Sprankelend Nuchter: Een Magische Kerst Vieren zonder Alcohol!

Duik in de feestdagen op een frisse, nuchtere manier! In Nederland is het bijna een traditie om de feestdagen te vieren met een glaasje in de hand, maar er zijn talloze manieren om Kerst en Oud en Nieuw nuchter en bruisend van gezondheid door te brengen. Vergeet niet: de essentie van Kerst is het koesteren van kostbare momenten met vrienden en familie, het maken van onvergetelijke herinneringen, en dat kan net zo goed zonder alcohol. Proost op een heldere, vreugdevolle feesttijd!

5 Tips voor het Genieten van een Alcoholvrije Kerst

Feestdagen zijn de perfecte gelegenheid om te sprankelen en te schitteren met je behaalde successen! Het is de tijd om de mooie momenten van het afgelopen jaar te vieren en die positieve vibes mee te nemen naar het nieuwe jaar. Het draait allemaal om gezellig samenzijn met onze geliefden, lachen en het creëren van onvergetelijke herinneringen. En weet je? Nuchter zijn tijdens de feestdagen kan net zo bruisend zijn! Met een beetje creativiteit en planning zijn er talloze manieren om volop te genieten zonder een druppel alcohol.

1. Neem Tijd voor Jezelf

Kerst kan soms een beetje overweldigend zijn met alle evenementen en de drukte, vooral als er alcohol in het spel is. Neem daarom bewust wat tijd voor jezelf gedurende de dag. Zoek een rustig plekje op om even te ontspannen, weg van alle hectiek. Dit kan een perfect moment zijn om te ontsnappen aan eventuele triggers. Een paar rustgevende activiteiten om te overwegen zijn:

• Een momentje van meditatie om je gedachten te ordenen.

• Wegduiken in een goed boek.

• Even een dutje doen om op te laden.

• Ontspannen in een warm bad.

• Reflecties vastleggen in een dagboek.

Een frisse neus halen met een korte wandeling in de buurt of door een park kan ook wonderen doen. Het helpt je om je hoofd leeg te maken, tot rust te komen en frisse lucht in te ademen. Als je weer terugkeert naar de festiviteiten, voel je je verfrist en klaar om te genieten van een ontspannen, nuchtere Kerst.

2. Plan je Drankjes van Tevoren

In deze feestelijke periode, waarin de glazen vaak gevuld zijn met alcoholische dranken, kun je schitteren met je favoriete alcoholvrije alternatieven. Of het nu gaat om sprankelende frisdrank, verwarmende thee of een koel alcoholvrij biertje, zorg ervoor dat je goed voorzien bent, waar je ook viert. Verblijf je bij vrienden of familie? Neem het heft in eigen handen door je favoriete drankjes binnen handbereik te houden. Zo kun je lekker genieten van de feestelijkheden, terwijl je trouw blijft aan je nuchtere keuze.

3. Maak een Lijst van Mensen die je kunt Bellen voor Ondersteuning

Een andere uitstekende manier om je voor te bereiden op een nuchtere Kerst is om een lijst te maken van vrienden of familieleden die je kunt bellen als je hulp of extra steun nodig hebt tijdens de feestdagen. Zorg ervoor dat je lijst mensen bevat die je steunen in je herstel.

Een ondersteuningssysteem hebben is essentieel, vooral tijdens de feestdagen. Als je met iemand wilt praten of steun nodig hebt, zijn zij degenen naar wie je kunt gaan.

4.Tijd Doorbrengen met een Sponsor

Verbinding maken met je sponsor of die speciale persoon die je hebt ontmoet tijdens meetings kan een gamechanger zijn tijdens de feestdagen. Zorg dat je hun nummer altijd bij de hand hebt en aarzel niet om te bellen bij uitdagingen of lastige momenten. Onthoud: je ondersteuningssysteem is je geheime wapen als je even vastzit. Samen sta je sterker, en met een beetje extra steun wordt dit seizoen niet alleen draaglijker, maar ook plezieriger.

5. Doe wat Lichaamsbeweging

Een van de beste aspecten van nuchter zijn, is dat je nooit meer last hebt van een kater! Terwijl anderen zich tijdens de feestdagen niet lekker voelen, zal jij je fris en verjongd voelen. Er zijn zoveel voordelen van lichaamsbeweging in herstel, of het nu gaat om een wandeling maken, joggen of yoga beoefenen thuis. Wat voor vorm van lichaamsbeweging of beweging je ook een goed gevoel geeft, doe dat. Opstaan en bewegen op kerstdag zal ervoor zorgen dat je je geweldig voelt over je beslissing om nuchter te blijven.

Tijd voor Nieuwe Tradities!

Kerst is niet magisch door alcohol, maar door de vreugde en het samenzijn. Denk aan kinderen, de grootste kerstfans, die puur genieten zonder een druppel! Neem een moment om te reflecteren op jouw meest memorabele kerstherinneringen – wat maakte ze zo speciaal? Maak een lijst van mensen en momenten waarvoor je dankbaar bent en vier deze.

Feestdagen zijn de perfecte kans om nieuwe, alcoholvrije tradities te starten. Wie zegt dat plezier altijd met een glas in de hand moet? Probeer eens een winterse wandeling, bak samen kerstkoekjes, houd een kerstfilm-marathon of ga lekker schaatsen. Gebruik deze feestdagen om nieuwe activiteiten te ontdekken en onvergetelijke, nuchtere momenten te creëren. Het gaat tenslotte om de tijd die je doorbrengt met dierbaren die kerst zo bijzonder maakt, niet om wat er in je glas zit!


Wij helpen bij verslaving.
Heb jij hulp nodig?

020 – 231 00 00
Hulp aanvragen
Chat met ons

Stel jouw vraag
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© 2024 GGZ Interventie | Beelden van Pexels.com of eigen beelden

Nu hulp

Bel ons