Hoe herken je alcoholisme?

Op zijn tijd kan een alcoholisch drankje best gezellig zijn, maar wanneer wordt alcoholgebruik een probleem? Misschien heb je een familielid of vriend(in) waarvan je vermoedens hebt dat hij of zij een alcoholprobleem heeft. Maar hoe kom je erachter of het inderdaad om een alcoholverslaving gaat? In dit artikel lichten we alcoholisme toe, om het zo beter te herkennen.

Stel je voor, je broer of zus lijkt de laatste tijd steeds meer naar de alcohol te grijpen. Je vraagt je af, is dit pas net gaande of is dit mij nog niet eerder opgevallen? Het zou zomaar kunnen zijn dat het langs je heen is gegaan, want er kunnen zomaar jaren overheen gaan voor een alcoholverslaving herkend wordt.

Alcoholisme herkennen

Een alcoholverslaving kan moeilijk te herkennen zijn. De verslaafde heeft over de jaren heen waarschijnlijk manieren gevonden zijn/haar alcoholprobleem te verbergen voor anderen maar ook voor zichzelf. Flessen worden verstopt, wanneer er veel wordt gedronken is er altijd een excuus, er wordt ontkent en gemanipuleerd. Zo kan een alcoholverslaving jarenlang door gezins- en familieleden niet worden opgevallen. Iets waar je als naaste zeker niet schuldig over moet voelen.

Verder zou je alcoholisme kunnen vermoeden als jouw naaste op vreemde tijden wil drinken, afspraken moeilijk nakomt, financiële problemen heeft, opvallend is aangekomen of juist afgevallen of slecht eet. Ook als hij of zij zichzelf minder goed verzorgd, bepaalde situaties vermijdt welke hij of zij vroeger dat juist niet deed, veel kauwgom of andere middelen eet om een vermoedelijke “drank” lucht te verdoezelen, wisselende stemmingen heeft of vaak vergeetachtig is.

Er zijn ook lichamelijke symptomen die sterk wijzen op een alcoholprobleem. Zoals trillen, zweten, verwarring, regelmatig ziek zijn, leveraandoeningen, hart- en vaatziekten, infecties, ernstige psychische aandoeningen en in het ergste geval psychose, hartfalen en hersenbeschadiging. Alcoholisme is uiteindelijk altijd dodelijk.

Probeer dus de genoemde signalen goed te herkennen en wacht niet te lang met het zoeken van hulp voor jouw naaste. Maak het bespreekbaar. Grote kans dat hij of zij zal ontkennen, maar laat dat je niet ontmoedigen. Verslaving is een ziekte, geen keuze. Bespreek het ook met andere familieleden of vrienden van de vermoedelijke verslaafde. Zijn hun ook dingen opgevallen?

Ga ook na wat de beweegredenen zijn van je naaste om vaak alcohol te drinken. Voor de gezelligheid? Voor de ontspanning? Uit gewoonte? Of omdat hij of zij zich alleen beter kan voelen met alcohol op? Over vaak alcohol drinken gesproken, wat is eigenlijk vaak / te veel? Het advies is niet meer dan 1 a 2 glazen per keer te drinken en niet vaker dan 2 maal per week. Wordt er meer gedronken, betekent dit niet dat er meteen sprake is van verslaving maar wel over problematisch drinkgedrag welke tot een verslaving kan ontwikkelen.

Hoe verder als je vermoedt dat je naaste alcoholist is?

Denk je bijna zeker dat je naaste een alcoholprobleem heeft? Dan is het zaak in te grijpen, gezien alcoholisme veel negatieve gevolgen met zich meebrengt. Denk hierbij aan lichamelijke, psychische, sociale en financiële problemen. Probeer het bespreekbaar te maken en betrek hier andere familieleden en eventuele vrienden bij. Besef dat verslaving echt een ziekte is en dat niemand er bewust voor kiest om verslaafd te worden. De redenen waarom iemand meer is gaan drinken kan vele oorzaken hebben. Toon dus ook begrip en wees niet boos. Maar wind er ook geen doekjes om en blijf eerlijk. Stel grenzen.

Iemand die verslaafd is aan alcohol kan niet zomaar ‘cold turkey’ stoppen. De ontwenningsverschijnselen kunnen levensgevaarlijk zijn. Afbouwen en detox moet onder professionele begeleiding gebeuren. Het is daarom niet verstandig de verslaafde op één of andere manier te dwingen plotseling te stoppen met alcohol. Daar tegenover staat dat het bijna onmogelijk is zelfstandig af te bouwen. Professionele hulp is daarom in bijna alle gevallen echt nodig.

Een succesvolle behandeling kan alleen wanneer de verslaafde echt gemotiveerd is te stoppen. Gedwongen opname is niet mogelijk en werkt ook niet. Een interventie met familie en vrienden kan helpen de verslaafde in te zien dat dit niet zo langer kan doorgaan.

Vraag professionele hulp!
Bel ons op 020 – 231 00 00 of stuur een e-mail: info@ggzinterventie.nl

Verder lezen over alcoholisme?

Stel jouw vraag of bel nu: 020 – 231 00 00
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© 2020 GGZ Interventie

Nu hulp

Bel ons