Jongeren gaan deze zomer meer gokken door EK Voetbal

Met de komst van de EK Voetbal deze zomer neemt de kans toe dat jongeren meer gaan gokken. De opwinding van het toernooi en de vele mogelijkheden om in te zetten kunnen leiden tot een aanzienlijke toename van (online) gokactiviteiten onder jongeren. Dit brengt risico’s met zich mee, waaronder de kans op het ontwikkelen van een gokverslaving.

Gokken op Sportwedstrijden: Makkelijk en Toegankelijk

Het gokken op sportwedstrijden is tegenwoordig zeer eenvoudig geworden door de online mogelijkheden. Uit een onderzoek van onderzoeksbureau Ruigrok blijkt dat zes op de tien Nederlandse jongeren deze zomer waarschijnlijk geld zullen inzetten op sportwedstrijden. Dit onderzoek werd uitgevoerd in het kader van een campagne van Loket Kansspel, het steunpunt van de overheid voor mensen met gokproblemen. Meer dan 975 jongvolwassenen namen deel aan het onderzoek.

Jongeren en Online Gokken

Jongvolwassenen gokken het vaakst online, vooral op sportwedstrijden. Hoewel zij doorgaans met lagere bedragen gokken dan oudere spelers, verliezen jongeren gemiddeld nog steeds 52 euro per maand aan gokken. Deze cijfers zijn zorgwekkend, vooral omdat jongeren doorgaans minder te besteden hebben.

Negatieve Gevolgen van Gokken

Uit het nieuwe onderzoek blijkt dat ruim 30 procent van de jongvolwassenen waarschijnlijk gaat gokken op wedstrijden deze zomer, terwijl 32 procent dit nog in overweging neemt. Jongvolwassen mannen vormen de grootste groep gokkers. Hoewel deze groep zich bewust is van de mogelijke negatieve gevolgen, heeft 44 procent van hen wel eens meer geld ingezet dan ze eigenlijk konden missen. Bovendien gelooft 78 procent van de actieve gokkers dat hun winstkansen toenemen als ze zich goed verdiepen in een bepaalde sport.

De Gevaren van Online Gokken

Sinds oktober 2021 is online gokken legaal in Nederland. Deze legalisatie heeft volgens het Trimbos-instituut geleid tot zorgen: “Doordat online gokken legaal is, verwachten we dat een nieuwe groep spelers verleid wordt te gaan gokken. Dit kan leiden tot financiële en psychische problemen.”

Wanneer wordt het Wagen van een Gokje een Probleem?

Gokken kan problematisch worden wanneer het uit de hand loopt en negatieve gevolgen heeft op het leven van de jongere. Tekenen dat gokken een probleem kan worden zijn onder andere:

  • Steeds vaker gokken en hogere bedragen inzetten: Jongeren voelen de behoefte om vaker en met hogere bedragen te gokken.
  • Lenen van geld of vragen om extra geld: Jongeren kunnen om extra geld vragen via bijvoorbeeld Tikkies om gokverliezen te compenseren.
  • Verwaarlozen van school of werk: Gokken kan zoveel tijd en aandacht in beslag nemen dat schoolprestaties of werkverplichtingen eronder lijden.
  • Liegen over gokactiviteiten: Jongeren kunnen liegen of geheimzinnig doen over hun gokgedrag.

Hoe Herken je de Signalen van Probleemgokken?

Als ouder of verzorger is het belangrijk om alert te zijn op signalen die kunnen wijzen op een gokprobleem. Let op veranderingen in gedrag, zoals:

  • Frequent gebruik van gokwebsites of apps: Jongeren die veel tijd doorbrengen op gokgerelateerde platforms.
  • Geldproblemen: Onverwachte verzoeken om geld of frequente Tikkies zonder duidelijke reden.
  • Sociale isolatie: Jongeren die zich terugtrekken van vrienden en familie en meer tijd alleen doorbrengen.

Wat Kun je Doen?

Als je vermoedt dat je kind een gokprobleem heeft, is het belangrijk om open en eerlijk het gesprek aan te gaan. Probeer te begrijpen waarom je kind gokt en bespreek de risico’s en gevolgen van gokken. Zoek professionele hulp als het gokken uit de hand dreigt te lopen.

Bij GGZ Interventie staan we klaar om jongeren en hun families te ondersteunen in het herkennen en aanpakken van gokverslaving. Onze experts bieden begeleiding en behandelingen die zijn afgestemd op de behoeften van jongeren.

Conclusie

Met de spannende EK Voetbal deze zomer is het essentieel om alert te zijn op de risico’s van gokken onder jongeren. Door op tijd de signalen te herkennen en in te grijpen, kunnen we samen werken aan een veilige en verantwoorde omgeving voor onze jongeren.

Heb je zorgen of vragen over gokverslaving bij jongeren? Neem gerust contact met ons op voor advies en ondersteuning. Bij GGZ Interventie hanteren wij extreem korte wachttijden en bieden wij verzekerde zorg. Bel naar 020-231 00 00 en wij helpen jou direct!


Wij helpen bij verslaving.
Heb jij hulp nodig?

020 – 231 00 00
Hulp aanvragen
Chat met ons

Stel jouw vraag
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© 2024 GGZ Interventie | Beelden van Pexels.com of eigen beelden

Nu hulp

Bel ons