Masker van Kees

In het weekend hebben onze patiënten vaak de kans om aan creatieve opdrachten te werken, zoals het schilderen van maskers. Maskers hebben de kracht om ons ware gezicht te verbergen, waardoor we aan de buitenwereld een ander persoon laten zien. Dit creëert soms een paradoxaal effect, waarbij we het tegenovergestelde bereiken van wat we proberen te voorkomen of te bereiken.

Een van onze patiënten, die we voor het gemak even Kees zullen noemen, heeft een prachtig masker gemaakt. Het masker toont de lachende buitenkant waarmee hij zich de afgelopen 1,5 jaar aan de buitenwereld heeft gepresenteerd. De ooglap op het masker staat symbool voor het masker dat hij voortdurend droeg. Aan de andere kant van het masker zie je echter het verdriet, de traan en de wallen onder de ogen.

Kees deelde zijn verhaal met ons. Na 25 jaar samen te zijn geweest met zijn partner, vertelde ze hem dat ze wilde scheiden. Dit kwam voor hem als een complete verrassing. Tot dat moment had hij geen problemen met drinken. Na de scheiding begon hij echter steeds meer te drinken. Met de komst van de coronapandemie moest hij vanuit huis werken en keek hij steeds meer uit naar 15:00 uur, het tijdstip waarop er in de buurt een drankje werd gedaan. Drinken werd voor hem een manier om zijn pijn te verzachten. Rond 11:00 uur begon hij al onrustig te worden en zich af te vragen of hij genoeg drank in huis had.

Ondanks het diepe verdriet bleef Kees glimlachen, omdat hij dacht dat mensen niet zaten te wachten op nog een triest verhaal.

Een andere uitdaging die Kees ervoer, was zijn relatie met een vrouw die ook veel dronk. Samen consumeerden ze soms wel drie flessen wijn op een avond, waarna ze in haar auto stapte om naar huis te rijden. Dit veroorzaakte grote spanningen voor Kees, en de relatie is inmiddels voorbij.

Kees zag erg op tegen zijn opname in onze kliniek. Hij had het beeld van mensen die onder een brug lagen of verslaafd waren. Maar hier ontmoet hij mensen die intelligent zijn, waar hij zich thuis bij voelt, en die elkaar steunen.

Hij ervaart zijn opname hier als bijzonder. Er komen veel emoties los. Eindelijk kan hij weer goed slapen en goed eten. Hij is dankbaar voor zijn opname bij GGZ Interventie.


Wij helpen bij verslaving.
Heb jij hulp nodig?

020 – 231 00 00
Hulp aanvragen
Chat met ons

Stel jouw vraag
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© 2024 GGZ Interventie | Beelden van Pexels.com of eigen beelden

Nu hulp

Bel ons