Dealen met Designerdrugs

Je hoort het steeds vaker in de media, designerdrugs. Drugs die lijken op andere drugs maar legaal verkrijgbaar zijn en vaak een stuk goedkoper dan de illegale drugs.

Designerdrugs of beter gezegd: Nieuwe Psychoactieve Stoffen ook wel Research Chemicals genoemd, zijn drugs die de werking van een bekende illegale drug nabootst maar waarvan een klein deel van de molecuul is aangepast waardoor die (nog) niet is opgenomen in de Opiumwet.

Omdat ze legaal te verkrijgen zijn, betekent dit zeker niet dat ze veilig zijn. Tegendeel is zelfs waar. De drugs zijn nieuw en de gevolgen en werking van gebruik nog te onbekend. Ze worden vaak niet onder hygiënische of veilige omstandigheden in eigen laboratoria (bijvoorbeeld een zolderkamer, schuurtje of leegstaande loods) gemaakt. En je kan nooit zeker weten wat je hebt gekocht.

Crystal Meth, een beter bekende designdrug, is ook een drug dat in een “laboratorium” wordt gemaakt door het mengen en ‘koken’ van zeer gevaarlijke stoffen. Het was ontwikkeld om de effecten van andere drugs na te bootsen en goedkoop aan te bieden. Waar bijvoorbeeld heroïne en cocaïne stoffen zijn die in de natuur voorkomen, zijn designerdrugs dus synthetisch. Wat natuurlijk voorkomende drugs overigens niet beter of veiliger maakt.

Nieuw programma van Spuiten en Slikken: Dealen met Designerdrugs

Het programma Spuiten en Slikken van BNNVARA onderzoekt Designerdrugs in hun nieuwe programma “Dealen met Designerdrugs”. Elke vrijdag is een nieuwe aflevering te zien.

GGZ Interventie heeft deelgenomen aan het programma en wij komen in aflevering 3 aan het woord!

Bekijk hieronder de afleveringen
Wij zullen elk nieuwe aflevering hieronder plaatsen.

Aflevering 1: Hoe veilig is 3-MMC?

In de vierdelige serie ‘Dealen met Designerdrugs’ duikt Jurre in de wereld van 3-MMC. Hij onderzoekt welke mensen er hard gaan op 3-MMC, wie er geld verdient aan de legale verkoop van de drugs en spreekt met mensen wiens levens zijn verwoest door het middel. Ook probeert hij de drug zelf, om erachter te komen wat 3-MMC toch zo ontzettend populair maakt.

In deze aflevering onderzoekt Jurre het middel. Want: wat zijn designerdrugs precies? Hij bestelt 3-MMC online, laat het middel testen in een lab en bezoekt een verkoper.

Meer weten over Designerdrugs?

Lees onze artikelen:

Stel jouw vraag of bel nu: 020 – 231 00 00
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© 2021 GGZ Interventie | Beelden van Pexels.com of eigen beelden

Nu hulp

Bel ons