Hoe herken je alcoholisme?

Op zijn tijd kan een alcoholisch drankje best gezellig zijn, maar wanneer wordt alcoholgebruik een probleem? Misschien heb je een familielid of vriend(in) waarvan je vermoedens hebt dat hij of zij een drankprobleem heeft. Of misschien twijfel jij over je drankgebruik? Hoe kom je erachter of het inderdaad om alcoholisme gaat? In dit artikel lichten we alcoholisme toe, om het zo beter te herkennen.

Stel je voor, je broer of zus lijkt de laatste tijd steeds meer naar de alcohol te grijpen. Je vraagt je af, is dit pas net gaande of is dit mij nog niet eerder opgevallen? Het zou zomaar kunnen zijn dat het langs je heen is gegaan, want er kunnen zomaar jaren overheen gaan voor een alcoholverslaving herkend wordt.

Maar ook bij jezelf kan een alcoholverslaving er langzaam insluipen. Misschien denk je dat je prima kunt stoppen met drinken. Maar als je heel eerlijk naar jezelf kijkt… drink je alcohol omdat je anders moeilijk kunt ontspannen? Of om bepaalde emoties minder te voelen? Mis je alcohol als je doordeweeks niet of minder drinkt?

Wanneer ben je alcoholist?

Kort antwoord: als je niet meer zonder alcohol kunt. Je ervaart lichamelijke en psychische ontwenningsverschijnselen wanneer je niet drinkt.

Een alcoholverslaving kan moeilijk te herkennen zijn. De verslaafde heeft over de jaren heen waarschijnlijk manieren gevonden zijn/haar alcoholisme te verbergen voor anderen maar ook voor zichzelf. Flessen worden verstopt, wanneer er veel wordt gedronken is er altijd een excuus, er wordt ontkent en gemanipuleerd. Zo kan alcoholisme jarenlang door gezins- en familieleden niet worden opgevallen. Iets waar je als naaste zeker niet schuldig over moet voelen.

Verder zou je alcoholisme kunnen vermoeden als er op vreemde tijden wordt gedronken, afspraken moeilijk worden nagekomen, financiële problemen zijn ontstaan, jij of je naast opvallend is aangekomen of juist afgevallen (of in het algemeen slecht eet). Ook als hij of zij zichzelf minder goed verzorgd, bepaalde situaties vermijdt welke hij of zij vroeger dat juist niet deed, veel kauwgom of andere middelen eet om een vermoedelijke “drank” lucht te verdoezelen, wisselende stemmingen heeft of vaak vergeetachtig is.

Er zijn ook lichamelijke symptomen die sterk wijzen op een alcoholprobleem. Zoals trillen, zweten, verwarring, regelmatig ziek zijn, leveraandoeningen, hart- en vaatziekten, infecties, ernstige psychische aandoeningen en in het ergste geval psychose, hartfalen en hersenbeschadiging. Alcoholisme is uiteindelijk altijd dodelijk.

Probeer dus de genoemde signalen goed te herkennen en wacht niet te lang met het zoeken van hulp voor jezelf of jouw naaste. Maak het bespreekbaar. Verslaving is een ziekte, geen keuze. Bespreek het ook met andere familieleden of vrienden.

Ga ook na wat de beweegredenen zijn om vaak alcohol te drinken. Voor de gezelligheid? Voor de ontspanning? Uit gewoonte? Of omdat jij of hij zich alleen beter kan voelen met alcohol op? Over vaak alcohol drinken gesproken, wat is eigenlijk vaak / te veel? Het advies is niet meer dan 1 a 2 glazen per keer te drinken en niet vaker dan 2 maal per week. Wordt er meer gedronken, betekent dit niet dat er meteen sprake is van verslaving maar misschien wel over problematisch drinkgedrag welke tot een verslaving kan ontwikkelen.

Hoe verder als je vermoedt dat een dierbare alcoholist is?

Denk je bijna zeker dat je dierbare een alcoholprobleem heeft? Dan is het zaak in te grijpen, gezien alcoholisme veel negatieve gevolgen met zich meebrengt. Denk hierbij aan lichamelijke, psychische, sociale en financiële problemen. Probeer het bespreekbaar te maken en betrek hier andere familieleden en eventuele vrienden bij. Besef dat verslaving echt een ziekte is en dat niemand er bewust voor kiest om verslaafd te worden. De redenen waarom iemand meer is gaan drinken kan vele oorzaken hebben. Toon dus ook begrip en wees niet boos. Maar wind er ook geen doekjes om en blijf eerlijk. Stel grenzen.

Denk jij dat je alcoholist bent?

Die vraag kun je misschien zelf al beantwoorden. Maar als je toch twijfelt, schaam je niet dit met ons of jouw huisarts te bespreken. Alcoholisme komt ontzettend veel voor. Je hebt er niet zelf voor gekozen verslaafd aan alcohol te raken. Je bent niet alleen. Er is hulp!

Herstellen van alcoholisme

Iemand die verslaafd is aan alcohol kan niet zomaar ‘cold turkey’ stoppen. De ontwenningsverschijnselen kunnen levensgevaarlijk zijn. Afbouwen en detox moet onder professionele begeleiding gebeuren. Het is daarom niet verstandig de verslaafde of jezelf op één of andere manier te dwingen plotseling te stoppen met alcohol. Daar tegenover staat dat het bijna onmogelijk is zelfstandig af te bouwen. Professionele hulp is daarom in bijna alle gevallen echt nodig.

Een succesvolle behandeling kan alleen wanneer de verslaafde echt gemotiveerd is te stoppen. Gedwongen opname is niet mogelijk en werkt ook niet. Een interventie met familie en vrienden kan helpen de verslaafde in te zien dat dit niet zo langer kan doorgaan.

Ben je zelf alcoholist? Schroom niet contact met ons op te nemen. Er is echt hulp. Ook jij kan stoppen met drinken!

Vraag professionele hulp!
Bel ons op 020 – 231 00 00 of stuur een e-mail: info@ggzinterventie.nl

Verder lezen over alcoholisme?


Wij helpen bij verslaving.
Heb jij hulp nodig?

020 – 231 00 00
Hulp aanvragen
Chat met ons

Stel jouw vraag
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

© 2024 GGZ Interventie | Beelden van Pexels.com of eigen beelden

Nu hulp

Bel ons