Slaap- en Kalmeringsmiddelen

Je krijgt ze van je huisarts voorgeschreven als het even niet zo goed met je gaat, je hebt last van angsten of paniekaanvallen en weet niet meer wat je moet doen. Het kan een hulpmiddel zijn om je een duwtje te geven in de goede richting.

Echter zijn deze medicijnen (benzodiazepinen genaamd) heel erg verslavend. Het verschil tussen de benzodiazepinen zit hem in de snelheid waarmee ze door het lichaam worden opgenomen. Slaapmiddelen werken meestal kort zodat je er de volgende dag weinig tot geen last van hebt.

Slaap- en kalmeringsmiddelen hebben een verdovende werking, hierdoor wordt je kalmer zoals het woord al zegt en heb je minder last van angstgevoelens waardoor je je beter gaat voelen. De hersenactiviteit neemt af en daardoor ervaar je minder prikkels.

Bij slaapmiddelen is het zo dat je ze eigenlijk niet langer dan twee weken achter elkaar dient te gebruiken en voor kalmeringsmiddelen zijn dit ongeveer 8 weken. Na deze periode treed er gewenning op waardoor je steeds meer nodig hebt om hetzelfde effect te berekenen, op dit moment ontstaat er een afhankelijkheid van het middel en wordt het dus verslavend.

Vaak zijn de problemen waarvoor je de medicatie voorgeschreven hebt gekregen nog niet over en ziet de arts op dat moment geen andere oplossing dan het middel te blijven voorschrijven. Je hebt dan te maken met symptoombestrijding, de oorzaak van de problemen wordt dan ook niet opgelost op deze manier.

Hulp bij een medicijnverslaving

Wij kunnen je helpen om de medicatie gecontroleerd af te bouwen en gericht aan je onderliggende problemen te gaan werken. Lees meer over medicijnverslaving.

In een keer stoppen met deze medicatie kan gevaarlijk zijn en wij raden het dan ook ten zeerste aan om dit onder professionele begeleiding te doen. Wij helpen je hier graag bij.


Wij helpen bij verslaving.
Heb jij hulp nodig?

020 – 231 00 00
Hulp aanvragen
Chat met ons

Stel jouw vraag
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© 2024 GGZ Interventie | Beelden van Pexels.com of eigen beelden

Nu hulp

Bel ons