Redenen om niet te stoppen

Veel mensen met een verslaving hebben allerlei excuses om (nog) niet in behandeling te gaan. Vaak spelen schaamte en angst een grote rol, evenals het onbekende: de emoties en gedachten die opeens gevoeld moeten worden. Er rust nog steeds een stigma op verslaving en er is angst voor de toekomst…

Met dit artikel willen wij je helpen meer vertrouwen te krijgen.

“Ik ben niet erg verslaafd. Ik kan stoppen wanneer ik wil.”

Bijna iedereen ontkent de ernst van verslaving. Misschien ervaar je nog niet voldoende de negatieve gevolgen van verslaving, of geloof je nog dat je enige controle hebt. Maar verslaving is altijd progressief, wat betekent dat het altijd erger wordt. De snelheid kan variëren per persoon, maar uiteindelijk zul je gezondheidsklachten krijgen, merken dat het op sociale, financiële en psychische vlakken slechter gaat en meer gaan (moeten) gebruiken.

Velen gebruiken middelen om bepaalde emoties, gedachten en gevoelens te onderdrukken. Hiermee los je niets op; je stopt ze weg, maar ze zullen nooit verdwijnen. Pas als je in behandeling gaat en juist deze onderliggende problematiek aanpakt, kun je weer controle krijgen over je leven en vrij zijn.

“Ik raak mijn baan kwijt als ik opgenomen word.”

Dit excuus horen we vaak en we begrijpen die zorg heel goed. Het tegendeel is echter waar. Als je in gebruik blijft, is de kans juist groot dat je uiteindelijk je baan of bedrijf verliest. Verslaving gaat niet vanzelf over en wordt juist erger, waardoor je steeds slechter gaat functioneren. Je concentratie neemt af, je wordt vaker ziek, je raakt in financiële problemen, mensen gaan je minder vertrouwen, enzovoort. Juist wanneer je hulp zoekt en in behandeling gaat, kun je je leven weer in handen nemen en gezonder en gelukkiger leven.

Als je in behandeling gaat, kun je je ziek melden. Wij kunnen contact opnemen met jouw bedrijfsarts en/of baas. Vaak zijn werkgevers juist blij dat je aan je problemen werkt, omdat zij als eerste merken dat je functioneren achteruitgaat door je verslaving, zelfs als jij denkt dat dat niet zo is.

In sommige gevallen is een ambulante behandeling mogelijk, waarbij je nog (deels) kunt blijven werken. Maar als een opname in een kliniek noodzakelijk is, kun je vaak na je opname en het nazorgtraject weer aan de slag en zul je aanzienlijk beter functioneren.

Dus nee, je hoeft absoluut niet je baan kwijt te raken. Als je niets aan je verslaving doet, is het vrijwel zeker dat je uiteindelijk je baan verliest, door ontslag, ziekte of iets ergers.

“Ik wil niet dat iemand erachter komt dat ik verslaafd ben.”

Op verslaving rust helaas nog altijd een taboe. Gelukkig spreken steeds meer mensen zich uit over hun verslaving, zowel bekende Nederlanders als onbekende Nederlanders in interviews in magazines en op tv. Maar de schaamte die men nog voelt voor verslaving is hardnekkig, en we begrijpen dat. Je kunt boos zijn op jezelf omdat je geen controle meer hebt over je gebruik, of bang zijn dat mensen je als een ‘junk’ zien. Overigens gebruiken wij die term niet. Verslaving kan iedereen overkomen, ongeacht achtergrond, baan, leeftijd of levensstijl. Niemand kiest ervoor verslaafd te raken. Velen raken verslaafd omdat ze begonnen zijn met middelen om bepaalde gedachten, zorgen, emoties of gevoelens te onderdrukken. Het begon “onschuldig”.

Als je in behandeling gaat, hoef je niet meteen aan iedereen te vertellen dat je verslaafd bent. Het is echter een belangrijk onderdeel van je proces om het uiteindelijk aan je dierbaren te vertellen. Je krijgt daarbij alle begeleiding en niemand zal je dwingen iets te doen. De schaamte en machteloosheid die je nu voelt, zullen veranderen in trots op jouw herstel en de kracht en controle die je weer over je leven, gezondheid en geluk krijgt. Dit gebeurt niet van de ene op de andere dag, maar stap voor stap.

“Ik raak mijn kinderen kwijt als ‘ze’ erachter komen dat ik verslaafd ben.”

Als je niets aan je verslaving doet, zal deze erger worden en riskeer je dat er iets misgaat. Als je proactief actie onderneemt tegen je verslaving en in behandeling gaat, voorkom je erger.

Wij zullen nergens melding maken van jouw verslaving. Net als jouw huisarts zijn wij gebonden aan geheimhouding. We zullen geen enkele instantie informeren en jouw behandeling wordt nergens geregistreerd. Alleen jouw huisarts en jouw zorgverzekering zijn op de hoogte. Jij bepaalt zelf wie toegang heeft tot jouw medisch dossier.

Het verliezen van de voogdij over je kinderen gebeurt wanneer er sprake is van ernstige verwaarlozing, mishandeling of het niet naleven van de verplichtingen met betrekking tot de zorg voor je kinderen.

Als je kinderen gezond en gelukkig zijn en jij herstelt van je verslaving, hoeft er helemaal niets te veranderen in je gezinssituatie. Ons doel is dat jij weer gezond wordt en geen middelen meer nodig hebt.

“Ik ben eerder in behandeling geweest en het helpt toch niet.”

Misschien heb je in het verleden niet de juiste zorg ontvangen, of was je er zelf nog niet klaar voor. Misschien ben je in behandeling gegaan omdat anderen dat van je verwachtten, of heb je een terugval gehad als gevolg van een nare gebeurtenis. Het kan ook zijn dat je na je behandeling niet naar bijeenkomsten bent gegaan.

Een terugval kan voorkomen, en soms zijn er meerdere behandelingen nodig. Dit varieert per persoon.

Wij bieden altijd maatwerk. We kijken echt naar jou, je persoonlijke situatie, de middelen die je gebruikt, wat je nodig hebt en welke onderliggende problemen er spelen. Misschien vind je bij ons juist dankzij onze persoonlijke aanpak een succesvolle behandeling. We bieden 3 maanden nazorg na elke behandeling, en daarna kun je deelnemen aan bijeenkomsten. Tijdelijk verblijven in een safehouse is ook mogelijk. Zolang jij gemotiveerd bent om te stoppen, zullen we je bij alles ondersteunen om niet terug te vallen en langdurig in herstel te blijven.

Iedereen verdient een tweede kans, en zelfs een derde of vierde kans! Gun jezelf ook die extra kans.

“Ik voel mij veiliger in gebruik. Ik ben bang nooit meer te kunnen drinken of gebruiken. Ik vind het te fijn.”

Het onbekende is altijd eng. Je bent gewend geraakt om bepaalde gevoelens en gedachten te onderdrukken met drank of drugs. Het geeft je misschien zelfs een gevoel van controle. Je kunt dingen “uitschakelen” of juist “aanzetten”. De ontwenningsverschijnselen kunnen je zelfs motiveren om weer te gebruiken. Zo blijf je gevangen in een vicieuze cirkel. Het voelt misschien vertrouwd voor jou, maar het is geen cirkel, het is een neerwaartse spiraal. Je gebruik zal toenemen en je onderliggende problemen zullen verergeren. Je hebt steeds meer nodig en uiteindelijk put je je lichaam volledig uit.

Verslaving is een progressieve ziekte.

Wij leren je juist weer gezond en gelukkig te leven zonder middelen. En dit gaat niet alleen over het afkicken. We helpen je juist met de oorzaken waarom je bent begonnen met gebruiken. Het is intensief, uitdagend en ook eng. Maar we begrijpen je. We werken ook met ervaringsdeskundigen. Zij weten wat je doormaakt, maar ze weten ook hoe het leven eruitziet in herstel. Je hoeft het niet alleen te doen!

Leer weer vertrouwen te hebben in jezelf.

“Maar mag ik dan straks nooit meer een drankje nemen of een keer drugs gebruiken?”

Dat klopt. Als je eenmaal verslaafd bent, is het niet meer mogelijk om in herstel te drinken of drugs te gebruiken zonder direct terug te vallen. Dit komt onder andere door de veranderingen die hebben plaatsgevonden in je hersenen. Maar dat betekent niet dat je nooit meer vreugde kunt ervaren of nooit meer een gevoel van ‘extase’ kunt beleven. Dat is namelijk echt mogelijk zonder middelen. Je bent zelf in staat om intense vreugde en diep geluk te ervaren, maar dan op een gezonde en natuurlijke manier, zonder de katers, dipjes en negatieve gevolgen voor je geestelijke en lichamelijke gezondheid.

Je leert ook omgaan met tegenslagen, verdriet en andere moeilijke situaties. Dat hoort nu eenmaal bij het leven, met zijn ups en downs. Op dit moment voel je je misschien even verloren in hoe je hiermee moet omgaan, maar wij kunnen je hierbij helpen.

Omdat het woord “nooit” zo definitief en ondenkbaar kan aanvoelen, zeggen wij altijd: “alleen voor vandaag”. Elke dag opnieuw neem je de beslissing om vandaag niet te drinken of te gebruiken. En voordat je het weet, is er een week voorbij, een maand, een jaar, vijf jaar, tien jaar…

De kostbare herinneringen met dierbaren, het bewust ervaren en genieten van alles wat het leven te bieden heeft, en een gezond lichaam hebben zoveel meer waarde dan een drankje of drugs. Misschien kun je je dat op dit moment niet goed voorstellen, vooral omdat je momenteel gebruik maakt van middelen. Maar als je ons vertrouwt dat het daadwerkelijk mogelijk is om weer gezond en gelukkig te worden, dan willen wij jou graag helpen om dit ook daadwerkelijk te ervaren. Je zult niet langer de behoefte voelen om te gebruiken, en als je toch trek krijgt, zullen wij je leren hoe je daarmee kunt omgaan.

“Ik ben het allemaal niet waard. Laat mij maar gaan.”

Ben je op een dieptepunt beland? Heb je je eigenwaarde verloren? Misschien heb je al enkele dierbaren verloren of zelfs je baan? Of gebruik je al vele jaren en zie je geen hoop meer op verbetering?

Veel verslaafden raken in een depressie door hun gebruik. Telkens wanneer je drinkt of gebruikt, worden stukjes zelfvertrouwen en zelfliefde afgebroken. Het donker wordt steeds donkerder en er lijkt geen licht meer door te dringen.

Juist nu is het zo belangrijk om aan de bel te trekken. Misschien denk je dat je het niet waard bent, maar wij geloven van wel! Jij verdient ook een leven in herstel. Wat er ook is gebeurd, gezegd of gedaan, verslaving is een ziekte. Genezing is misschien niet mogelijk, maar een langdurig leven in herstel is absoluut haalbaar.

Je kunt op dit moment niet zelf uit je dal klimmen, maar wij bieden je een ladder aan. Je hoeft alleen maar op de eerste trede te staan. Bel ons en wij zullen je verder helpen. Jij bent absoluut de moeite waard. Iedereen verdient een kans.


Wij helpen bij verslaving.
Heb jij hulp nodig?

020 – 231 00 00
Hulp aanvragen
Chat met ons

Stel jouw vraag
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

© 2024 GGZ Interventie | Beelden van Pexels.com of eigen beelden

Nu hulp

Bel ons