Ervaringsverhaal van Gijs

Gijs laat met zijn verhaal zien dat het altijd mogelijk is om je leven een nieuwe wending te geven. Zijn ervaringen benadrukken hoe cruciaal het is om hulp te zoeken en laten zien dat iedereen de veerkracht heeft om een frisse, positieve start te maken. Laat je inspireren door Gijs’ pad naar herstel en ontdek wat een nieuwe begin voor jou kan betekenen.

Mocht jij hulp nodig hebben, neem gerust contact met ons op. Wij staan voor je klaar. Je staat er niet alleen voor!
Nu geen tijdaar jezelf en lees hem later.

Ik ben eind 1959 geboren. Mijn ouders zaten bij de marine en de Milva. Uiteraard stopte mijn moeder met werken toen ze kinderen kreeg. Verder stapte mijn vader over naar de landmacht. Bij ons thuis was het altijd netjes, want dat was belangrijk. Ook verzorgd eruitzien was essentieel. Gelukkig ben ik opgegroeid met veel buitenspelen en mijn eigen gang gaan. Ik had altijd contact met andere kinderen en kon op school goed met iedereen opschieten. Uit wat voor gezin iemand kwam, maakte mij niet uit. Afgezien van een aantal minder goede ervaringen heb ik een gelukkige en vrije jeugd gehad.

Ook tijdens mijn puberteit ging ik veel mijn eigen gang. In mijn tijd waren er geen mobieltjes, waardoor je meestal niet bereikbaar en dus ook niet traceerbaar was.

Het Begin van mijn Verslaving

Verslaving zit wel in onze familie. Mijn opa was verslaafd, iets wat ik al op vrij jonge leeftijd wist. Later ontdekte ik dat mijn vader ook alcoholist was. Mijn moeder dronk totaal niet; ze kon er niet tegen. Pas veel later kwam ik erachter dat ze koopverslaafd was.

In die tijd was het gebruikelijk dat er drank in huis was. Gastvrijheid was belangrijk, vooral naar buiten toe. Nieuwsgierig als ik ben, heb ik op jonge leeftijd, denk rond mijn achtste, al eens geproefd van de drank in onze kelder. Vanaf ongeveer mijn veertiende ging ik stappen en begon ik met drinken. Iedereen dronk in die tijd. Op die jonge leeftijd kon ik gewoon een kopstoot (jonge jenever met bier ernaast) bestellen. Geen enkel probleem. Ik denk wel dat mijn hang naar drank groter was dan die van andere mensen.

Op mijn zestiende ontdekte ik blowen. Waar het begon met alleen in het weekend, werd het al snel elke dag. Toen ik op mijn eenentwintigste van school kwam en geen baan kon vinden, raakte mijn gebruik gedurende twee jaar behoorlijk uit de hand. Drinken, blowen, beide dagelijks, en speed elk weekend. Dit was qua gebruik een problematische tijd.

Op mijn drieëntwintigste kreeg ik werk en ben ik rustiger aan gaan gebruiken. Uiteindelijk ben ik gestopt met de speed en later ook met blowen. Ik bleef wel elke dag roken en drinken, ook toen ik getrouwd was en kleine kinderen had. Uiteraard liep het wel eens uit de hand, maar dat gebeurde bij meerdere mensen in mijn omgeving. Uiteindelijk leidde mijn gebruik en gedrag tot een scheiding.

Ik vond een nieuwe relatie. Beiden konden we erg genieten van uitgaan en vakanties waarbij gedronken werd. Ook hier liep mijn drinkgedrag wel eens uit de hand. Echter, langzaamaan werd mijn drinkgedrag problematischer.

De Jaren voor Hulp

In 2016 kwam ik terecht in een reorganisatie en werd ontslagen. Mogelijk had mijn toenmalige drankgebruik ook met het ontslag te maken. Ik was door de huisarts gewaarschuwd voor mijn extreem hoge leverwaarden. In de praktijk lastte ik een drank time-out in om mijn lever weer bij te laten komen. Maar de combinatie van veel vrije tijd en inmiddels weer aanvaardbare leverwaarden deed mij besluiten weer te drinken, zowel thuis als in het café. Ik heb nog geprobeerd om mij om te scholen om de kans op een baan in het onderwijs te krijgen. Maar achteraf besef ik dat mijn verslaving mij in de weg heeft gezeten. Ik had een uitkering, een grote financiële buffer en veel vrije tijd. De ideale combinatie om totaal de weg kwijt te raken, wat mij weinig moeite kostte.

Een aantal malen ben ik gestopt, heb ik hulp gevraagd en kreeg ik ambulante hulp. Ik stopte periodes, drukte de pauzeknop in, ook vanwege mijn verhoogde leverwaarden. Langzamerhand was ik elke dag dronken zonder dat zelf nog goed te beseffen. In mijn wereld viel het wel mee. En daar was ook alles mee gezegd, het was mijn wereld. Ik dronk openbaar, maar juist veel grotere hoeveelheden dronk ik stiekem. ’s Ochtends vroeg al beginnen. En telkens als ik stopte, de pauzeknop indrukte, dacht ik: nu wordt het anders. Maar als ik begon, zat ik binnen een paar dagen weer op het oude niveau.

Uiteindelijk hebben mijn vrouw en kinderen mij voor het blok gezet en besloot ik dat ik mijn hulpvraag anders moest invullen dan ik tot nu toe had gedaan. Ik zette mijn eigenwijsheid aan de kant en besloot de kliniek in te gaan.

Mijn Ervaring bij GGZ Interventie

Achteraf is altijd anders dan het moment zelf. Toen ik in oktober 2023 voor het eerst in mijn leven in de kliniek kwam, vond ik het lastig. Ja, het was uit vrije wil, maar was dat wel zo? Half met de hakken in het zand kwam ik binnen. Ik wist dat ik aan mijn probleem moest werken, maar wel onder mijn voorwaarden natuurlijk. Deze houding heeft mij erg in de weg gezeten tijdens mijn behandeling.

Het leven daar ging onder strikte regels, en ik was zeker niet blij met alles wat ik moest doen. Na een maand kliniek volgde het nazorgtraject. Niet geheel zonder weerstand ben ik de dagbehandeling ingegaan. Ook dit was zeker geen gemakkelijk traject van drie maanden. Maar langzaamaan zagen mijn omgeving en ikzelf veranderingen. Mijn weerstand werd minder en het besef werd meer. Het was zeker geen makkelijke periode, zwaar ook.

Terugkijkend zie ik ook de mooie dingen die het heeft gebracht. De antwoorden op vragen die ik had. Ik ben mijzelf beter gaan leren kennen. Soms confronterend om jezelf te moeten tegenkomen, maar onvermijdelijk voor herstel.

Mijn Leven in Herstel

Ik heb vaak toegegeven dat ik verslaafd was en dat het mijn leven beheerste. Ik ben vaak gestopt voor langere periodes, wat ik op zich niet zo ingewikkeld vond, wetende dat er weer een tijd kwam om te drinken. Toen ik de kliniek in ging om te stoppen met drinken, omdat ik wederom had toegegeven verslaafd te zijn, had ik de meeste moeite met de uiteindelijke consequentie: nooit meer mogen drinken! Natuurlijk wordt gezegd dat je het per dag moet bekijken, maar uiteindelijk komt het daar wel op neer. Dat is denk ik ook de reden geweest dat ik altijd een achterdeurtje openliet, die angst om nooit meer te mogen drinken.

Toen ik uit de kliniek kwam, ben ik direct naar meetings gegaan, van AA, NA en CA. Verslaving is verslaving; het middel maakt niet uit. Ik ben het 12 Stappen-programma gaan doen en langzaam aan heb ik ingezien dat gebruiken voor mij geen optie meer is. Indien ik één slok neem, sla ik weer op hol, dat weet ik inmiddels. En het niet najagen van een middel geeft zoveel rust in mijn leven. Ik slaap ook weer zoveel beter.

Ik zie dat ik er zoveel meer voor terugkrijg, zoals weer normaal contact met mijn vrouw, die mij gelukkig nooit heeft verlaten. Ook heb ik weer contact met mijn kinderen en komen ze ook weer regelmatig met veel plezier langs. Ik heb een compleet nieuw leven waarbij alcohol niet langer een probleem is. Eind dit jaar word ik opa van mijn eerste kleinkinderen. In mijn oude verslavingsgedrag had ik ze niet mogen zien, iets wat ik nu wel begrijp. Omdat ik een beter mens ben en word, hoop ik een fijne opa voor ze te worden, een opa die ik nooit heb gehad vanwege zijn verslaving. Uiteraard zijn er nog wel momenten waarbij trek komt opzetten. Deze duren echter steeds korter. Niet meer gevangen zitten in de dwang om alcohol te moeten gebruiken heeft mij en mijn omgeving bevrijd. Ondertussen heb ik geleerd dat ik mag drinken; niemand kan mij tegenhouden. Maar ik wil het niet meer, omdat ik dat niet kan. Ik ben verslaafd voor het leven, maar wel bevrijd van de dwang. Ik heb weer controle over mijn eigen leven.

Zou jij ook graag jouw verhaal willen vertellen en anderen daarmee helpen? Stuur dan een e-mail naar marie-claire@ggzinterventie.nl


Wij helpen bij verslaving.
Heb jij hulp nodig?

020 – 231 00 00
Hulp aanvragen
Chat met ons

Stel jouw vraag
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

© 2024 GGZ Interventie | Beelden van Pexels.com of eigen beelden

Nu hulp

Bel ons