Smullen met aandacht in onze kliniek!

In onze kliniek staat goed eten hoog op de agenda. Vaak komen patiënten verzwakt bij ons binnen omdat ze tijdens hun verslaving nauwelijks voor zichzelf hebben gezorgd, laat staan voor hun dieet. Maar hier willen we verandering in brengen! We bieden niet alleen gezonde maaltijden aan, maar ook heerlijke tussendoortjes, in de hoop dat onze patiënten weer leren om goed voor zichzelf te zorgen. Het belang van voeding in herstel kan niet genoeg benadrukt worden. Veel van onze patiënten vertellen ons dat ze zich met de dag gezonder en energieker voelen, en eerlijk gezegd zien we dat ook echt aan ze.

Bij binnenkomst zie ik vaak ingevallen wangen en een grauwe huid. Maar tegen de tijd dat ze ons verlaten, stralen ze met vollere gezichten en een gezondere huidskleur.

Wat deze plek zo bijzonder maakt, is de aandacht die wordt besteed aan de samenstelling van tussendoortjes en maaltijden. Hier volgen we onder andere de Schijf van Vijf en houden we rekening met de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden. Speciale diëten op medische gronden of vanwege religieuze redenen worden gerespecteerd. In plaats van snoep hebben we om half negen ’s avonds een verantwoord koekjesmoment, met af en toe een lekkere zak chips tijdens de film op zaterdagavond. We hebben zelfs een speciale tafel met kannen zelfgemaakte limonade of water met vers fruit, en gedurende de dag kunnen patiënten zoveel fruit en rauwkost eten als ze willen.

Kant-en-klare zakjes of pakjes zie je hier nauwelijks in de keuken. We willen met goed eten laten zien dat we zorg en aandacht besteden aan onze patiënten. Bij het ontbijt hebben we verschillende soorten brood, muesli met yoghurt, versgeperste jus d’orange en een uitgebreide selectie beleg. Tijdens de lunch bieden we altijd brood aan, maar de koks zorgen ook voor een verrassend extra gerecht, zoals een salade, soep of verse gebakken broodjes. Tussen de middagsessies krijgen de patiënten een heerlijke en vaak gezonde snack, zoals een smoothie, een pita-pizza of een stuk versgebakken cake.

En dan is het eindelijk half zes, het favoriete tijdstip van de patiënten. Iedere dag is het weer een verrassing wat het menu brengt. Ik help de kok met het uitserveren, en goedkeurende geluiden klinken op als ze hun borden voor zich zien. De groepsoudste vraagt om een moment van stilte, en dan mogen ze beginnen met eten. Het maakt niet uit hoe groot de groep is; het eerste deel van de maaltijd wordt meestal in stilte genoten. Ik zie hoe de patiënten vol smaak van hun eten genieten. Zelfs als ze iets niet lusten, zijn ze bereid om het hier te proberen, en vaak ontdekken ze dat het hen prima smaakt. Ook ik word altijd blij van het heerlijke eten dat met zorg wordt bereid door een van onze koks.


Wij helpen bij verslaving.
Heb jij hulp nodig?

020 – 231 00 00
Hulp aanvragen
Chat met ons

Stel jouw vraag
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© 2024 GGZ Interventie | Beelden van Pexels.com of eigen beelden

Nu hulp

Bel ons