Een Nieuwe Blik op Drugsgebruik in Nederland

Drugsgebruik in Nederland is een onderwerp dat voortdurend evolueert, met nieuwe trends en patronen die aan het licht komen. Het algemene beeld van drugsgebruik binnen onze grenzen is ingewikkeld, gevuld met nuances en verrassende feiten die zelfs de meest geïnformeerde burgers kunnen verbazen. Van de stille toename van cocaïnegebruikers tot de subtiele gevaren van GHB op feesten, er is een breed scala aan aspecten die aandacht verdienen. Of je nu geïnteresseerd bent vanuit een zorgperspectief, beleidsontwikkeling of simpelweg nieuwsgierigheid, het is belangrijk om te begrijpen hoe drugsgebruik zich manifesteert in onze samenleving. Laten we duiken in enkele van de meest opmerkelijke en recent ontdekte feiten over drugsgebruik in Nederland, die samen een completer beeld schetsen van deze continue veranderende dynamiek.

Veel Nederlanders Proberen Drugs

In 2022 gaf 10% van de Nederlandse volwassenen, dat zijn ongeveer 1,4 miljoen mensen, toe dat ze dat jaar drugs hadden gebruikt. Dit laat zien dat drugsgebruik onderdeel uitmaakt van de realiteit voor een aanzienlijk deel van de bevolking.

Een Stijging in Cocaïnegebruik

Tussen 2020 en 2022 zagen we een opvallende toename in het aantal mensen dat cocaïne gebruikt – van 1,6% naar 2,4%. Dit wijst op een groeiende trend die niet over het hoofd gezien mag worden.

GHB gebruik op Feesten

GHB wordt gebruikt op feesten en festivals, omdat je er ‘losser’ van wordt. Van GHB kan je echter al snel per ongeluk te veel nemen. Als dat gebeurt kun je buiten bewustzijn raken (‘out gaan’).

De Risico’s van GHB en Alcohol

Zelfs een kleine hoeveelheid GHB in combinatie met alcohol kan levensbedreigend zijn, vooral wat betreft ademhalingsproblemen. Dit is een risico dat veel gebruikers onderschatten.

Cocaïneverslaving in Nederland

In 2021 waren er ruim 38.000 Nederlanders verslaafd aan cocaïne, maar slechts een klein deel daarvan zocht klinische hulp. Dit onderstreept het belang van toegankelijke hulp en voorlichting over verslavingsrisico’s.

Het Verslavingsrisico

Voor cocaïne ligt het risico om verslaafd te raken vrij hoog. Van de mensen die cocaïne proberen, eindigt ongeveer 15-20% met een verslaving. Dit percentage benadrukt de potentieel verslavende aard van de drug.

GGZ Interventie helpt!

Deze feiten over drugsgebruik in Nederland benadrukken de constante noodzaak voor voorlichting, bewustwording, en toegankelijke hulp voor hen die kampen met drugsgerelateerde problemen. Bij GGZ Interventie begrijpen we deze behoefte diep en zijn we toegewijd aan het bieden van de noodzakelijke ondersteuning voor iedereen die zich op het pad van herstel bevindt. Ons aanbod omvat een breed scala aan diensten, van preventie tot behandeling, allemaal ontworpen om tegemoet te komen aan de unieke behoeften van onze patiënten en hun families.

Als je op zoek bent naar hulp of iemand kent die dat nodig heeft, onthoud dan dat GGZ Interventie er is om te helpen. Samen zetten we ons in voor een toekomst in herstel, met de nodige ondersteuning en middelen beschikbaar voor iedereen die ze nodig heeft.

ℹ️ Behandellocaties voor verslaving

Ervaringsverhalen

Bron: drugsinfo.nl


Wij helpen bij verslaving.
Heb jij hulp nodig?

020 – 231 00 00
Hulp aanvragen
Chat met ons

Stel jouw vraag
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© 2024 GGZ Interventie | Beelden van Pexels.com of eigen beelden

Nu hulp

Bel ons