Dealen met Designerdrugs

Je hoort het steeds vaker in de media, designerdrugs. Drugs die lijken op andere drugs maar legaal verkrijgbaar zijn en vaak een stuk goedkoper dan de illegale drugs.

Designerdrugs of beter gezegd: Nieuwe Psychoactieve Stoffen ook wel Research Chemicals genoemd, zijn drugs die de werking van een bekende illegale drug nabootst maar waarvan een klein deel van de molecuul is aangepast waardoor die (nog) niet is opgenomen in de Opiumwet.

Omdat ze legaal te verkrijgen zijn *, betekent dit zeker niet dat ze veilig zijn. Tegendeel is zelfs waar. De drugs zijn nieuw en de gevolgen en werking van gebruik nog te onbekend. Ze worden vaak niet onder hygiënische of veilige omstandigheden in eigen laboratoria (bijvoorbeeld een zolderkamer, schuurtje of leegstaande loods) gemaakt. En je kan nooit zeker weten wat je hebt gekocht.

* Sinds 28 oktober is 3-MMC eindelijk verboden! Zie bericht op Rijksoverheid.

Crystal Meth, een beter bekende designdrug, is ook een drug dat in een “laboratorium” wordt gemaakt door het mengen en ‘koken’ van zeer gevaarlijke stoffen. Het was ontwikkeld om de effecten van andere drugs na te bootsen en goedkoop aan te bieden. Waar bijvoorbeeld heroïne en cocaïne stoffen zijn die in de natuur voorkomen, zijn designerdrugs dus synthetisch. Wat natuurlijk voorkomende drugs overigens niet beter of veiliger maakt.

Nieuw programma van Spuiten en Slikken: Dealen met Designerdrugs

Het programma Spuiten en Slikken van BNNVARA onderzoekt Designerdrugs in hun nieuwe programma “Dealen met Designerdrugs”. Elke vrijdag is een nieuwe aflevering te zien.

GGZ Interventie heeft deelgenomen aan het programma en wij komen in aflevering 3 aan het woord!

In de vierdelige serie ‘Dealen met Designerdrugs’ duikt Jurre in de wereld van 3-MMC. Hij onderzoekt welke mensen er hard gaan op 3-MMC, wie er geld verdient aan de legale verkoop van de drugs en spreekt met mensen wiens levens zijn verwoest door het middel. Ook probeert hij de drug zelf, om erachter te komen wat 3-MMC toch zo ontzettend populair maakt.

Bekijk hieronder de afleveringen
Wij zullen elk nieuwe aflevering hieronder plaatsen.

Afl. 1: Hoe veilig is 3-MMC?

In deze aflevering onderzoekt Jurre het middel. Want: wat zijn designerdrugs precies? Hij bestelt 3-MMC online, laat het middel testen in een lab en bezoekt een verkoper.

Afl. 2: Hoe is 3-MMC als partydrug?

In deze aflevering gaat Jurre langs bij een groep partygebruikers. Wat maakt 3-MMC zo leuk? En hij bezoekt Gallyon, bij haar ging net mis na teveel feesten op 3-MMC.

Afl. 3: Wat als je verslaafd raakt aan 3-MMC?

In deze aflevering gaat Jurre langs bij Joost, hij is al jarenlang verslaafd aan 3-MMC en probeert af te kicken. Ook spreekt hij een burgemeester uit Oost-Nederland die zich zorgen maakt over het designerdrugsprobleem in zijn regio. In deze aflevering is onze Wilma Everaardt (verpleegkundig specialist GGZ) aan het woord.

Afl. 4: Werkt een verbod op 3-MMC?

In deze aflevering volgt Jurre Joost onderweg naar de afkickkliniek. Daarnaast gaat hij een avondje mee met dealer Rayan, die 3-MMC op straat verkoopt. En Jurre klopt aan bij de politiek. Want: gaat een verbod op 3-MMC helpen?


Heb jij hulp nodig? Bel of chat met ons! Verslaving is een ernstige ziekte maar wij kunnen je helpen. Herstel is echt mogelijk met de juiste motivatie en onze professionele hulp.

Meer weten over Designerdrugs?

Lees onze artikelen:


Wij helpen bij verslaving.
Heb jij hulp nodig?

020 – 231 00 00
Hulp aanvragen
Chat met ons

Stel jouw vraag
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© 2024 GGZ Interventie | Beelden van Pexels.com of eigen beelden

Nu hulp

Bel ons