De taboe van verslaving in beeld

Iedereen kent wel iemand, al is het via via, die verslaafd is (geweest) aan drugs, alcohol of medicijnen. Maar toch, ondanks er meer over wordt gesproken heerst er nog altijd een taboe. En men heeft vaak zelfs een compleet verkeerd beeld over verslaving of verslaafden. Het eerste waar je aan denkt bij verslaving zijn misschien junkies op straat of die eenzame huisvrouw verslaafd aan wijn. Maar dat is onterecht.

Verslaving komt voor in alle werelddelen, bevolkingslagen, sociale klassen, leeftijden en etnische groepen. Sterker nog, cocaïne verslaving komt het meest voor bij succesvolle mensen met een top baan. Daar waar de druk erg hoog is, wordt helaas gegrepen naar verdovende en stimulerende middelen. Maar niet alleen drugs zijn verslavend. Ook bepaalde medicijnen, nicotine, werk, eten, gokken enz… Het kan echt iedereen overkomen.

Een verslaafde is geen ‘loser’. Hij of zij heeft niet gekozen verslaafd te worden, het is hem of haar overkomen. Al dan niet door schuld. Iedereen heeft recht op hulp!

Verslaving is fascinerend op sociaal, medisch en wetenschappelijk vlak. Of je nou zelf verslaafd bent, iemand kent of helemaal niks over verslaving weet, het boeit. Want hoe komt het toch dat je ondanks de katers, de vreselijke ontwenningsverschijnselen, de financiële problemen en gezondheidsrisico’s je toch steeds weer wil en moet gebruiken?

Om een beter beeld te krijgen over verslaving en met name de gevolgen van verslaving, hebben wij hieronder een verzameling kijktips. Stuk voor stuk boeiend, verrassend, motiverend, openbarend en ontroerend.

Films over verslaving

A Street Cat Named Bob A Street Cat Named Bob
MovieMeter: https://www.moviemeter.nl/film/495074
Waargebeurd verhaal over hoe een straatkat een dakloze verslaafd aan heroïne letterlijk zijn leven heeft gered. Prachtig ontroerend verhaal vol kracht en hoop.
Flight Flight
MovieMeter: https://www.moviemeter.nl/film/83043
Niet gebaseerd op een waargebeurd verhaal maar een zeer indrukkende film over een piloot die een haast onmogelijke noodlanding maakt en als held wordt geprezen maar vecht met zijn alcohol en cocaïne verslaving.
Requiem for a Dream Requiem for a Dream
Kijk op Pathé Thuis: https://www.pathe-thuis.nl/film/25306/requiem-for-a-dream
De hoop en dromen van vier ambitieuze mensen worden verbrijzeld als hun drugsverslavingen uit de hand lopen.
Leaving Las Vegas Leaving Las Vegas
MovieMeter: https://www.moviemeter.nl/film/519
Een alcoholist verhuist naar Las Vegas om zich de dood in te jagen. Hij ontmoet een prostituee die van hem begint te houden zonder zijn nihilistische agenda te verstoren.

Documentaires en Reality over verslaving

Verslaafd! Verslaafd!
Kijk op Videoland: https://www.videoland.com/series/1346/verslaafd
Realityprogramma waarin Peter van der Vorst met een team van interventionisten en familiecounselors de helpende hand biedt aan verslaafden en zijn of haar wanhopige familieleden.
Tygo in de GHB Tygo in de GHB
Kijk op NPO: https://www.npo3.nl/tygo-in-de-ghb/
Tygo Gernandt onderzoekt hoe het kan dat jongeren in Brabant massaal GHB gebruiken en er niet of nauwelijks in slagen om af te kicken van deze alles vernietigende drug.
Amy Amy
Kijk op VPRO: https://www.vpro.nl/cinema/films/film~11611337~amy~.html
Het verhaal van zesvoudig Grammy-winnares Amy Winehouse, in haar eigen woorden. Aan de hand van nooit eerder vertoonde archiefbeelden en nooit eerder gehoorde nummers wordt een beeld geschetst van de wereld waarin we leven op een manier die maar weinig anderen kunnen.

Welke film, serie of documentaire over verslaving heeft jou geraakt?

Deel jouw kijktip op Facebook!


Wij helpen bij verslaving.
Heb jij hulp nodig?

020 – 231 00 00
Hulp aanvragen
Chat met ons

Stel jouw vraag
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© 2024 GGZ Interventie | Beelden van Pexels.com of eigen beelden

Nu hulp

Bel ons