Je erkent dat je drugs en alcohol niet zoals anderen kunt gebruiken en dat je mogelijk behandeling en voortdurende ondersteuning nodig hebt om terugval te voorkomen. Is het mogelijk om drugverslaving helemaal te voorkomen? Alles is mogelijk, maar als je genetisch vatbaar bent voor verslaving, is de kans groter dat je een verslaving ontwikkelt. Dit betekent dat als drugs- of alcoholverslaving in je familie voorkomt, jij ook een risico loopt.
De samenleving probeert misschien drugverslaving te voorkomen door middel van voorlichting. Als je echter al worstelt met middelenmisbruik, heb je mogelijk behandeling nodig om verder gebruik en de gevolgen daarvan te voorkomen. Als je deze pagina bekijkt, vraag je je waarschijnlijk af of je een probleem hebt met middelen. In dat geval heb je mogelijk behandeling voor middelenmisbruik nodig in plaats van te proberen de sneeuwbal van verslaving om te keren.
Stappen om een Drugverslaving te Voorkomen
Het beste middel tegen het ontwikkelen van een verslaving is het vermijden van drugs- of alcoholgebruik in de eerste plaats. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Veel mensen beginnen al op een jonge leeftijd te gebruiken en zijn te jong om de schadelijke impact van verslaving op hun leven te realiseren. Als je geluk hebt dat je het verslavingspatroon vroeg hebt herkend, volg dan deze stappen om drugverslaving te voorkomen.
Stap 1: Begrijp Waarom Mensen Drugs en Alcohol Gebruiken
- Het recreatief gebruiken van verslavende drugs (illegaal of voorgeschreven).
- Het misbruiken van een verslavend voorgeschreven medicijn.
- Elke keer op zoek gaan naar intoxicatie als je gebruikt.
- Zelfmedicatie.
- Genetica & Familiegeschiedenis.
Stap 2: Begrijp het Verschil Tussen Drugs- en Alcoholmisbruik en Verslaving
Alcohol- en drugsgebruik en alcohol- en drugsverslaving worden verschillend gedefinieerd. Een persoon die zwaar gebruikt en dan abrupt kan stoppen, wordt beschouwd als iemand die alcohol of drugs misbruikt. Maar verslaving treedt op wanneer het lichaam alcohol of drugs nodig heeft om ontwenningsverschijnselen te stoppen. De grens tussen misbruik en verslaving is niet duidelijk gedefinieerd, omdat een persoon alcohol en drugs kan misbruiken en toch de negatieve gevolgen van verslaving kan ervaren.
Stap 3: Vermijd Verleidingen en Groepsdruk
Je hebt misschien de uitdrukking gehoord: “Je bent zo goed als het gezelschap dat je houdt,” en in werkelijkheid is die uitspraak waar. Als je vrienden of familieleden hebt die je onder druk zetten om alcohol of drugs te gebruiken, vermijd ze dan. Maak nieuwe vrienden die gezondere gewoonten hebben, die goed presteren op school, gemotiveerd zijn op het werk en doelen hebben. Ontwikkel doelen en dromen voor jezelf. Onthoud dat alcohol- of drugsgebruik snel kan leiden tot verslaving; niemand plant om een drugsverslaafde of alcoholist te worden. Tijdens actieve verslaving is het enige mogelijke doel om drugs of alcohol te krijgen om de verslaving te voeden. Ongeacht of het misbruik of verslaving is met drugs of alcohol, beide vereisen professionele verslavingsbehandeling.
Stap 4: Vind de Ondersteuning die je Nodig Hebt
Mensen die worstelen met emotionele stress hebben een groter risico op het ontwikkelen van een verslaving aan drugs of alcohol. Werk aan het ontwikkelen van copingvaardigheden. Als je gebeurtenissen of ervaringen uit je verleden hebt die je gevoelens beïnvloeden, vind dan een betrouwbare en gezonde bron van ondersteuning. Als je depressie, angst, paranoia of andere psychische problemen hebt, kunnen counseling of therapie je helpen om negatieve emoties en gedragingen op een gezonde manier te verwerken. Onthoud dat alcohol en drugs in combinatie met psychische stoornissen het mentale gezondheidsprobleem alleen maar erger maken. Probeer je gevoelens of lichamelijke ongemakken niet zelf te mediceren.
Stap 5: Neem Contact op met GGZ Interventie
Bel ons op 020-231 00 00 om te spreken met een van onze verslavingsspecialisten. Onze vertegenwoordigers kunnen vragen beantwoorden over welke opties je mogelijk hebt voor behandeling of extra ondersteuning.
Bron: recoveryconnection