GGZ Interventie bij NOS: Deze DRUGS blijf(t) je pakken

De recente opkomst van 3MMC, een synthetische drug die steeds populairder wordt onder jongeren, heeft de aandacht getrokken van gezondheidsprofessionals en media. GGZ Interventie, met behandelaar Wilma, deelt haar expertise in een interview met NOS Stories, dat nu beschikbaar is op YouTube.

Wat is 3MMC en Wat Zijn de Gevolgen?

3MMC, oftewel ‘miauw’, is een synthetische drug die deel uitmaakt van de cathinonenfamilie. Deze drug, ook wel bekend als “mephedrone light” of “3-MMC,” wordt vaak vergeleken met andere stimulerende middelen zoals amfetamine en MDMA. Het heeft een chemische structuur die lijkt op stoffen zoals mephedrone (4-MMC), dat al langer verboden is in Nederland.

Hoe Werkt 3MMC?

3MMC beïnvloedt het centrale zenuwstelsel en zorgt voor de afgifte van neurotransmitters zoals serotonine, dopamine en noradrenaline. Dit veroorzaakt gevoelens van euforie, verhoogde energie en een verbeterd gevoel van sociaal contact. Om deze reden wordt het vaak gebruikt op feestjes of festivals, waar gebruikers op zoek zijn naar een tijdelijke ‘high’.

Gevolgen van 3MMC

Hoewel de effecten op korte termijn aantrekkelijk kunnen lijken, brengen ze aanzienlijke risico’s en gezondheidsgevolgen met zich mee:

  1. Fysieke Gevolgen: 3MMC verhoogt de hartslag en bloeddruk, wat kan leiden tot hartkloppingen, zweten, uitdroging en verhoogde lichaamstemperatuur. Langdurig gebruik kan ernstige hartproblemen veroorzaken.
  2. Psychologische Gevolgen: Gebruikers kunnen last krijgen van angst, paranoia, hallucinaties en agressie. Na gebruik ervaren veel mensen een crash, wat zich uit in vermoeidheid, depressie en prikkelbaarheid.
  3. Volledige Ervaring: Als je nuchter bent, ervaar je het festival met volle bewustzijn. Je zult je elk optreden, elke maaltijd en elke lach herinneren, waardoor je ervaring rijker en bevredigender wordt.
  4. Fysieke Uitputting: Gebruikers vergeten vaak te eten of te drinken en slapen nauwelijks, wat kan resulteren in ernstige uitputting en uitdroging.

Bewustwording is Cruciaal

In het interview onderstreept Wilma het belang van bewustwording van de gevaren van 3MMC, vooral onder jongeren. Het lijkt op het eerste gezicht misschien een onschuldige partydrug, maar de langetermijngevolgen zijn aanzienlijk. Daarom is dit nieuwsitem essentieel voor het vergroten van kennis en bewustzijn over de gevaren van 3MMC.

Meer Leren over 3MMC? Dat kan!

In haar interview met NOS Stories deelt Wilma, behandelaar bij GGZ Interventie, waardevolle inzichten over de gevaren van 3MMC en het belang van tijdige hulp. Het is essentieel dat gebruikers en hun naasten bewust worden van de risico’s om geïnformeerde beslissingen te nemen.

Bekijk hier het volledige interview op YouTube.


Wij helpen bij verslaving.
Heb jij hulp nodig?

020 – 231 00 00
Hulp aanvragen
Chat met ons

Stel jouw vraag
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© 2024 GGZ Interventie | Beelden van Pexels.com of eigen beelden

Nu hulp

Bel ons