Wanneer ben je verslaafd aan wiet?

In onze huidige samenleving, waar de gesprekken over cannabisgebruik steeds opener worden, rijst vaak de vraag: “Wanneer ben je nu echt verslaafd aan wiet?” Het identificeren van cannabisverslaving is essentieel, niet alleen voor de gezondheid van het individu maar ook voor het bevorderen van een gezonde gemeenschap. In dit artikel verkennen we de tekenen van wietverslaving, de impact ervan op het leven van een persoon, en bieden we richtlijnen voor het zoeken naar hulp.

Wat is een wietverslaving?

Wietverslaving, oftewel cannabisverslaving, ontstaat wanneer een persoon niet kan stoppen met het gebruik van de drug ondanks negatieve gevolgen voor hun persoonlijke, sociale, of professionele leven. Net als andere vormen van verslaving, gaat het hier om een complexe aandoening die zowel psychologische als fysieke aspecten omvat.

Tekenen van een verslaving aan wiet

Frequent gebruik: Het regelmatig gebruiken van cannabis tot het punt waarop het een prioriteit wordt boven andere activiteiten. Een oncontroleerbare drang, of hunkering, hebben om het te gebruiken.

Toegenomen tolerantie: De behoefte om meer wiet te consumeren om hetzelfde effect te bereiken.

Ontwenningsverschijnselen: Het ervaren van fysieke of psychologische symptomen zoals irritatie, slaapproblemen, of onrust wanneer men probeert te stoppen met gebruik.

Verwaarlozing van verplichtingen: Moeilijkheden om te voldoen aan werk-, school-, of thuisverantwoordelijkheden vanwege het cannabisgebruik.

Voortgezet gebruik ondanks problemen: Doorgaan met het gebruik van cannabis, zelfs wanneer het duidelijk negatieve gevolgen heeft voor de gezondheid, relaties, of dagelijkse leven.

De impact van wietverslaving

Cannabisverslaving kan ingrijpende gevolgen hebben voor diverse levensaspecten, waaronder maar niet beperkt tot geestelijke gezondheid, persoonlijke relaties, werkprestaties en financiële situatie. Het kan resulteren in een verminderd vermogen om stress te hanteren, stemmingswisselingen veroorzaken en bestaande problemen met de geestelijke gezondheid verergeren.

Verschillende risicofactoren kunnen de kans op het ontwikkelen van een cannabisverslaving vergroten. Een significante factor is het starten met cannabisgebruik op jonge leeftijd. “Cannabisverslaving treft alle leeftijdsgroepen, maar komt voornamelijk voor bij jongvolwassenen,” aldus Dr. David Gorelick, hoogleraar psychiatrie aan de University of Maryland School of Medicine, in een artikel gepubliceerd door The New York Times. “Er is bewijs dat hoe jonger iemand is bij de start van het cannabisgebruik, des te sneller een verslaving zich ontwikkelt en des te ernstiger de verslaving zal zijn.” Het hebben van een psychiatrische diagnose, zoals angststoornissen, depressie of posttraumatische stressstoornis, is eveneens gerelateerd aan een verhoogd risico. Dit kan deels verklaard worden doordat sommige mensen cannabis gebruiken als zelfmedicatie, en dat intensiever gebruik van cannabis de kans op het ontwikkelen van een fysieke afhankelijkheid vergroot.

Conclusie

Het herkennen van de tekenen van wietverslaving is cruciaal voor het zoeken naar hulp en het beginnen aan het pad naar herstel. Door te begrijpen wat verslaving inhoudt en de beschikbare hulpbronnen te kennen, kun je de nodige stappen zetten om je leven terug te krijgen. Als jij of iemand die je kent worstelt met een wietverslaving, aarzel dan niet om professionele hulp te zoeken.

Behandeling wietverslaving

Wij bieden professionele hulp bij een verslaving aan cannabis.

Ambulante / Deeltijd behandeling

Wij bieden ambulante en intensieve ambulante (deeltijd) behandeling aan. Een ambulante behandeling bestaat altijd uit individuele sessies en groepssessies. Wij bieden maatwerk. Specifiek voor jouw problematiek wordt een behandelplan opgesteld. Onze behandelingen bestaan onder andere uit cognitieve gedragstherapie, mindfulness, ACT, en de 12-stappen methodiek.

ℹ️ Ambulant & Deeltijd behandeling
ℹ️ Behandelingen

Kliniek opname

Mocht een ambulante behandeling in jouw situatie niet voldoende zijn, bieden wij nog 14, 28 of 35-daagse behandelingen aan in één van onze klinieken. Je volgt een intensief behandelprogramma. Na jouw behandeling volgt altijd minimaal 3 maanden een ambulante nazorg. Het is ook mogelijk dat je na jouw kliniek opname tijdelijk in een Safe House gaat verblijven. Dit gaat altijd samen met ambulante nazorg.

ℹ️ Kliniek opname

Nazorg

Na de klinische opname krijg je gedurende minimaal 3 maanden nazorg. De nazorg bestaat uit groeps- en individuele sessies, de frequentie wordt persoonlijk vastgesteld in overleg met jouw behandelaar.

Verslavingszorg cannabis in Nederland en buitenland

Wij hebben door heel Nederland locaties voor de behandeling van een wietverslaving. Je kan bij ons terecht voor advies, interventie, ambulante (deeltijd) behandeling en nazorg. Verder hebben wij een eigen afkickkliniek in Bilthoven en afkickkliniek in Portugal voor klinische behandelingen van de ziekte van verslaving.

ℹ️ Behandellocaties voor verslaving

Ervaringsverhalen

Bron: The New York Times


Wij helpen bij verslaving.
Heb jij hulp nodig?

020 – 231 00 00
Hulp aanvragen
Chat met ons

Stel jouw vraag
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© 2024 GGZ Interventie | Beelden van Pexels.com of eigen beelden

Nu hulp

Bel ons