Ik drink of gebruik drugs alleen in het weekend, dan ben ik toch niet verslaafd?
Veel mensen denken dat je alleen verslaafd bent als je elke dag drinkt of drugs gebruikt. Maar dit is een verkeerde gedachte. De diagnose verslaving heeft weinig te maken met de hoeveelheid of regelmaat dat je drinkt of gebruikt maar juist meer met de reden waarom je drinkt of gebruikt en de omstandigheden. Met andere woorden als het gebruik van middelen of alcohol leidt tot problemen dan kan er sprake zijn van een verslaving.
Wanneer is er sprake van verslaving?
Een diagnose kan alleen een behandelaar stellen. Maar je mag er van uit gaan dat er sprake is van verslaving als je gebruik leidt tot problemen of wanneer je middelen gebruikt om met emoties, gedachten of omstandigheden om te gaan. Er kan ook sprake zijn van problematisch gebruik zonder dat er direct sprake is van een verslaving.
Enkele voorbeelden
Je hebt in het verleden een traumatische ervaring meegemaakt. Je hebt moeite met slapen of ervaart bepaalde spanningen overdag. Alcohol of drugs geven je rust van je eigen gedachtes. Je verdooft je gevoel.
Wanneer je uitgaat of naar een feestje toegaat, voel je je zelfverzekerder en losser als je wat hebt gedronken of drugs hebt gebruikt. Zonder heb je minder plezier en voel je bepaalde spanningen. Omdat je je beter voelt, wil je steeds meer gebruiken en lukt het niet om gematigd te gebruiken.
Je hebt een drukke stressvolle baan. Soms moet je tot laat doorwerken. Je draagt veel verantwoordelijkheid en voelt een enorme druk om te presteren. Drugs helpen je langer door te gaan en je vermoeidheid te negeren.
Je leven voelt soms zwaar. Je hebt moeite te kunnen ontspannen en soms wil je gewoon even ontsnappen. Je drinkt of gebruikt drugs om afstand te nemen van de dagelijkse verplichtingen en zorgen. Alcohol of drugs helpen je snel te vergeten en even niks te voelen behalve een blij gevoel.
Dit zijn maar enkele voorbeelden. Iedereen is anders en elke situatie of ervaring is anders. Maar als jij drank of drugs gebruikt om je anders te voelen en met bepaalde emoties of gedachtes beter om te kunnen gaan, ben je afhankelijk van dat middel geworden. Je bent niet meer in staat zelf te ontspannen of om te gaan met tegenslagen. Een stukje wandelen, sporten of een hobby geeft jou niet het effect dat je zoekt. Drank of drugs geeft jou een ‘quick fix’.
Dit betekent dus niet dat je pas verslaafd bent als je elke dag veel drinkt of gebruikt. Het gaat om de redenen en de gevolgen van je gebruik.
Hoe weet ik nu zeker dat ik verslaafd ben?
Als je twijfelt kun je anoniem met ons chatten. Als we online zijn, zie je rechts onderin de website een button.
Je mag ons natuurlijk ook bellen of een e-mail sturen.
020 – 231 00 00 of info@ggzinterventie.nl
Als jij verslaving vermoed, is het raadzaam een afspraak te maken bij je huisarts. Hij / zij kan dan een verwijzing voor verslavingszorg geven.
Een opname kliniek is niet altijd nodig. Soms voldoet een ambulante of dagbehandeling.
Loop niet te lang met twijfels. Als jij al twijfelt of je misschien afhankelijk bent geworden van een middel (drank, drugs of medicijnen), is dat misschien al juist het geval. Een verslaving is altijd progressief. Het wordt altijd erger. Maar met hulp, kun je absoluut in herstel. Dus hoe sneller je erbij bent, hoe minder je schade oploopt aan lichaam en geest.
Wij behandelen niet alleen je verslaving maar juist de onderliggende problematiek. Je kan dus zeggen: de oorzaken en redenen waarom jij bent gaan gebruiken. En na je behandeling volg je nog minimaal 3 maanden een nazorgtraject.
Leven zonder drank en/of drugs kan echt ook mooi zijn. Een gezonde lichaam en een gezonde geest is het doel. Dat is soms moeilijk voor te stellen als jouw middel jou nu (tijdelijk) helpt. Het kan zelfs beangstigend voelen de gedachte “nooit meer drinken” of “nooit meer gebruiken”. Dat begrijpen wij heel goed. Daarom gaat alles stapje voor stapje. “Just for today!”