Hoe herken je cocaïnegebruik?

Cocaïne is een van de meest verslavende middelen en het herkennen van het gebruik kan lastig zijn, vooral omdat gebruikers vaak proberen hun gedrag te verbergen. In dit artikel leggen we uit hoe je de signalen van cocaïnegebruik kunt herkennen en welke symptomen op een mogelijk verslavingsprobleem wijzen. Als je vermoedt dat iemand in je omgeving cocaïne gebruikt, of als je je zorgen maakt over je eigen gebruik, kan tijdig ingrijpen essentieel zijn.

1. Energiek en opgewekt gedrag

Cocaïnegebruikers ervaren vaak een sterke energieboost en een opgewekte stemming. Deze middelen geven hen een zelfverzekerd, zelfs overmoedig gevoel. Dit kan ervoor zorgen dat een persoon meer extrovert overkomt dan normaal. Het energielevel is hoger dan je van hen gewend bent. Na de oppepper volgt echter een ‘crash’, waarbij vermoeidheid en een emotionele dip optreden. Dit leidt vaak tot de behoefte om opnieuw cocaïne te gebruiken om de negatieve gevoelens tegen te gaan.

2. Veel praten, slecht luisteren

Cocaïnegebruikers kunnen onder invloed langdradig praten zonder echt te luisteren naar anderen. Ze lijken vooral met zichzelf bezig en verliezen de realiteit uit het oog. Bij regelmatig gebruik kunnen paranoia en angstaanvallen optreden, waardoor de gebruiker zich meer terugtrekt in zijn of haar eigen wereld.

3. Onrustig en geïrriteerd gedrag

Een persoon die regelmatig cocaïne gebruikt, kan snel geïrriteerd raken en een kort lontje hebben. Gebruikers zijn vaak onrustig en vertonen grillige stemmingen, variërend van hyperactief en sociaal tot agressief en prikkelbaar. Bij zwaar gebruik kan dit leiden tot ruzies en conflictueus gedrag, vooral als de effecten van het middel beginnen uit te werken.

4. Fysieke kenmerken: bleke huid en wijde pupillen

Een belangrijk fysiek kenmerk van cocaïnegebruik is het bleke gezicht en de wijde pupillen. Door de stimulatie van het zenuwstelsel kunnen gebruikers ook overgevoelig worden voor licht en dragen ze vaak een zonnebril, zelfs binnenshuis. Strak gespannen spieren en een opgejaagd lichaamshouding kunnen ook wijzen op recent gebruik.

5. Veelvuldig toiletbezoek

Cocaïnegebruikers verdwijnen vaak naar het toilet, niet alleen omdat de blaas gestimuleerd wordt, maar ook omdat het gebruik vaak in het geheim plaatsvindt. De effecten van cocaïne zijn van korte duur, waardoor de gebruiker regelmatig “even weg” moet om opnieuw te gebruiken.

6. Meer alcoholgebruik

Cocaïnegebruikers drinken vaak meer alcohol dan normaal. Dit komt doordat cocaïne de verdovende effecten van alcohol tegenwerkt, waardoor gebruikers het gevoel hebben dat ze minder dronken zijn dan ze daadwerkelijk zijn. Dit kan echter zeer schadelijk zijn voor het lichaam, aangezien het een gevaarlijke combinatie van een “upper” (cocaïne) en een “downer” (alcohol) creëert. De schade door alcohol blijft bestaan, ondanks het tijdelijk “verdoofde” gevoel.

7. Neusproblemen

Cocaïnegebruik heeft een directe invloed op de neus, vooral wanneer het middel wordt gesnoven. Regelmatige gebruikers hebben vaak last van pijnlijke neusslijmvliezen, loopneuzen, of zelfs bloedneuzen. Dit wordt vaak afgedaan als een “verkoudheid”, maar bij langdurig gebruik kan zelfs het neustussenschot aangetast worden, wat kan leiden tot ernstige neusschade.

8. Gewichtsverlies

Een van de opvallende symptomen van regelmatig cocaïnegebruik is gewichtsverlies. Cocaïne vermindert de eetlust en heeft een laxerende werking. Gebruikers kunnen hierdoor snel gewicht verliezen, wat vaak wordt verergerd door de verhoogde energie en uitputting die het middel veroorzaakt.

9. Moeheid en depressie na gebruik

De dag na cocaïnegebruik ervaren veel gebruikers extreme vermoeidheid en lusteloosheid. Dit kan gepaard gaan met depressieve gevoelens, wat de drang om opnieuw te gebruiken versterkt. De ‘crash’ na het gebruik zorgt ervoor dat de gebruiker vaak opnieuw naar cocaïne grijpt om deze symptomen te verlichten.

Hoe ga je verder als je cocaïnegebruik vermoedt?

Als je vermoedt dat een familielid, vriend of collega cocaïne gebruikt, of als je je eigen gebruik in twijfel trekt, is het belangrijk om hulp te zoeken. Cocaïnegebruik kan snel uitmonden in een ernstige verslaving, met schadelijke lichamelijke en psychische gevolgen. Denk hierbij aan hart- en vaatziekten, schade aan het zenuwstelsel en psychoses.

Cocaïneverslaving vereist professionele behandeling, waarbij zowel lichamelijke als psychologische aspecten van de verslaving worden aangepakt. Een effectieve manier om te beginnen is een open en eerlijk gesprek met de persoon in kwestie. Probeer hierbij begrip te tonen, zonder te veroordelen, en bied hulp aan.

Hulp bij cocaïneverslaving

Bij GGZ Interventie bieden we professionele begeleiding voor mensen die worstelen met cocaïneverslaving. Onze behandelingen zijn gericht op het doorbreken van het gebruik en het opbouwen van een gezond en stabiel leven. Of het nu gaat om detoxificatie, gedragsmatige therapie of een nazorgtraject, wij staan klaar om te helpen.

Zoek professionele hulp

Herken je een van de symptomen van cocaïnegebruik bij jezelf of iemand anders? Wacht dan niet langer en neem contact met ons op. Verslaving is een ziekte en niemand hoeft er alleen voor te staan. GGZ Interventie biedt effectieve behandelingen en steun voor zowel de gebruiker als hun naasten.

Bel ons vandaag nog op 020 – 231 00 00 of stuur een e-mail naar info@ggzinterventie.nl.
Samen kunnen we de eerste stap zetten naar een leven zonder cocaïne.

Ervaringsverhalen

  • Ervaringsverhaal van Jan
    “De druk van het verborgen houden van mijn probleem, de leugens, het stelen van geld van vrienden en familie – het vrat me op van binnen. Het voelde alsof ik constant aan het vluchten was, niet alleen voor mijn omgeving, maar ook voor mezelf. ” Lees het hele verhaal van Jan.
  • Ervaringsverhaal van Mika
    “Het voelde alsof ik uit een diepe winterslaap ben ontwaakt en eindelijk weer begin te leven.” Lees het hele verhaal van Mika.
  • Ervaringsverhaal van Linda
    “Ik leerde veel over verslaving: dat het een ziekte is die zo sterk is en je zo voor de gek kan houden.”

Wij helpen bij verslaving.
Heb jij hulp nodig?

020 – 231 00 00
Hulp aanvragen
Chat met ons

Stel jouw vraag
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

© 2024 GGZ Interventie | Beelden van Pexels.com of eigen beelden

Nu hulp

Bel ons