GHB, een groeiend probleem

Niet voor niets wordt er steeds meer aandacht besteed aan de gevaarlijke gevolgen van het gebruik van GHB in de media. In november 2018 verscheen een artikel in het NRC over de groeiend aantal incidenten door het gebruik van GHB en konden we Tygo op NPO3 volgen in het programma “Tygo in de GHB”. Het gebruik van GHB lijkt populairder dan ooit.

Maar het is niet plots deze populariteit. In 2013 zondt het programma Zembla (VARA) al een reportage uit over GHB gebruik in Brabant. Deze kun je hier terugkijken.

GHB is een drug welke thuis zeer makkelijk te maken is. Er zijn veel recepten te vinden op het internet. Gebruikers worden niet vervolgd echter staat GHB sinds mei 2012 op lijst 1 van het Opiumwet. Dat houdt in dat het bezit, de productie en handel strafbaar is. Op lijst 1 van de Opiumwet staan drugs met een onaanvaardbaar risico, zoals cocaïne, heroïne en amfetamines. GHB is dus een harddrug! En wel een zéér schadelijke.

Wat maakt GHB zo gevaarlijk?

  • Je kan snel een overdosis innemen. Een paar mililiters te veel kan al een coma veroorzaken.
  • Het zogenoemde “out gaan” is schadelijk voor de hersenen en kunnen op lange termijn ernstige onomkeerbare schade in de hersenfuncties veroorzaken. Ook kan men bij bewustloosheid snel in de tong of braaksel stikken. Omdat iemand na een GHB-coma zich vaak goed voelt zonder enige symptomen, wordt onterecht gedacht dat het geen schade toebrengt. Uit onderzoek is gebleken dat dit niet waar is. De schade is aantoonbaar en zorgwekkend.
  • Bij regelmatig gebruik van GHB ontstaat gewenning waardoor meer van het middel nodig is om effect te voelen. Ook hierdoor kan een overdosis snel ontstaan.
  • GHB is ontzettend verslavend. En de behandeling van een GHB verslaving is complex en zeer intensief. De risico op terugval is maar liefst 70%! Dat is ongekend hoog. Er wordt nogsteeds onderzocht waarom het zo moeilijk is van een GHB verslaving te herstellen.
  • Acuut stoppen met GHB-gebruik kan levensbedreigende ontwenningsverschijnselen geven. Een begeleide detox is nodig, onder professionele medische toezicht.
  • Omdat GHB de ademhalingsprikkel dempt, kan men stoppen met ademen.
  • Andere negatieve effecten van GHB: hallucinaties, verlies van bewustzijn, te lage hartslag, te lage bloeddruk, verslapping van het maagklepje waardoor maagzuur de slokdarm aantast, verminderde coördinatie, hartritmestoornissen, acute afbraak van spierweefsel, te hoge suikerspiegel, incontinentie, geheugenstoornissen, onwillekeurige bewegingen en helaas meer…
  • GHB wordt in zogenaamde labs zelf gemaakt. In bijvoorbeeld garages, kelders of leegstaande panden welke vaak niet hygiënisch of veilig zijn. Als het niet goed volgens recept wordt gemaakt, kunnen zeer giftige en schadelijke stoffen in het stof zijn.

GHB verslaving

GHB is zéér verslavend. Wanneer je afhankelijk wordt van GHB is de kans groot dat je elke 2 tot 3 uur een dosis nodig hebt om onttrekkingsverschijnselen, welke levensgevaarlijk kunnen zijn te voorkomen.

Het komt regelmatig voor dat men gecombineerd verslaafd is. Combinaties als GHB met speed, cocaïne of alcohol komen vaak voor. Deze combinaties zijn niet alleen erg riskant maar maakt de behandeling complexer.

In vergelijking met andere verslavingen is het opvallend dat relatief veel vrouwen verslaafd zijn (nml 32%). De gemiddelde leeftijd is 30 jaar. We zien de laatste jaren dat de meeste GHB gebruik buiten de randstad gebeurt.

Afkicken van GHB

Het afkicken gebeurt eerst met een detox onder professioneel medische begeleiding. Na deze detox, wordt de verslaafde behandeld in een kliniek. De behandeling is intensief en heeft alleen succes als men na de behandeling een “nieuw leven” begint. Er dient dus afstand genomen te worden van de oude situatie, oude omgeving en vrienden. De terugval percentage is namelijk erg hoog. Vele malen hoger dan bij andere drugsverslavingen. Het komt daarom helaas veel voor dat men meerdere behandelingen moet volgen voordat men echt kan en wil stoppen.

Ondanks de intensieve behandeling, ervaart 50% tot maar liefst 70% van patiënten een terugval binnen 1 jaar.

Feiten en cijfers over GHB gebruik en verslaving

In recente jaren gebruikten 40.000 tot 50.000 volwassenen GHB. Dat komt neer op 1 op de 300 volwassenen. Vergeleken met andere drugs: cannabis 1 op de 15, XTC 1 op de 35, cocaïne 1 op de 60. Ondanks er dus ‘minder’ GHB wordt gebruikt dan andere drugs, zijn het aantal incidenten door GHB veel hoger dan andere drugs! Maar liefst 22% van de 5.905 gemelde drugsincidenten in 2017 hing samen met het gebruik van GHB.

Stop met GHB!

Gebruik jij GHB of is een dierbare verslaafd? Schakel onze hulp in. Wij zijn een professionele verslavingszorginstelling met eigen klinieken in Nederland en Zuid Afrika. Wij verzorgen de detox, behandeling en intensieve nazorg. Ook betrekken wij de familie bij het gehele herstelproces. Wacht niet langer, er is hulp!

Vul het intakeformulier in

Meer lezen en kijken over GHB?

Factsheet GHB van het Trimbos Instituut (PDF)

Aflevering 4 van Verslaafd! 2018, met Kenny die verslaafd is aan GHB

Het programma “Tygo in de GHB” op NPO3

Knock-out in Brabant van Zembla op VARA

Artikel in het NRC “Gebruikers GHB vaker op eerste hulp”.

Artikel in het Parool “UvA-student (24 jaar) overleden na mixen GHB en alcohol”

GHB verslaving

Symptomen GHB verslaving

Afkicken van GHB


Wij helpen bij verslaving.
Heb jij hulp nodig?

020 – 231 00 00
Hulp aanvragen
Chat met ons

Stel jouw vraag
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© 2024 GGZ Interventie | Beelden van Pexels.com of eigen beelden

Nu hulp

Bel ons