Stoppen met drinken

Je bent waarschijnlijk op dit artikel beland omdat je wilt stoppen met alcohol drinken of je kent iemand die teveel alcohol drinkt?

Waarom je drinkt kan verschillende redenen hebben. Misschien omdat je de smaak lekker vindt, voor ontspanning, om gevoelens weg te drukken, een trauma te vergeten, je verlegen bent en wat ontspanning nodig hebt of omdat je bent opgegroeid met alcohol en het een gewoonte is geworden. Iedereen is anders en iedereen drinkt anders.

Soms kan het drinken problematisch worden en soms is er sprake van een alcoholverslaving.

Wanneer ben je verslaafd aan alcohol?

Een alcoholverslaving is niet te definiëren met de hoeveelheid of regelmaat dat je drinkt. Het heeft te maken met je afhankelijkheid van alcohol en de reden waarom je drinkt. Als je niet drinkt of niet drinkt wanneer je dat geregeld wel doet, ervaar je dan ontwenningsverschijnselen? Functioneer je niet zoals je wilt? Voel je je niet lekker? Of heb je moeite met bepaalde emoties? Soms is het moeilijk een alcoholverslaving te herkennen omdat het een gewoonte is geworden en je denkt “ik kan stoppen maar ik wil het niet”. Dat zijn al tekenen van een verslaving. Stoppen met drinken is dan raadzaam.

Hoe kan je stoppen met drinken?

Daar is geen simpel antwoord op te geven. Want zeker als je verslaafd bent aan alcohol is zelfstandig stoppen met alcohol ontzettend moeilijk. Er is daadwerkelijk wat veranderd in je hersenen. En als je alcoholist bent, kan plotseling stoppen zelfs gevaarlijk zijn.

Begeleiding bij het stoppen met alcohol drinken is zéér raadzaam. Want naast het veilig lichamelijk afkicken van alcohol, moet er ook gekeken en gewerkt worden aan de redenen waarom je drinkt. De onderliggende problematiek.

Behandelingen voor stoppen met alcohol

Het is niet altijd nodig klinisch opgenomen te moeten worden voor het stoppen met drinken. Soms kun je ambulant (individuele en groepsmeetings op afspraak) geholpen worden. Soms is een detox wel noodzakelijk om je lichaamsafhankelijkheid te behandelen. Een detox duurt gemiddeld 10 dagen. Dit gebeurt onder medische begeleiding 24uur per dag.

Wat voor jou de beste behandeling is, wordt bepaald tijdens je intakegesprek. Wij bieden maatwerk. We stellen specifiek voor jou een behandelplan samen. Mocht je langdurig alcoholverslaafd zijn of ander onderliggende problemen hebben, kan een klinische behandeling raadzaam zijn.

Zelf stoppen met drinken

Wil je geen hulp en het eerst zelf proberen? Doe dit dan wel in overleg met je huisarts. Als je (nog) niet verslaafd bent, kun je gerust eerst zelf proberen te stoppen met alcohol. Let wel altijd op of je geen ontwenningsverschijnselen krijgt zoals: trillen, zweten, psychische klachten en/of andere lichamelijke klachten. Zodra je toch afkickverschijnselen ervaart, neem contact op met je huisarts!

Tips om te stoppen met drinken

Als je zelf gaat proberen te stoppen, of je twijfelt of je verslaafd bent, probeer dan de momenten dat je normaal drinkt niets te drinken en hou goed bij hoe je je lichamelijk en psychisch voelt. Het helpt niet als je heel streng tegen jezelf zegt “ik drink nooit meer!”. Maar probeer eerst kleinere beloftes te maken, zoals “vandaag drink ik niets”. Dat maakt het overzichtelijker en pak je het stapje voor stapje aan.

Tip 1: Vermijd situaties dat je gewend bent te drinken

Sla de weekend feest even over. Of ga de stressvolle situaties even uit de weg. Gun jezelf en vooral je lichaam de kans te herstellen. Dat heeft tijd nodig. Probeer daarna de situaties waarin je alcohol drinkt maar wel noodzakelijk zijn weer op te pakken. Herken de “triggers” en werk hier actief aan. Herkennen en erkennen is al de helft van de oplossing.

Tip 2: Zoek andere manieren om te ontspannen

Gebruik jij alcohol om makkelijker te ontspannen? Zoek dan een gezonder alternatief wat bij jou past. Bijvoorbeeld als je na een stressvolle werkdag normaal gesproken een fles wijn opent, ga dan even wandelen. Je moet je hersenen weer leren zelf te kunnen ontstressen en los te laten, zonder middelen. Door alcohol worden je hersenen lui en “vergeten” ze hoe je zelf kunt ontspannen. Dit opnieuw trainen heeft tijd nodig, dus verwacht niet meteen resultaat en kies een alternatief waar je echt plezier van krijgt.

Tip 3: Pak de probleem aan en behandel niet de symptoom

Drink je vooral om spannende situaties te vergemakkelijken? Zoals presenteren, gezelschappen of nare gevoelens te onderdrukken? Zoek dan coaching om die problemen aan te pakken. Werk aan je verlegenheid, werk aan je trauma verwerking, je verdriet of andere problemen. Ga niet meer zelf medicineren met alcohol maar pak de oorzaak aan. Verbreek die cirkel.

En schaam je vooral niet als het niet lukt!

Verslaving is echt een ziekte. Stoppen met drinken heeft niets te maken met hoe sterk jouw wilskracht is. Natuurlijk moet je goed gemotiveerd zijn maar verslaving wint het van je. Verslaving is een hersenziekte. Niemand kiest ervoor verslaafd te worden. Je hebt dat eerste glaasje wel gekozen maar niet om ziek te worden. Dus straf jezelf niet. Pak jezelf weer op, begin opnieuw en vraag hulp. Verslaving komt ontzettend veel voor en in alle sociale klasse, opleidingsniveaus en culturen. Je bent geen junk, je bent ziek.

Terugval voorkomen

Wanneer je zelf zonder hulp stopt met drinken, is de risico op een terugval erg groot. Je hebt namelijk niet de professionele begeleiding en steun gehad. De reden waarom je drinkt en hoe je voorkomt in bepaalde situaties weer te drinken heb je niet geleerd. Je hebt dus geen ’tools’ meegekregen die je in de praktijk kan toepassen. Daarom adviseren wij altijd een behandeling te volgen. We werken ook met ervaringsdeskundigen die zelf verslaafd zijn in herstel en zij begrijpen jou. Begrip en herkenning kan ontzettend helpen met de acceptatie van je verslavingsziekte en helpt je in je herstel. Je bent echt niet alleen.

Vind je contact opnemen nog een te grote stap, start dan een chat met ons. De chat is anoniem en je kan dan zonder enige verplichtingen praten over jouw wens te stoppen met drinken. Als we online zijn, zie je rechts onderin een chat knop. Hou de moed erin, er is echt hulp. Of je nou af en toe te veel drinkt of zwaar alcoholverslaafd bent, er is altijd hulp.

Wil je hulp bij het stoppen met drinken?

Vraag dan een verwijzing bij je huisarts voor onze behandeling.
We hebben diverse locaties voor verslavingszorg door heel Nederland.

Je kan ons bellen: 020 – 231 00 00
E-mailen: info@ggzinterventie.nl
Of vul onze intakeformulier in om je hulp aan te vragen.

Naaste die verslaafd is aan alcohol?
Vraag een interventie aan!


Verder lezen?


Wij helpen bij verslaving.
Heb jij hulp nodig?

020 – 231 00 00
Hulp aanvragen
Chat met ons

Stel jouw vraag
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© 2022 GGZ Interventie | Beelden van Pexels.com of eigen beelden

Nu hulp

Bel ons