Al jouw vragen over cocaïneverslaving beantwoord

Cocaïne wordt beschouwt als één van de meest risicovolle middelen voor de volksgezondheid en staat dan ook, naast heroïne, XTC en speed op nummer 1 van de Opiumwet. Je kunt afhankelijk worden van cocaïne en daarmee is dit één van de meest voorkomende verslavingen. In dit artikel geven wij antwoord op de 12 meest gestelde vragen over cocaïneverslaving.

1. Welke ontwenningsverschijnselen kunnen optreden wanneer je stopt met cocaïne?

In welke mate je afkickverschijnselen krijgt, hangt af van de mate van jouw gebruik. Zo zijn de ontwenningsverschijnselen bij iemand die veel gebruikt heftiger dan bij iemand die niet zo frequent of veel gebruikt.

Afkickverschijnselen aan cocaïne kunnen zijn:

  • Stemmingswisselingen
  • Hallucinaties
  • Angst
  • Depressieve gevoelens
  • Slecht slapen
  • Weinig energie en erg vermoeid zijn
  • Verhoogde eetlust
  • Ontwikkelen van een nieuwe verslaving

De eerste vijf dagen na het stoppen zijn het heftigst.

2. Hoe herken ik een cocaïneverslaving?

Als cocaïneverslaafde kun je niet meer zonder de drug, je kunt er ook geestelijk verslaafd aan worden. Je denkt dat je altijd coke moet gebruiken om je goed te voelen en zonder is het leven niet leuk. Wanneer je cocaïne hebt gebruikt, voel je je goed, tot de drug uitgewerkt is. Je hebt geen controle meer over het gebruik en kunt moeilijk zonder. Vaak staat het gebruik in de weg van dingen die je wilt of moet doen. Op het moment dat je geen cocaïne kunt gebruiken, word je onrustig.

3. Als je behandeld bent voor cocaïneverslaving, mag je dit dan echt nooit meer gebruiken?

Verslaving is een ziekte en door langdurig gebruik van middelen veranderen de hersenen. Aangezien de vatbaarheid voor verslaving ook na behandeling blijft bestaan is het advies om geen middelen meer te gebruiken. Dus ook geen andere drugs!

In het 12-stappenprogramma wordt volledige abstinentie (= geen enkel stemmingsveranderende middelen gebruiken – en niet gokken) niet gezien als doel, maar als een voorwaarde om weer gezonde keuzes te kunnen maken. Wanneer je onder invloed bent of geobsedeerd bent door gebruik van coke zul je immers geen gezonde keuzes kunnen maken.

Just for today

Omdat de term ‘nooit’ niet helpend is, kies je er in de 12-stappenzelfhulp steeds voor ‘alleen voor vandaag’ clean te blijven. Als dat te lang is kun je ervoor kiezen ‘alleen voor vanmiddag’ of ‘alleen dit uur’ clean te blijven. Op die manier rijg je de dagen dat je clean bent aan elkaar en hoef je niet stil te staan bij ‘nooit meer’.

4. Kan je gedrag veranderen door het gebruik van cocaïne?

Dit kan zeker het geval zijn. Tijdens het gebruik voel je je goed, maar na uitwerking erg ellendig. Dit kan van grote invloed zijn op je humeur. Bij regelmatig gebruik veranderd ook de manier hoe je met andere mensen omgaat. Anderen ervaren dat als je karakter die is veranderd. Ook kun je arrogant, egoïstisch en sneller geïrriteerd raken.

5. Is het waar dat als je verslaafd bent geraakt aan cocaïne je sneller verslaafd raakt aan een ander middel?

Ja, er is een kwetsbaarheid (ontstaan) voor verslaving, die losstaat van het middel. Wat vaak voorkomt is cross-addiction, het vervangen van het ene middel of gedrag voor een ander middel of gedrag. Het risico is dat het nieuwe middel een verslaving wordt, of dat het je terugleidt naar het gebruik van een eerder middel. De ziekte verslaving blijft immers in stand. Zo gaat het gebruik van cocaïne vaak samen met het gebruik van alcohol. Het lichaam wordt opgepept door de cocaïne, waardoor de werking van alcohol minder wordt en je meer alcohol nuttigt. Het combineren van deze drugs zijn nog schadelijker voor het lichaam.

6. Waarom raakt de één wel verslaafd aan cocaïne en de ander niet?

Dat is een ingewikkeld verhaal waar wetenschappers het nog niet over eens zijn. Op dit moment volgen wij het bio-, psycho-, sociale, zingevingsmodel van verslaving. Op het snijvlak van deze gebieden krijgt de verslaving vat op iemand.

Kort door de bocht:

  • biologisch: genen, gewenning, onthoudingsverschijnselen, afhankelijkheid;
  • psychologisch: opvoeding, conditionering, denkpatronen, trauma’s;
  • sociaal en maatschappelijk: omgeving, vrienden, cultuur;
  • zingeving: verbinding, doel en sturing, waardevol leven.

De ene persoon die een traumatische ervaring meemaakt raakt wel verslaafd, de ander niet. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de genen, in combinatie met de sociale omgeving (is het middel beschikbaar) in combinatie met zingeving. Het kan dus ook zo zijn dat iemand een genetische kwetsbaarheid heeft voor verslaving maar door zogenaamde ‘beschermende factoren’ zoals een veilige opvoeding en veel verbinding, geen verslaving ontwikkelt. Je kunt het vergelijken met iemand die veel pigment heeft. Als diegene nooit in de zon (in dit voorbeeld het verslavende middel) komt, of altijd lange mouwen (beschermende factor) draagt, zal diegene nooit bruine armen krijgen.

7. Ik vermoed dat iemand in mijn omgeving een cocaïneverslaving heeft, maar hij/zij blijft volhouden van niet. Wat nu?

Mensen met een cocaïneverslaving hebben vaak moeite om toe te geven dat zij een probleem hebben en durven geen hulp te vragen. Voordat iemand zich hierover heen kan zetten, moeten de gevolgen vrij erg worden. Om zelf gezond te blijven kun je naar 12-stappenzelfhulpgroepen gaan, dit zijn groepen voor naasten van verslaafden. Het kan helpen vanuit een niet-oordelende houding in gesprek te gaan. Ook is er hulp beschikbaar via samennuchter.nl of stichtingnaast.nl

Interventie

Ook kun je een interventie overwegen. Onder begeleiding van een interventionist confronteren de naasten de cocaïneverslaafde. Uit de praktijk is gebleken dat 85% van de uitgevoerde interventies uiteindelijke leidt tot het aanvaarden van hulp. Lees meer hoe je een interventie kunt aanvragen en hoe dit werkt op onze pagina: interventie bij verslaving.

8. Kun je voorkomen dat je verslaafd raakt aan cocaïne als je gevoelig bent voor verslavingen?

De enige oplossing is om cocaïne, maar ook andere drugs, te laten staan. Cocaïne is verslavend. Als je toch gebruikt en je de controle over je gebruik begint te verliezen, zoek dan direct hulp! Ook een mogelijke oplossing is om extra tijd te besteden aan je psychologische en sociale leven en zingeving, zodat hopelijk verslaving geen vat op jou krijgt.

Heb je hulp nodig?
Start anoniem een chat via onze website (rechtsonder actief als wij online zijn),
of bel: 020 – 231 00 00
Je kan ook onze intake aanvraag formulier invullen.

9. Is het altijd nodig om opgenomen te worden in een afkickkliniek bij een cocaïneverslaving?

Omdat de afkickverschijnselen van cocaïne zeer vervelend kunnen zijn, is ons advies om afkicken altijd onder begeleiding van een arts te doen. Tijdens deze begeleiding kan gekeken worden of opname nodig is. De behandeling kan ambulant (deeltijd) of klinisch.

10. Hoe voorkom je een terugval?

Na het herstellen van jouw verslaving, is het raadzaam om je actief te verbinden met andere mensen die werken aan het 12-stappenprogramma. Door actieve deelname aan het 12-stappenprogramma en door na de behandeling de ingezette gedragsverandering voort te zetten door te werken aan het programma, kun je een terugval voorkomen. Ken je risico’s en waarschuwingssignalen en trek tijdig aan de bel wanneer je hulp nodig hebt. Probeer ‘de eerste’ niet te nemen of na de eerste genomen te hebben direct hulp te vragen, zodat een terugkeer naar gebruik geen terugval hoeft te worden.

Wij bieden na elke behandeling minimaal 3 maanden intensieve nazorg.

11. Wordt je behandeling aan verslaving ergens gemeld?

Nee, je kunt je ziekmelden op je werk of bij de uitkeringsinstantie. Je bent immers ziek. Je kunt met je behandelaar bespreken waar en wanneer jij wilt gaan melden dat je in behandeling bent. Vaak heeft het voordelen om te melden (bijvoorbeeld op je werk) dat je werkt aan je probleem.

12. Ik denk dat ik verslaafd ben aan cocaïne, wat nu?

Wacht niet langer en vraag hulp. Je hoeft het niet alleen te doen. Er is hulp. Onze verslavingszorg wordt vergoed door de zorgverzekering. Neem geheel vrijblijvend contact op. Wij staan voor jou klaar. Bij de eerste intakegesprek zullen wij jouw problemen bespreken en een advies geven voor behandeling. Wij bieden ambulante (deeltijd) behandelingen en klinische hulp aan waarbij je wordt opgenomen in één van onze afkickklinieken in Nederland of Portugal.

Bel nu: 020 – 231 00 00
Vul het intakeformulier in
Of e-mail ons op: [email protected]

Wij gaan zéér vertrouwelijk met jouw gegevens om.


Verder lezen over cocaïneverslaving?


Wij helpen bij verslaving.
Heb jij hulp nodig?

020 – 231 00 00
Hulp aanvragen
Chat met ons

Stel jouw vraag
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© 2024 GGZ Interventie | Beelden van Pexels.com of eigen beelden

Nu hulp

Bel ons