De acceptatie van harddrugs onder jongeren: Een zorgelijke trend

Recent onderzoek uitgevoerd door EenVandaag onder ruim 26.000 jongeren tussen de 18 en 34 jaar heeft een verontrustende trend aan het licht gebracht. Maar liefst 44 procent van deze jongeren geeft aan dat het in hun vriendenkring geaccepteerd is om af en toe harddrugs te gebruiken. Deze cijfers markeren een zorgelijke stijging in vergelijking met 2019, toen nog 38 procent van de jongeren dit gedrag als normaal beschouwde.

De populariteit van XTC, MDMA en Cocaïne

De populariteit van harddrugs onder jongeren lijkt met name gericht op XTC, MDMA en cocaïne. Ongeveer driekwart van de jongeren (77 procent) beschouwt het gebruik van softdrugs, zoals hasj of wiet, als acceptabel, terwijl harddrugs minder goed worden geaccepteerd. De helft van de ondervraagden (50 procent) ziet geen probleem met het af en toe innemen van een XTC-pil, en een kwart (24 procent) vindt cocaïne snuiven op zijn tijd vrij normaal.

Nuance binnen de jongerengroep: “Verantwoordelijk gebruik”

Hoewel sommige jongeren in de vriendenkring verschillende middelen experimenteren, blijkt uit het onderzoek dat dit eerder een uitzondering dan een regel is. Jongeren die af en toe harddrugs gebruiken, zijn van mening dat verantwoordelijk gebruik en beperkte frequentie geen problemen opleveren. Zij zijn van mening dat zolang iedereen zich verantwoordelijk gedraagt, er geen ernstige problemen zullen ontstaan.

Diversiteit in opvattingen: Generatiekloof en drugsgebruik

De mening over het accepteren van harddrugsgebruik verschilt echter aanzienlijk tussen de leeftijdsgroepen. Bij de ondervraagde 55-plussers vindt slechts 11 procent het normaal om af en toe XTC te slikken. Eén respondent stelt dat drugs alleen maar leiden tot ellende, verdriet en harde criminaliteit, en dat het beter is om hier niet aan mee te werken.

Ondanks deze zorgwekkende ontwikkeling is er nog steeds een meerderheid binnen alle leeftijdsgroepen die het gebruik van softdrugs af en toe als acceptabel beschouwt. Zo vinden velen hasj en wiet minder verslavend en associëren ze dit minder met criminaliteit. Deze visie roept echter ook vragen op over de grenzen van recreatief drugsgebruik en de potentiële gevolgen ervan op de langere termijn.

Risico’s en gevolgen van het toenemende drugsgebruik

De groeiende acceptatie van harddrugs onder jongeren is een serieus maatschappelijk probleem dat niet genegeerd mag worden. De gezondheidsrisico’s en verslavingsgevaren van harddrugs zijn aanzienlijk en kunnen desastreuze gevolgen hebben voor het individu en zijn omgeving. Het is van cruciaal belang dat we als samenleving deze kwestie serieus nemen en actieve maatregelen nemen om jongeren bewust te maken van de risico’s die gepaard gaan met het gebruik van harddrugs.

Verslavingskliniek: Een rol in bewustwording en hulp

Als verslavingskliniek zetten wij ons in om deze bewustwording te vergroten en jongeren te helpen bij het begrijpen van de mogelijke gevolgen van drugsgebruik. Onze missie is om hen te ondersteunen bij het maken van gezonde keuzes en hen te voorzien van de juiste informatie en behandeling als dat nodig is. Samen met de samenleving kunnen we werken aan het terugdringen van de acceptatie van harddrugs en het creëren van een veiligere omgeving voor iedereen.

Bron: EenVandaag

Vraag hulp!

Heb je na het lezen van deze informatie nog vragen? Of heb je het vermoeden dat een dierbare in jouw omgeving een drugs verslaving heeft? Aarzel dan niet en neem contact met ons op. Bel naar 020 – 231 00 00 of chat anoniem op onze website.


Wij helpen bij verslaving.
Heb jij hulp nodig?

020 – 231 00 00
Hulp aanvragen
Chat met ons

Stel jouw vraag
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© 2024 GGZ Interventie | Beelden van Pexels.com of eigen beelden

Nu hulp

Bel ons