Waarom is 3-MMC opeens zo populair?

Je leest en hoort de laatste tijd veel over de “nieuwe” designerdrug 3-MMC. Wat is 3-MMC? En waarom is de drug ineens zo populair?

3-MMC is een afgeleide van 4-MMC (Miauw Miauw). In 2012 werd 4-MMC illegaal en kwam 3-MMC (Poes) als nieuwe, legale variant op de markt.

Dit betekent niet dat deze twee varianten hetzelfde zijn. Wel hebben zij ongeveer hetzelfde effect. Gebruikers vergelijken de effecten van 3-MMC met drugs als XTC, MDMA en cocaïne.

De drug wordt net als andere groepen designerdrugs in zelfgebouwde laboratoria gemaakt. De veiligheid en hygiëne is hier vaak niet op orde. Tevens kunnen de samenstellingen verschillen wat veel risico’s met zich meebrengt.

Lees meer op Wikipedia over Mephedrone (3-MMC / 4-MMC)

Research Chemicals

3-MMC verslaving3-MMC valt onder de categorie “research chemicals”, dus letterlijk “onderzoeks chemicaliën”. Dit zijn drugs die zijn afgeleid van bestaande illegale drugs, maar net iets aangepast waardoor ze niet onder de Opiumwet vallen. Ze worden vaak verkocht met de boodschap “niet bestemd voor menselijke consumptie” maar hebben dit wel als doel.

Vroeger werden deze drugs ook als ‘bath salts’ verkocht (dit komt overigens nog steeds voor). In de volksmond worden ze ‘designerdrugs’ genoemd. Ze hebben deze naam omdat ze speciaal ontworpen zijn om de effecten van een andere, bestaande illegale drug na te bootsen.

Omdat dit vrij nieuwe drugs zijn en er steeds weer nieuwe worden ontwikkeld, is er weinig bekend over de korte en lange termijn effecten op het menselijk lichaam.

Dat de drugs legaal zijn, betekent absoluut niet dat het gebruik van 3-MMC veilig is. De drug is simpelweg nog niet opgenomen in de Opiumwet. Dit gaat uiteindelijk wel gebeuren natuurlijk.

Wetgeving NPS

De Nederlandse overheid werkt sinds eind 2020 aan een nieuwe wet. Deze wet zal de productie van, de handel in en het bezit van NPS (Nieuwe Psychoactieve Stoffen, oftewel designerdrugs) verbieden.

“Wij werken we nu aan een algeheel verbod op designerdrugs. Zo voorkomen we dat drugsproducenten na een verbod een kleine chemische aanpassing aanbrengen, waardoor weer een nieuwe legale designerdrug ontstaat”.

Het wetsvoorstel zal dit jaar (2021) in de Tweede Kamer worden behandeld.
Update: op Nu.nl 27 mei 2021 Kabinet gaat designerdrug 3-MMC verbieden: ‘Moeten jongeren beschermen’
Update: Sinds 28 oktober is 3-MMC eindelijk verboden! Zie bericht op Rijksoverheid.

3-MMC is razend populair

Het is goedkoop, (nog) legaal verkrijgbaar en makkelijk online te bestellen. Gebruikers voelen zich alert, opgewekt en blij. Ook ervaren ze meer zelfvertrouwen. Je voelt je socialer, hebt een verhoogd libido en je kunt een nachtje slaap (of meer) overslaan.

Dit maakt 3-MMC zeer verslavend. Direct na het uitwerken, heb je behoefte aan meer. Door de heftige kater ervaar je een sterke drang om weer te gebruiken. Je voelt je niet meer gemotiveerd zonder het middel.

Een opvallende eigenschap van de drug is dat je weinig zin hebt in dingen zonder het gebruik. Zowel leuke als verplichte taken en zelfs persoonlijke verzorging kosten meer moeite. Dit zorgt ervoor dat gebruikers zeer snel afhankelijk worden van het middel om enigszins te functioneren.

Lees hier meer over 3-MMC, de risico’s, verslaving en de afkickverschijnselen

3-MMC in de media

De media heeft het toenemende gebruik ook opgevangen. Er wordt extra aandacht besteed aan de risico’s en het feit dat 3-MMC zeer verslavend is. Het advies is dan ook: probeer 3-MMC niet. Net als GHB. Dit is ook een goedkope drug, makkelijk te krijgen en na de eerste paar keer al erg verslavend.


Wij helpen bij verslaving.
Heb jij hulp nodig?

020 – 231 00 00
Hulp aanvragen
Chat met ons

Stel jouw vraag
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© 2024 GGZ Interventie | Beelden van Pexels.com of eigen beelden

Nu hulp

Bel ons