Amsterdam, 18 Maart 2020
Zuid-Afrika heeft afgelopen jaren een belangrijke rol gespeeld voor Nederlandse patiënten die behandeld moeten worden voor verslaving, en bij wie het risico op terugval tijdens behandeling in Nederland hoog ingeschat wordt. Door de huidige maatregelen i.h.k.v. de corona-crisis en de onvoorspelbaarheid van verdere reisbeperkingen worden patiënten nu gerepatrieerd naar Nederland.
“Deze beslissing is helaas noodzakelijk”, aldus Nikki de Wit, bestuurder van GGZ Interventie met klinieken in Nederland en Zuid-Afrika. “Steeds meer landen sluiten hun grenzen, visums worden ingetrokken, en in zowel binnen- als buitenland worden steeds meer corona-infecties vastgesteld. Hierin moeten ook wij als verslavingszorginstelling onze verantwoordelijkheid nemen; wij willen niet riskeren dat onze patiënten vast komen te zitten in Zuid-Afrika, of dat onze patiënten geen toegang hebben tot goede ziekenhuizen wanneer het coronavirus zich verder in Zuid-Afrika verspreid. Werken aan verslaving betekent ook verantwoordelijkheid nemen, plannen maken voor onverwachte situaties en risico’s zoveel mogelijk beperken; met dit gedachtegoed handelen wij ook in deze tijd.”
Afgelopen zondag sprak de Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa het land toe, waarin hij een reisverbod, visum-intrekkingen en quarantaines aankondigde, en waarin ook Nederland genoemd werd als een van de 8 risicolanden. Eerder vandaag kwam nieuws naar buiten over een Nederlandse toerist in Zuid-Afrika die bestempeld is als superverspreider, en met diens corona-besmetting onwetend en onopzettelijk heeft gezorgd voor de sluiting van dertig wijnhuizen en -boerderijen tijdens een rondreis door de Kaapse wijnlanden. Mogelijk zet dit de terugreismogelijkheden voor gestrande toeristen en patiënten nog verder op scherp. GGZ Interventie reageert opgelucht; ‘Zowel patiënten als familieleden zaten dit weekend in onzekerheid of terugreis nog mogelijk zou zijn, maar gelukkig hebben wij tijdig vluchten kunnen boeken en de laatste patiënten landden op vrijdag in Nederland’. Ook andere Nederlandse klinieken in Kaapstad hebben hun deuren reeds gesloten, en vliegen hun patiënten uiterlijk vrijdag naar huis. Het ziet er daarentegen ook naar uit dat sommige klinieken het nieuws minder serieus hebben genomen en hun patiënten weken vast komen te zitten.
In Nederland kan verslavingsbehandeling gewoon voortgezet worden, en de Nederlandse klinieken blijven voorlopig open. “Wij hanteren naast de richtlijnen van het RIVM ook extra eigen maatregelen. De therapiegroepen houden wij kleiner dan normaal, wij maken de gezamenlijke ruimtes vaker schoon en houden alle patiënten op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Er zijn extra strenge regels voor personeel en nieuwe opnames, iedereen met zelfs lichte symptomen wordt geweerd, en er wordt geen bezoek meer ontvangen. Cliënten die naar Zuid-Afrika zouden gaan hebben inmiddels allen behandeling in onze kliniek in Bilthoven aangeboden gekregen. Ook in deze vreemde tijd blijven wij ons voor 200% inzetten om de zorg voor de ziekte van verslaving voort te laten zetten.”