Verslaafd aan lachgas? Ja, het kan!

De laatste jaren is lachgas enorm populair geworden. Het is redelijk makkelijk te verkrijgen en is legaal. Via de groothandel, online en zelfs nog in sommige supermarkten kun je patronen of cilinders kopen. Lachgas (distikstofmonoxide N2O) wordt veel gebruikt in de zogenaamde slagroompatronen. Het grote verschil tussen lachgas welke gebruikt wordt in ziekenhuizen, ambulances en tandartspraktijken is dat dit speciaal gemaakt is voor medicinaal gebruik en is vermengd met pure zuurstof. Lachgas in de patronen die je online of “op straat” koopt, zijn dat niet. Die zijn niet geschikt voor menselijke consumptie.

Waarvoor wordt lachgas gebruikt?

Medicinaal lachgas wordt gebruikt om de patiënt een roesje te geven. Het werkt ook pijnstillend. Het wordt ook vaak gebruikt in de ambulance. Het is een snelwerkend middel. Het helpt paniek en pijn te verminderen. Het wordt “lach”-gas genoemd, omdat je er zorgvrij en een beetje lacherig van wordt. Het geeft een korte “high”. Lachgas is in medicinaal gebruik veilig. Wel is het belangrijk dat er voldoende pure zuurstof bij wordt gegeven omdat er anders een te kort ontstaat in de hersenen. Tijdens toediening wordt daarom de verhoudingen goed in de gaten gehouden. Alsook de zuurstofgehalte in het bloed, de hartslag en bloeddruk.

Effecten van lachgas

Lachgas verslaving

Lachgas geeft een roes. Je voelt je zorgenvrij, lacherig, high. Prikkels aan de zintuigen kunnen in elkaar overlopen. Het wordt veel gebruikt op feestjes. Het recreatieve gebruik is absoluut niet nieuw. In de jaren 90 was het “hip” maar daarna verdween het weer snel uit de partyscene. Nu is lachgas weer enorm populair geworden onder jongeren. Wat voor veel overlast zorgt. De patronen slingeren rond bij bankjes en andere hangplekken. En de ballonnen die gebruikt worden (want je moet de patroon in een ballon legen om de lachgas vervolgens in te ademen) komen in de natuur terecht met alle negatieve gevolgen van dien. Helaas gaan veel gebruikers niet verantwoordelijk om met lachgas en nemen onder invloed deel aan het verkeer met (ernstige) ongelukken tot gevolg.

De gevaren van lachgas

Lachgas is niet onschuldig! Medicinale lachgas is veilig. Maar het lachgas wat jongeren van (slagroom)patronen (drijfgas) en cilinders gebruiken is niet bestemd voor menselijke consumptie. Tevens kan zuurstofgebrek in de hersenen ontstaan wat op lange termijn leidt tot het afsterven van hersencellen. Deze worden nooit meer vervangen! Ook kan iemand flauwvallen, misselijk worden, duizelig en het komt soms voor dat iemand met de ambulance meegenomen moet worden na teveel en verkeerd gebruik van lachgas. Lachgas is dus zeker geen veilige drug!

Bij veel en vaak lachgasgebruik (bijvoorbeeld al bij een grote hoeveelheid in 1 weekend) kan er een tekort aan vitamine B12 ontstaan. Dit kan tot bloedarmoede en neurologische klachten leiden, wat zich kan uiten in tintelingen, pijnscheuten of een verdoofd gevoel in handen en voeten. In extreme maar zeker niet uitzonderlijke gevallen zelfs lijden tot verlammingen.

Kan iemand verslaafd raken aan lachgas?

N2O is niet een lichamelijk verslavend middel. Maar het gebruik en het steeds high willen worden, kan wel een verslavend effect hebben. Men vindt een feestje niet meer compleet zonder een paar lachgas ballonnen. Soms loopt de verslaving zo uit de hand dat zelfs ook thuis gebruikt wordt. Om “even van de wereld” te zijn. Er onstaat verslavingsgedrag welke alleen met een professionele behandeling kan stoppen. Een lachgasverslaving bestaat dus wel degelijk.

Wat kan je doen als een dierbare of jijzelf verslaafd bent aan lachgas?

Er is maar één oplossing en dat is stoppen. Niet minderen, niet af en toe toch nog gebruiken, maar volledig stoppen. Dit vinden sommige mensen moeilijk omdat ze afhankelijk zijn geworden van lachgas. Verslaving is een hersenziekte. Een middel hoeft niet lichamelijk verslavend te zijn (zoals alcohol, cocaïne of heroïne bijvoorbeeld) maar kan wel geestelijk verslavend zijn. Verslaafden vinden het leven of een feestje niet meer leuk zonder hun middel. Depressie, schaamte, verveling en onzekerheid kunnen een rol gaan spelen en komt men snel in een cirkel vast waar de uitweg somber lijkt. Men blijft in gebruik.

Maar er is wel een uitweg. Weer gezond en gelukkig leven of een feestje vieren kan zonder lachgas, drugs of andere middelen. Daarbij kunnen wij helpen. Wij behandelen de ziekte van verslaving.

Behandeling van een verslaving aan lachgas

De behandeling van een lachgasverslaving kan ambulant. Je komt op afspraken voor één op één gesprekken en groepsmeetings. Er wordt gekeken naar eventuele onderliggende problematiek. Je leert hoe verslaving werkt, wat de gevolgen zijn, wat jouw gedrag is en hoe je je triggers kunt herkennen. Het is een intensief programma waarbij wij altijd naar de persoon kijken. Onze zorg is maatwerk. En onze zorg wordt vergoed door de zorgverzekering.

Wil jij hulp voor jouw lachgasverslaving?

Chat anoniem: op de website rechts onderin zie je of wij online zijn
Bel ons: 020 – 231 00 00
Of stuur ons een e-mail: [email protected]

Stel gerust je vragen over jouw lachgas gebruik, onze behandelingen en hoe wij je kunnen helpen!
Ook als een dierbare mogelijk verslaafd is kun je ons contacten.


Wij helpen bij verslaving.
Heb jij hulp nodig?

020 – 231 00 00
Hulp aanvragen
Chat met ons

Stel jouw vraag
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© 2024 GGZ Interventie | Beelden van Pexels.com of eigen beelden

Nu hulp

Bel ons