Dranquilo

Het Rijksoverheid is een nieuwe campagne gestart genaamd ‘Dranquilo‘.

Het is voor het eerst sinds de jaren ’90 dat de overheid een campagne start om bewuster om te gaan met alcohol. De Dranquilo-campagne laat zien dat geen of minder alcohol drinken heel normaal is en dat je niet buiten de groep valt als je niet meedrinkt. Dranquilo doen is gezond! De term dranquilo komt van het Spaanse woord ‘tranquilo’, wat ‘kalm aan’ betekent. Als je – korter of langer – geen alcohol drinkt, geef je dat aan door te zeggen: “Ik ben dranquilo” of “Vanavond doe ik lekker dranquilo”.

We kennen allemaal Dry January. De maand dat je na de drukke, gezellige feestdagen een hele maand stopt met drinken. Je kan mee doen via de website IkPas. Via de website IkPas kun je je opgeven voor challenges, zoals de hele maand januari niks drinken. Nieuw is dat je als team mee kan doen. Samen met je sportclub, vrienden of collega’s. Zo houd je elkaar gemotiveerd.

Dranquilo: www.dranquilo.nl
IkPas: www.ikpas.nl

Waarom is minder of stoppen met drinken zo belangrijk?

Alcohol is een harddrug. Het is zelfs zo dat als alcohol heden ten dage was uitgevonden, alcohol niet legaal was geweest en op de Opiumwet lijst 1 was gezet. Alcohol kun je classificeren als harddrug, omdat het middel grote invloed heeft op het lichaam, de hersenen en het gedrag. Alcohol kan erg verslavend zijn en schade aan organen toebrengen. Alcoholisme is dodelijk, mits niet tijdig een behandeling wordt gevolgd om te stoppen met drinken.

Tips om minder te drinken of zelfs helemaal te stoppen met alcohol

Als je verslaafd bent aan alcohol of denkt dat je vaak toch te veel drinkt, dan adviseren wij altijd professionele hulp te vragen. Je kan via je huisarts een verwijzing naar ons vragen en bij ons een behandeling volgen. Ambulant, online via eHealth of klinisch. Mocht je (nog) niet verslaafd zijn, maar ontvang je wel graag advies om je drankgebruik te minderen, dan hebben wij hieronder een paar tips voor je.

Vermijd situaties waar vaak wordt gedronken

Alcohol is sociaal geaccepteerd. Je komt het overal tegen. Het is daarom moeilijk alcohol compleet te vermijden in je omgeving. Je kunt wel bepaalde situaties vermijden als je moeite hebt dat drankje te laten staan. Nu we in een lockdown zitten en de horeca gesloten is, hebben we die verleiding gelukkig niet. Het is onverstandig om naar de kroeg te gaan als je erg veel trek krijgt in alcohol.

Zoek alternatieven

Je wordt snel afhankelijk van alcohol. Zoek alternatieven voor ontspanning! Is je hoofd ‘druk’, doe dan wat lichaamsbeweging. Een optie is intensief sporten, maar een wandeling door het bos of over het strand werkt net zo goed om het hoofd even te legen. Andere dingen als meditatie, luisteren naar muziek of naar een spannende film kijken is ook helpend als ontspanning. Is je lichaam ‘druk’, neem dan een warme douche of bad. Wandelen helpt hier ook bij of je kunt je hersenen prikkelen zodat je lichaam even kan rusten terwijl je hoofd gaat werken. Wat je ook doet, zoek een alternatief wat je leuk vindt en ontspant.

Drink eens wat anders!

Alcohol vinden we vaak lekker, omdat het een zeer specifieke smaak heeft. Er zijn tegenwoordig goede alcoholvrije dranken, maar we proeven toch het verschil. We adviseren alcoholverslaafden in herstel geen alcoholvrije alternatieven te drinken omdat je het gedrag nog voortzet. Er zit zelfs soms in de zogenaamde alcoholvrije alternatieven toch nog een beetje alcohol. Dat is dus geen oplossing. Wat je wel kunt doen is andere ingrediënten drinken die prikkelend zijn. Denk aan gember. Er zijn tegenwoordig heerlijke verse gembersiropen die je koud of warm kunt drinken. Ook spannende combinaties van citrus fruit en kruiden kunnen net zo of misschien zelfs spannender smaken dan cocktails met alcohol. Zoek een nieuw (gezond) drankje die je alléén bij speciale gelegenheden drinkt. Een extra verwenning die je echt verdiend en goed voor je is. Dubbele beloning dus!

Vraag hulp!

Alcoholverslaving en problematisch drinken komt ontzettend veel voor. Alcoholverslaving is de meest voorkomende verslaving. Dus je bent echt niet de enige die misschien hulp nodig heeft. Je hoeft je er absoluut niet voor te schamen. Verslaving is een ziekte, geen keuze. Het is echt niet zo makkelijk als “gewoon stoppen” als je verslaafd bent. Daar heb je specialistische hulp bij nodig. En die is er. Én het wordt vergoed door de zorgverzekering. Dus stap over die drempel! Die drempel is veel lager dan het voelt. Chat met ons, bel ons of stuur een e-mail. Wij zijn er om te helpen.

Chat: rechtsonder de site als we online zijn
Bel: 020 – 231 00 00
E-mail: [email protected]


Wij helpen bij verslaving.
Heb jij hulp nodig?

020 – 231 00 00
Hulp aanvragen
Chat met ons

Stel jouw vraag
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© 2024 GGZ Interventie | Beelden van Pexels.com of eigen beelden

Nu hulp

Bel ons