is van levensbelang. Tijdens het avondeten worden de groepsmeetings nabesproken en nog meer verhalen gedeeld. Er ontstaat een discussie of een drugsdealer een vriend van je kan zijn. Er zijn verschillende meningen over dit onderwerp, maar uiteindelijk komen de patiënten niet tot een conclusie. Na het eten wordt gezamenlijk het corvee uitgevoerd en maakt iedereen zich klaar voor de dagafsluiting. Hoewel die naam anders laat denken, loopt het programma ook ’s avonds door. Iedere avond wordt een programma opgesteld om te voorkomen dat patiënten zich isoleren omdat onnodig afzonderen het behandelproces in de weg staat. Juist de samenwerking met andere patiënten kan je verder helpen.

Het was weer een dag met veel inzichten voor de patiënten. Voor de één viel dat zwaarder dan voor de ander. Moe van vandaag maar vol motivatie voor morgen keert iedereen rond half 10 naar zijn of haar kamer. De één gaat al gelijk op één oor, een ander pakt nog even een boek erbij. Om 11 uur is het dan toch echt tijd om de lichten uit te doen en deze dag in de kliniek af te sluiten.

Je staat er nooit alleen voor!

Tijdens deze dag in de kliniek in Bilthoven werd mij duidelijk dat het programma erg variërend is. Of het nu andere thema’s zijn, een gastspreker of sport & spel op maandag, woensdag en zaterdag, geen dag is hetzelfde. Hoe divers de groep ook was op gebied van bijvoorbeeld leeftijd, achtergrond en soort verslaving, de groep was er voor elkaar! Laat je dus vooral niet tegenhouden door angst of twijfel wanneer je wel klaar bent voor een grote verandering in je leven. Je staat er nooit alleen voor!

Ben jij klaar voor verandering? Bel ons!

020 – 231 00 00


Wij helpen bij verslaving.
Heb jij hulp nodig?

020 – 231 00 00
Hulp aanvragen
Chat met ons

Stel jouw vraag
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

© 2024 GGZ Interventie | Beelden van Pexels.com of eigen beelden

Nu hulp

Bel ons