Oxycodon

GGZ Interventie ziet het afgelopen jaar net als bij andere verslavingszorgsinstellingen een toename van patiënten die zich aanmelden omdat zij problemen hebben gekregen met het gebruik van opioiden op recept. Het betreft vooral oxycodon gebruikers maar ook patiënten die problemen ervaren door het gebruik van het nog sterkere fentanyl.

Vaak betreft het patiënten met chronische pijnklachten door spier- en gewrichtsklachten en zijn het vaker vrouwen dan mannen. Meestal gebruiken zij deze medicatie al geruime tijd en is er sprake van dosis escalatie, tolerantie ontwikkeling en mogelijk soms zelfs een toename van de pijnklachten (hyperalgesie) door te lang en teveel gebruik van deze middelen. Aanvankelijk gebruikten zij deze medicatie alleen vanwege de pijnstillende werking maar omdat het ook goed werkt tegen angst, spanning, verdriet etc… zijn ze vaak daarom deze medicatie gaan misbruiken.

Hoewel de meeste patiënten die zich aanmelden gemotiveerd zijn om te stoppen, is het niet makkelijk omdat de fysieke klachten waarvoor het aanvankelijk werd voorgeschreven nog steeds bestaan en de pijn weer kan toenemen. De behandeling zal zich dus niet alleen moeten richten op hun verslaving maar ook aandacht moeten hebben voor de pijn (en angst voor de pijn) en hoe de patiënt hier het beste mee om kan gaan. Er zijn jammer genoeg geen richtlijnen hoe dit het beste kan gebeuren en hoewel minister Bruins het probleem van het toenemend gebruik van oxycodon en daarmee samenhangende problemen herkent, lijkt hij zich vooral te willen inzetten om het voorschrijf gedrag van opioiden te verminderen en niet op een verbetering van de kwaliteit van de behandeling.

Oxycodon in het nieuws:

Hulp met afkicken van medicijnen

Ben jij of is een dierbare verslaafd aan pijnstillers of andere medicatie?

Neem dan contact op. Wij helpen!

Bel: 020 – 231 00 00
E-mail: info@ggzinterventie.nl
Of vul onze intakeformulier in


Wij helpen bij verslaving.
Heb jij hulp nodig?

020 – 231 00 00
Hulp aanvragen
Chat met ons

Stel jouw vraag
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

© 2024 GGZ Interventie | Beelden van Pexels.com of eigen beelden

Nu hulp

Bel ons