We leven in een zeer onzekere tijd door de COVID-19 pandemie. Naast dat dit tot de nodige zorgen leidt, worden we in onze sociale contacten zeer beperkt. Dit is nodig om het risico op besmetting van jezelf en anderen te verminderen maar kan tot psychische klachten en eenzaamheid leiden.
De mens is een sociaal dier. Oogcontact, lichamelijk contact, het bezoeken van vrienden en familie is onderdeel van de primaire levensbehoeften. Gelukkig dat er in deze digitale wereld veel mogelijkheden zijn contact te onderhouden en hebben wij afgelopen zomer wat meer vrijheid kunnen genieten maar nu met de tweede golf, vallen we terug in de isolatie.
Het RIVM adviseert weer thuis te werken, evenementen zijn afgelast, horeca moet vroeg sluiten, je moet alleen boodschappen doen en we hebben het dringende advies gekregen mondkapjes te dragen.
Helaas is dit voor veel mensen een trigger om (weer) te gebruiken. Men zoekt ontspanning thuis en grijpt sneller naar de alcohol, drugs of medicatie. Vooral voor verslaafden in herstel kan dit een uitdagende tijd worden. Verveling, onzekerheid, stress en isolement kan voor velen een trigger zijn om terug te vallen.
Op nu.nl verscheen een artikel dat Ketamine nu vaker wordt gebruikt vergeleken met cocaïne en amfetamines.
Hallucinerende drugs
Ook wij merken een stijgende hulpvraag voor verslavingen aan hallucinerende drugs zoals GHB. GHB is een gevaarlijke drug waarbij een groot risico is op overdosering en de verslaving zeer hardnekkig kan zijn. Iemand die verslaafd is aan GHB moet om de 3 tot zelfs 2 uur een dosering nemen om heftige ontwenningsverschijnselen op te heffen.
Maar niet alleen alcohol en drugs worden tijdens Corona meer gebruikt. Ook wordt er meer gegokt. Een gokverslaving kan zeer negatieve gevolgen hebben. Denk aan financiële problemen maar ook sociaal en maatschappelijk. Men raakt in nog verder isolement.
Ook tijdens Corona gaat verslavingszorg door
Het is belangrijk dat wanneer je merkt dat je meer drinkt, gebruikt of gokt, je snel hulp zoekt. Zeker als je al een verslaving hebt en dreigt terug te vallen. Tijdens Corona is er nog steeds verslavingszorg mogelijk. Ambulante en klinische behandelingen worden nog altijd aangeboden en het volgen van een nazorgtraject en het onderhouden van contact met fellows (digitaal) is zeer belangrijk.
Ben jij bang dat je teveel drinkt, gebruikt of gokt en heb jij hulp nodig? Schroom dan niet contact op te nemen. Dit kan telefonisch, per e-mail of chat met ons op de website.
Bel: 020 – 231 00 00
E-mail: info@ggzinterventie.nl
Of chat als we online zijn op de website!