Verslaving is een familieziekte

Studenten van de Hogeschool Rotterdam die iemand met verslavingsproblematiek in de directe omgeving hebben, hebben zelf vaak ook een slechtere gezondheid. Dat blijkt uit een onderzoek van de hogeschool, waar duizenden leerlingen aan meededen. De uitkomsten staan in Profielen, het blad van de hogeschool. BRON: RTV Rijnmond

De impact van een familielid die lijdt onder de ziekte van verslaving is groot. Wij noemen het ook niet voor niets een familieziekte. Een verslaving beïnvloed de gehele omgeving. Thuis, op het werk, studie, familie en vrienden… de ziekte van verslaving betreft niet alleen de verslaafde.

Veel gehoorde problemen zijn:

  • van financiële aard (er wordt teveel geld uitgegeven aan de middel van verslaving of geld wordt zelfs geleend, gestolen of stiekem uitgegeven)
  • agressie of andere gedragsproblemen
  • afspraken die niet nagekomen (kunnen) worden
  • extra verzorging door de verslechterde gezondheid

De minder bekende problemen van een verslaving hebben echter net zoveel danwel een grotere negatieve impact op dierbaren. Zo kan een kind van een verslaafde een verkeerd beeld krijgen van de wereld, moralen, verwachtingspatronen of met de ‘verkeerde’ mensen omgaan die misbruik kunnen maken van de situatie. De emotionele tol die een verslaving veroorzaakt kan zwaar zijn, naasten die continu zich zorgen maken en hulpeloos moeten toekijken hoe hun dierbare aftakelt. Het komt dan ook geregeld voor dat naasten lijden aan depressie, zelf ook financiële problemen of afspraken niet na kunnen komen wegens de zorg.

Een verslaving heeft in de meeste gevallen een negatieve impact op de inkomsten, uitgaven, psychische en fysieke gezondheid van de verslaafde en ook net zo voor de dierbare van de verslaafde.

Wat als een naaste verslaafd is?

Natuurlijk wil je het liefste dat je dierbare stopt met zijn verslaving en heb je waarschijnlijk zelf al heel veel geprobeerd. Maar hoe goed je ook probeert te helpen, zonder professionele begeleiding is dat erg moeilijk. De verslaafde moet immers zelf het probleem erkennen en hulp willen aanvaarden. Met behulp van een interventie kunnen wij je helpen de verslaafde te overtuigen dat herstel mogelijk is. Maar ook jij als dierbare hebt steun nodig. Daarom helpen wij ook familieleden. Lees hier meer over.

Er zijn twee soorten interventies:

Motiverende interventie

Bij een motiverende interventie wordt jouw inzet als naaste gevraagd. Wij helpen je en jouw familie de verslaafde op de juiste manier te motiveren de behandeling aan te gaan. Je wordt bij het gehele proces begeleid. Nadat de verslaafde hulp aanvaart, zorgen wij voor de eventuele detox, opname en nazorg.

Confronterende interventie

Dit wordt ook wel de “harde” interventie genoemd. De verslaafde wordt door zijn familie geconfronteerd met zijn gedrag en verslaving met het doel direct na deze confrontatie mee te gaan voor de behandeling. Wij zorgen voor de juiste voorbereiding, zijn aanwezig bij de interventie en stellen het behandelplan op. Je wordt dus begeleid van begin tot eind. En uiteraard zorgen wij ook weer voor de nazorg traject zodat terugval voorkomen kan worden.

Hoe zo’n confronterende interventie te werk gaat, heb je misschien gezien in het programma Verslaafd! op RTL 4. Lees daar hier meer over.

Neem nu de stap en wacht niet langer

Is een dierbare verslaafd? Dan is er geen reden te wachten voor het vragen om hulp. Je kan ons geheel vrijblijvend bellen of een e-mail sturen voor informatie of advies. Wij hebben veel ervaring met interventies en het herstelproces van verslaving. Wij hebben eigen afkickklinieken in Nederland en Zuid Afrika en ambulante (deeltijd) zorg is mogelijk.

Bel: 020 – 231 00 00
E-mail: [email protected]

Wacht niet langer, er is hulp!


Wij helpen bij verslaving.
Heb jij hulp nodig?

020 – 231 00 00
Hulp aanvragen
Chat met ons

Stel jouw vraag
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© 2024 GGZ Interventie | Beelden van Pexels.com of eigen beelden

Nu hulp

Bel ons