Ervaringsverhaal van Joost

Dit is het verhaal van Joost (pseudoniem). Een eerlijk verhaal. Wij hopen dat jij als lezer inspiratie en vooral motivatie krijgt ook in herstel te gaan. Mocht jij hulp nodig hebben, neem gerust contact met ons op. Of chat anoniem online op de website! Wij staan voor je klaar. Je staat er niet alleen voor!

[rt_reading_time label="Leestijd:" postfix="minuten" postfix_singular="minuut"]
Nu geen tijd? E-mail deze pagina naar jezelf en lees hem later.

Ik ben 32 jaar, afkomstig uit Friesland, ruim 15 jaar verslaafd geweest en inmiddels bijna een jaar clean.

Voordat ik verslaafd werd was ik erg druk op school. Ik had veel vrienden, kon goed voetballen en was erg sociaal. Later is bij mij ADHD vastgesteld wat de onrust en drukte op school verklaarde.

Rond mijn zestiende ben ik begonnen met het roken en verkopen van wiet op school. Later ben ik ook cocaïne gaan verkopen, de combinatie van cocaïne en alcohol hielp mij om te gaan met de dagelijkse strubbelingen en zorgde dat ik steeds minder hoefde te voelen. Naast de middelen raakte ik ook verslaafd aan gokken.

Het begon eerst met een paar keer per week maar al snel ben ik dagelijks gaan gebruiken. Negatieve gebeurtenissen in mijn leven of dingen die fout gingen wilde ik niet voelen en negeerde ik door cocaïne, wiet, alcohol en gokken. Alles om maar niet meer te voelen.

In 2013 heb ik voor de eerste hulp gezocht, ik heb toen een detox gehad en daarna kreeg ik ambulante hulp. Al snel viel ik terug en ben ik blijven gebruiken. Tot juli 2021 mijn vrienden mij confronteerde met mijn gebruik en gedrag. Zij hielden een soort interventie en lieten mij zien dat ik verward gedrag vertoonde en dat het zo niet langer door kon gaan. Dit is het moment dat ik zelf GGZ Interventie heb gebeld en begin augustus kon ik terecht voor een intake. Vanaf toen ging het snel en eind augustus zal ik al in de kliniek. Na een week detox, ben ik in Bilthoven opgenomen voor 28 dagen. Het advies was om na mijn opname door te gaan naar een safehouse en hier verblijf ik nog steeds. Ik ben heel dankbaar dat ik zo snel ben geholpen en werd opgenomen. 

Tijdens mijn behandeling kwam ik mezelf tegen en liep ik tegen mijn ego en machogedrag aan. Ik vond het zwak om mijn emoties en kwetsbare kan te laten zien. Ik wist dat dit moest veranderen, wilde mij leren openstellen, eerlijk zijn en mijn gevoelens en emoties te delen. Dit was nieuw voor mij en heb ik nooit laten zien. Ik vond het heel eng mij open te stellen maar door de suggestie op te volgen gaat dit steeds beter.

Mijn familie en vrienden hebben mij tijdens dit proces continu gesteund en ik ben heel dankbaar voor hun hulp. Zij hebben mij naar kliniek gebracht en schadebrieven geschreven om mij te helpen in mijn proces naar herstel. Nog steeds heb ik heel veel aan hun steun.

Na 15 jaar kan ik eindelijk zeggen dat het echt goed met mij gaat, ik voel mij weer mens. Ik waardeer de kleine dingen, ik leer elke dag iets nieuws en de drang die ik had om te gebruiken is weg. Mijn manier van denken is veranderd en ik kan mijn emoties laten zien. Ik heb structuur in mijn leven, iets wat ik lang heb moeten missen. Ook vraag ik hulp als ik dat nodig heb en loop ik niet meer weg voor mijn problemen.

Mijn lichaam heeft een behoorlijke klap gehad van mijn gebruik. Maar ik ben aan het begin van mijn herstel en voel mij fit. Ik ben gezond en ik ben zo dankbaar voor mijn “tweede leven”. Door de hulp en behandeling heb ik weer perspectief in mijn leven gekregen en maak ik toekomstplannen.

Ik blijf de 12 stappen volgen, ik ga naar meetings, ik heb een goede relatie met mijn familie en vrienden waar ik veel van hou en ik maak nu alles bewust mee.

Het is echt de moeite waard in behandeling te gaan! Ook de keuze om na mijn opname met andere mensen met een verslaving in een safehouse te wonen vind ik heel waardevol.


Wij helpen bij verslaving.
Heb jij hulp nodig?

020 – 231 00 00
Hulp aanvragen
Chat met ons

Stel jouw vraag
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© 2024 GGZ Interventie | Beelden van Pexels.com of eigen beelden

Nu hulp

Bel ons