Waarom is 3-MMC opeens zo populair?

Je leest en hoort de laatste tijd veel over de “nieuwe” designerdrug 3-MMC. Wat is 3-MMC en waarom stijgt de drug zo in populariteit?

3-MMC is een afgeleide van de nu illegale drug 4-MMC (Miauw Miauw). Het bestaat sinds 2012. In 2012 werd 4-MMC verboden en werd 3-MMC (Poes) op de markt gebracht. Dit betekent niet dat beide drugs hetzelfde zijn. Wel hebben beiden een vergelijkbaar effect wat door gebruikers vergeleken wordt met XTC en cocaïne.

3-MMC, zoals veel designer drugs worden in zelfgebouwde laboratoria gemaakt. De veiligheid en hygiëne is vaak niet op orde en de samenstellingen kunnen nog eens verschillen wat alle risico’s met zich meebrengt.

Lees meer op Wikipedia over Mephedrone (3-MMC / 4-MMC)

Research Chemicals

3-MMC valt onder de categorie “research chemicals” en betekent letterlijk “onderzoeks chemicaliën”. Het zijn drugs die zijn afgeleid van bestaande illegale drugs maar iets zijn aangepast waardoor ze niet onder de Opiumwet vallen. Ze worden vaak verkocht met de boodschap “niet bestemd voor menselijke consumptie” maar hebben wel dat doel. Vroeger (en nu trouwens nog) worden deze drugs ook als ‘bath salts’ verkocht. Deze drugs heten in de volksmond ‘designer drugs’, omdat ze speciaal ontworpen zijn om de effecten van een andere bestaande illegale drug na te bootsen.

Omdat dit vrij nieuwe drugs zijn en steeds weer nieuwe worden ontwikkeld, is er weinig bekend over de korte en lange termijn effecten op het menselijk lichaam. Omdat ze legaal zijn, betekent dit absoluut niet dat ze veilig zijn. Ze zijn simpelweg nog niet in opgenomen in de Opiumwet. Wat natuurlijk uiteindelijk gebeurt.

Wetgeving NPS

De Nederlandse overheid werkt sinds eind 2020 aan een nieuwe wet die de productie van, de handel in, en het bezit van NPS (Nieuwe Psychoactieve Stoffen, oftewel designerdrugs) verbiedt: ‘Wij werken we nu aan een algeheel verbod op designerdrugs. Zo voorkomen we dat drugsproducenten na een verbod een kleine chemische aanpassing aanbrengen, waardoor weer een nieuwe legale designerdrug ontstaat’. Ergens begin dit jaar (2021) wordt de wetsvoorstel in de Tweede Kamer behandeld.

3-MMC is razend populair

Het is goedkoop, (nog) legaal verkrijgbaar, makkelijk online te bestellen en geeft een opgewekt en blij gevoel. Je ervaart meer zelfvertrouwen, voelt je socialer, verhoogde libido en kan een nachtje (of meer) slaap overslaan.

3-MMC blijkt echter zeer verslavend. De zucht naar meer is zéér sterk direct na het uitwerken. Je ervaart een enorme drang weer te gebruiken als je stopt en voelt je niet meer gemotiveerd zonder het middel. Een opvallende eigenschap van 3-MMC is dat je weinig zin meer hebt in dingen (leuk of verplichte taken en zelfs persoonlijke verzorging) zonder het gebruik. Dit zorgt ervoor dat iemand zeer snel afhankelijk wordt om naar hun gevoel enigszins te functioneren.

Lees hier meer over 3-MMC, de risico’s, verslaving en de afkickverschijnselen

3-MMC in de media

Vanwege de enorme toename in gebruik wordt in de media hier meer aandacht aan besteed. Ook de risico’s en feit dat 3-MMC zeer verslavend is verdiend de aandacht. Het advies is dan ook: probeer 3-MMC niet. Net als GHB, ook een goedkope makkelijk te verkrijgen drug, blijkt 3-MMC al na de eerste paar keer gebruiken erg verslavend.

 

Stel jouw vraag of bel nu: 020 – 231 00 00
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© 2021 GGZ Interventie

Nu hulp

Bel ons