Softdrugs? Die zijn niet verslavend, toch?

Of toch wel… Softdrugs zoals cannabis, maar ook slaapmiddelen, kalmeringsmiddelen en hallucinogene paddenstoelen kunnen wel degelijk leiden tot een verslaving. Waar voorheen werd gedacht dat softdrugs hoogstens geestelijk verslavend konden zijn, weten we tegenwoordig helaas beter.

Jaarlijks worden maar liefst 11.000 mensen behandeld aan een wietverslaving!

Een bekend voorbeeld van iemand die leed onder een wietverslaving is rapper Ronnie Flex, die op zijn Instagram openheid van zaken gaf. En daarmee is hij één van de vele die toegeeft aan deze verslaving. In Nederland worden jaarlijks zo’n 11.000 mensen behandeld aan een wietverslaving. Een klein aantal als je dit vergelijkt met het aantal Nederlanders die jaarlijks cannabis gebruiken, dit zijn maar liefst 900.000 mensen. Uit de meest recente cijfers, die dateren uit 2007-2009, blijkt dat 29.300 mensen cannabisafhankelijk, anders gezegd verslaafd, waren. Naast deze groep waren er ook 40.200 cannabismisbruikers, ook wel problematische blowers te noemen die dicht tegen een verslaving zaten.

Cijfers en data: Nationale Drugs Monitor 2017

Bijna 20% van alle volwassenen gebruiken (vrijwel) dagelijks cannabis

De opvatting dat softdrugs niet verslavend zijn, kan komen omdat de weg naar een verslaving aan softdrugs veel langer is dan die naar een heroïne of cocaïneverslaving. Dit is onder andere te wijten aan de hoeveelheid werkzame middelen die de drugs bevatten. In de afgelopen jaren is de werkzame stof THC in de nederwiet fors toegenomen, wat van grote invloed kan zijn op een eventuele verslaving. Maar ook de mate van gebruik is van grote invloed of iemand verslaafd raakt. Zo gebruikte in 2017 19,3% van de volwassenen (vrijwel) dagelijks cannabis. Toch hoeft niet iedereen die zeer frequent softdrugs nuttigt in de problemen te komen. In een artikel over cocaïneverslaving hebben wij al eens geschreven waarom de één wel verslaafd raakt aan een bepaalde drug en de ander niet. Zo hebben onder andere je genen, opvoeding, omgeving en cultuur invloed op of jij verslaafd raakt of niet.

Naast dat veel mensen softdrugs ‘recreatief’ gebruiken, heeft het ook een medicinale functie. Zo kan het nuttig zijn voor mensen met slaapproblemen of pijnklachten. Uit onderzoek is gebleken dat cannabis werkzaam kan zijn bij aandoeningen als multiple sclerose (MS), ruggenmergschade, misselijkheid als gevolg van medicatie en bestraling bij kanker en langdurige pijn van neurogene aard zoals fybromyalgie en tics bij het syndroom van Gilles de la Tourette. Cannabis wordt door artsen pas voorgeschreven wanneer gangbare behandelingen niet blijken te werken.

Wat zijn softdrugs?

Dat softdrugs zowel voor- als nadelen met zich meebrengt is wel gebleken. Maar welke softdrugs zijn tegenwoordig populair? En welke gevolgen brengt een softdrugs verslaving met zich mee?

De Opiumwet maakt onderscheid in hard- en softdrugs. In lijst I worden de harddrugs opgenomen, lijst II van de Opiumwet de softdrugs. De drugs op lijst II brengen minder grote risico’s met zich mee dan de harddrugs op lijst I. De meest populaire softdrugs zijn cannabis zoals hasj en wiet, gevolgd door slaapmiddelen, kalmeringsmiddelen zoals Valium en Seresta en paddenstoelen (paddo’s). Door het onderscheid wat door de twee lijsten wordt gemaakt, kunnen regels zoals het gedogen van de verkoop van softdrugs in coffeeshops opgesteld worden.

Bij een softdrugs verslaving kunnen ook ontwenningsverschijnselen opspelen

Op het moment dat verslaving toch om de hoek komt kijken, is er sprake van afhankelijkheid aan de drugs. Dit kan zowel op geestelijk als lichamelijk vlak optreden. Geestelijke afhankelijkheid houdt in dat je het gevoel hebt dat je je zonder de drugs niet prettig voelt of de drugs nodig hebt om te ontvluchten aan de werkelijkheid. Bij een softdrugs verslaving kunnen ook ontwenningsverschijnselen opspelen, dit is echter niet vaak het geval of de verschijnselen zijn slechtst mild.

Een verslaving brengt gevolgen met zich mee. Wat deze gevolgen zijn, is per persoon verschillend. Zo kun je door een softdrugs verslaving lichamelijke, psychische, sociale en financiële problemen krijgen. Depressies en het verliezen van de werkelijkheid, gedragsverandering en verslechterde werk-/studieresultaten zijn zomaar een paar gevolgen van een softdrugs verslaving.

Ben jij of een naaste verslaafd aan softdrugs?

Er is hulp! Wij behandelen de ziekte van verslaving. Helaas wordt verslaving aan softdrugs niet vergoed door de basis zorgverzekering. Maar er zijn mogelijkheden behandeld te worden aan jouw verslaving met onze particuliere verslavingszorg. Ben je naast softdrugs ook verslaafd aan alcohol of harddrugs? Dan wordt de behandeling wel volledig vergoed door de zorgverzekering. Neem gerust contact op voor informatie en de mogelijkheden die wij jou kunnen bieden.

Wacht niet langer! Erg is hulp!

Bel: 020 – 231 00 00
E-mail: info@ggzinterventie.nl
Of vul direct het intakegesprek aanvraagformulier in!

Verder lezen over wietverslaving?

Stel jouw vraag of bel nu: 020 – 231 00 00
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© 2021 GGZ Interventie

Nu hulp

Bel ons